Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παιδιά

Οδοντίατρος Παιδιά: Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Οδοντίατρος Παιδιά: Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οδοντίατρος Παιδιά: Σε μια μελέτη με σχεδόν 3.000 μαθητές, το φθοριούχο αργυρό διαμίνιο -ένα υγρό που βουρτσίζεται στην επιφάνεια των δοντιών για να προλάβει τις κοιλότητες ή να τις εμποδίσει να επιδεινωθούν– ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των κοιλοτήτων με τα οδοντιατρικά σφραγίσματα, το πρότυπο περίθαλψης. Μια εφάπαξ δόση οποιασδήποτε τοπικής θεραπείας που χορηγήθηκε στα δημοτικά σχολεία απέτρεψε περίπου το 80% των κοιλοτήτων και κράτησε το 50% των κοιλοτήτων από την επιδείνωση όταν τα παιδιά εξετάστηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, προσφέρουν μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών μέσω της φροντίδας στα σχολεία. Οι οδοντικές κοιλότητες είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια στα παιδιά και τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κοιλότητες σε σχέση με εκείνα από οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα. Χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη παρέμβαση, οι κοιλότητες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις, να μειώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και να συνδεθούν με χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών και χαμηλότερη φοίτηση στο σχολείο. Αλλά το να πηγαίνουν τα παιδιά στον οδοντίατρο για τις συνιστώμενες επισκέψεις δύο φορές το χρόνο μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν οι γονείς πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Για να μειωθούν τα εμπόδια στην επίσκεψη στον οδοντίατρο, ορισμένες βασικές οδοντιατρικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται στα σχολεία, ιδίως σε εκείνα που εξυπηρετούν παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Για παράδειγμα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν και χρηματοδοτούν προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία. Το 2017, οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης NYU έλαβαν χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Έρευνας Αποτελεσμάτων με Επίκεντρο τον Ασθενή (PCORI) για να διεξάγουν τη μεγαλύτερη μελέτη πρόληψης της κοιλότητας στα σχολεία της χώρας, την οποία ονόμασαν Μακρά Φροντίδα (CariedAway).

Η Μακρά Φροντίδα CariedAway είναι μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που συγκρίνει την αποτελεσματικότητα δύο τεχνικών πρόληψης της κοιλότητας: μια “απλή” θεραπεία με χρήση φθοριούχου αργυρούχου διαμίνης (SDF) και βερνικιού φθορίου και μια “σύνθετη” θεραπεία με χρήση παραδοσιακών σφραγιστικών υαλοϊονωμερών και βερνικιού φθορίου. Και οι δύο είναι μη επεμβατικές και εφαρμόζονται στην επιφάνεια των δοντιών για την πρόληψη και τη σύλληψη της κοιλότητας στα παιδιά, αλλά με τον ίδιο χρόνο και κόστος, οι πάροχοι μπορούν να θεραπεύσουν περισσότερα παιδιά με την απλούστερη θεραπεία σφραγιστικού SDF. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.998 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη τάξη σε 47 σχολεία της Νέας Υόρκης. Τα σχολεία -τα οποία εξυπηρετούν μια φυλετικά ποικιλόμορφη ομάδα μαθητών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα- τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε την απλή είτε τη σύνθετη θεραπεία.

Κατά την επίσκεψη σε κάθε σχολείο, η κλινική ερευνητική ομάδα – η οποία περιελάμβανε έναν επιβλέποντα οδοντίατρο, οδοντικούς υγιεινολόγους, εγγεγραμμένες νοσοκόμες και βοηθούς- έκανε βασικές εξετάσεις για να μετρήσει τυχόν τερηδόνα και στη συνέχεια εφάρμοσε βερνίκι φθορίου και είτε σφραγιστικά είτε SDF, ανάλογα με το αν το σχολείο είχε οριστεί να λάβει τη σύνθετη ή την απλή θεραπεία. Οι αρχικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το 2019 και στις αρχές του 2020 και διακόπηκαν όταν η πανδημία COVID-19 έκλεισε προσωρινά τα σχολεία της Νέας Υόρκης και σταμάτησε κάθε σχολική περίθαλψη. Δύο χρόνια αργότερα, τα σχολεία επέτρεψαν στην κλινική ερευνητική ομάδα να συνεχίσει και επέστρεψαν σε κάθε σχολείο για επισκέψεις παρακολούθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι απλές όσο και οι σύνθετες θεραπείες ήταν επιτυχείς: μία μόνο θεραπεία πρόληψης της κοιλότητας απέτρεψε πάνω από το 80% των κοιλοτήτων (81% για το SDF και 82% για τα σφραγιστικά) και σταμάτησε την εξέλιξη των μισών κοιλοτήτων (56% για το SDF και 46% για τα σφραγιστικά). “Χωρίς πρόληψη, οι οδοντικές κοιλότητες αναπτύσσονται συνεχώς εάν δεν αντιμετωπιστούν. Μια θεραπεία πρόληψης της κοιλότητας με τη Μακρά Φροντίδα, CariedAway, που χορηγήθηκε λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν αξιοσημείωτα αποτελεσματική κατά την επόμενη διετή περίοδο”, δήλωσε ο Richard Niederman, DMD, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Προαγωγής της Υγείας στην  Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συν-ερευνητής της μακράς Φροντίδας  CariedAway και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Δεν γνωρίζω καμία άλλη οδοντιατρική προληπτική παρέμβαση που να είχε τόσο μεγάλο ευεργετικό αντίκτυπο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας”.

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές – ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία. “Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη χρήση του SDF για την πρόληψη της κοιλότητας σε προγράμματα στοματικής υγείας που βασίζονται σε σχολεία και προσφέρουν μια ευκαιρία για την επέκταση της πρόσβασης στην κρίσιμη φροντίδα στοματικής υγείας”, δήλωσε ο Ryan Richard Ruff, MPH, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Προαγωγής της Υγείας στην  Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU College of Dentistry), συν-ερευνητής της μακράς Φροντίδας (CariedAway) και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πειραιάς: Πρόγραμμα πρόληψης στοματικής υγείας για παιδιά

”Γερά Δόντια,Χαρούμενα Παιδιά”ημερίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Ποια είναι η σημασία της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη;

Η οδοντική τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η χρηματοδότηση της έρευνας για τις στοματικές διαταραχές "παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη" διαπιστώνει μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».

Close Icon