Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παιδιά

“Μωροπροστασία” του Σπιτιού σας: Οδηγός νέου γονέα

“Μωροπροστασία” του Σπιτιού σας: Οδηγός νέου γονέα

Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες.

“Μωροπροστασία” του Σπιτιού σας: Υπάρχουν πάρα πολλές σπαρακτικές ιστορίες μωρών και μικρών παιδιών που υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο λόγω ατυχήματος στο σπίτι. Ελπίζετε να μην συμβεί αυτό στην οικογένειά σας και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί. Η ασφάλεια του σπιτιού έναντι των μωρών είναι μια ιεροτελεστία για τους νέους γονείς και τους φροντιστές. Βοηθά να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές από κινδύνους στο σπίτι.

“Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν στο σπίτι απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού”, δήλωσε η παιδίατρος Dr. Kimberly Giuliano σε πρόσφατο άρθρο της Cleveland Clinic. “Εν μέρει αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι σε σύγκριση με άλλα μέρη”. Τα παιδιά έχουν επίσης συνήθως λιγότερη άμεση επίβλεψη στο σπίτι. “Στο σχολείο, οι δάσκαλοι παρακολουθούν πάντα. Και ο προπονητής είναι εκεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της προπόνησης του παιδιού σας”, πρόσθεσε ο Giuliano. “Στο σπίτι, είναι πιο πιθανό να υπάρχει λίγος χρόνος για να μείνετε μόνοι σας”. Συν τοις άλλοις, τα μωρά είναι επιρρεπή σε ατυχήματα. Από τη φύση τους περίεργα, τους αρέσει να εξερευνούν αγγίζοντας και βάζοντας πράγματα στο στόμα τους. Οι ειδικοί από το Yale Baby School -μια ερευνητική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Yale- λένε ότι “το στόμα του μωρού σας είναι το κύριο εργαλείο του για την εξερεύνηση νέων αντικειμένων”. Επίσης, τα μωρά σκοντάφτουν και πέφτουν εύκολα επειδή δεν έχουν τον απαιτούμενο συντονισμό για να ελίσσονται γύρω από έπιπλα, συσκευές και σκάλες. Τέλος, το ρίσκο και ο κίνδυνος δεν είναι έννοιες που κατανοούν τα μωρά. Δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο που ενέχουν οι επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως το να πλησιάσουν πολύ κοντά σε μια σκάλα. Σε μια πρόσφατη έκθεση, το safehome.org υποστήριξε ότι σχεδόν “το 40% των γονέων δήλωσαν ότι ο τραυματισμός του παιδιού τους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις για την ασφάλεια των παιδιών”. Το να βάζετε την ασφάλεια σε προτεραιότητα είναι το κλειδί για να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού του μωρού ή του μικρού σας παιδιού.

Τι να διασφαλίσετε

Ντουλάπια και συρτάρια με προστασία από τα μωρά: Επικίνδυνα αντικείμενα, όπως, χημικά, εύθραυστα αντικείμενα και αιχμηρά αντικείμενα φυλάσσονται σε ντουλάπια και συρτάρια σχεδόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Τα οικιακά χημικά, όπως τα φυτοφάρμακα και τα καθαριστικά, μπορεί να είναι θανατηφόρα σε περίπτωση κατάποσης. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP) συνιστά να μεταφέρετε τα οικιακά χημικά από τα ντουλάπια σε ένα σημείο του σπιτιού εντελώς μακριά από τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύετε τα συρτάρια και τα ντουλάπια από τα μωρά, για να ασφαλίσετε αυτά τα αντικείμενα. Οι κλειδαριές ασφαλείας και οι σύρτες χρησιμοποιούνται συνήθως για την προστασία των ντουλαπιών και των συρταριών από τα μωρά, ιδίως των κατώτερων ντουλαπιών και συρταριών στην κουζίνα, το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο και το δωμάτιο πλυντηρίου. Υπάρχουν πολλές προσιτές και εύκολες στην εγκατάσταση επιλογές.

Χειρολαβές πόρτας με προστασία από τα μωρά: Τα πόμολα των πορτών μπορεί να μη φαίνονται πρόβλημα, αλλά μόλις τα μωρά μπορούν να σκαρφαλώσουν, θα μπορούν να φτάσουν τα χερούλια των πορτών. Σε αυτό το σημείο, οτιδήποτε βρίσκεται πίσω από την πόρτα είναι δίκαιο παιχνίδι για το περίεργο μικρό σας παιδί. Αποσφαλίστε τα χερούλια της πόρτας για μωρά για δωμάτια που παρουσιάζουν κίνδυνο και πρέπει να παραμείνουν εκτός ορίων, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών AAFP. Σε αυτά τα δωμάτια περιλαμβάνονται τα μπάνια και τα δωμάτια με χαμηλά περβάζια παραθύρων που αποτελούν κίνδυνο πτώσης. Ανάλογα με το στυλ του χερουλιού της πόρτας, μπορείτε να αγοράσετε κλειδαριές μοχλού πόρτας ή καλύμματα ασφαλείας πόμολου πόρτας. Μια άλλη επιλογή είναι μια κλειδαριά πόρτας ασφαλείας για παιδιά που τοποθετείται ψηλά στην πόρτα, μακριά από το παιδί σας. Και τα δύο είναι προσιτά αντικείμενα για να κρατάτε τα μικρά παιδιά μακριά από ορισμένα δωμάτια του σπιτιού.

Τζάκια με ασφάλεια για τα μωρά: Μια ζεστή φωτιά τραβάει την προσοχή τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Το τζάκι σας αποτελεί ζώνη υψηλού κινδύνου για δύο λόγους: Η εστία είναι συχνά κατασκευασμένη από τούβλα ή πλακάκια (και οι δύο επιφάνειες που δεν συγχωρούν) και η ίδια η φωτιά είναι επικίνδυνη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα προστατευμένο από τα μωρά τζάκι είναι να αποκλείσετε εντελώς την πρόσβαση σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εστίας. Μια πύλη που περικλείει το τζάκι και είναι προσαρτημένη στον τοίχο από κάθε πλευρά είναι μια έξυπνη επιλογή. Αν δεν θέλετε να κρατάτε την πύλη ψηλά κατά τους μήνες που το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, η κάλυψη των γωνιών της εστίας με μαξιλάρι είναι η καλύτερη επιλογή για να προστατεύσετε το μωρό σας από το να πέσει από ή πάνω στη σκληρή επιφάνεια.

Σκάλες που προστατεύουν τα μωρά: Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες. Οι προσωρινές πύλες ανεβοκατεβαίνουν κάθε φορά που έχετε πρόσβαση στις σκάλες. Οι ημιμόνιμες πύλες, οι οποίες βιδώνονται σε ένα στήριγμα στον τοίχο, ανοίγουν και κλείνουν ευκολότερα και δεν πέφτουν. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσετε να προστατεύσετε τα μωρά στο σπίτι σας, μπορείτε να αγοράσετε τα περισσότερα υλικά από το τοπικό κατάστημα οικιακών βελτιώσεων ή από το διαδίκτυο. Το θέμα είναι απλώς να βρείτε κάτι που σας αρέσει και είναι εντός του προϋπολογισμού σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καροτσάκια και ασφάλεια

Τα απαραίτητα ψώνια για το μώρο σας πριν το φέρετε στην ζωή

Τα μωρά που γεννιούνται το Μάρτιο έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα

Πότε και γιατί πέφτουν τα μαλλιά των παιδιών;

Έξι προληπτικές συμβουλές για να αποφύγετε τα επείγοντα

Οδηγίες προς τους γονείς για λιγότερα ατυχήματα την περίοδο των γιορτών

Μπάνιο χωρίς επίβλεψη γονιών: πότε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».

Close Icon