Παιδιά

Η Ελλάδα γερνάει & μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά

Η Ελλάδα γερνάει & μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά

 

Το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σήμερα στην Ελλάδα να ξεπερνά το 18% και προοπτική το 2020, να πλησιάζει το 24%.Ταυτόχρονα ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών συνεχώς μειώνεται και σήμερα αριθμεί περίπου 14%, που σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάμε ως χώρα, αλλά επίσης ότι μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου 2012).

 Φέτος, ενώ το έτος 2012 είναι αφιερωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενεργό γήρανση, η χώρα μας βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ηλικιωμένων δημιουργικά.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση όξυνε και συνεχίζει να οξύνει τα προβλήματα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής των ηλικιωμένων, σε θέματα πρόνοιας, ασφαλιστικής κάλυψης, νοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και τα προβλήματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων πάνω στην Τρίτη Ηλικία.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» προσπαθούν με διάφορες δράσεις και υπηρεσίες να απαντήσουν στα προβλήματα των ηλικιωμένων και να διαφυλάξουν ποικιλότροπα με συγκεκριμένους στόχους την υγεία των ηλικιωμένων.

 Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία μάχεται εδώ και δεκαετίες για τη θέσπιση της γηριατρικής ως ειδικότητα και στη χώρα μας, ενώ συμβάλλει συστηματικά στη συνεχή εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας. Διοργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες, μετεκπαιδευτικά μαθήματα γηριατρικής & γεροντολογίας και συνέδρια. Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας – Γηριατρικής, θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου 2012.

 Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» λειτουργεί δύο Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία και προσφέρει πολύπλευρες υπηρεσίες σε θέματα άνοιας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ορισμένων ιδιαίτερα συχνών σε ηλικιωμένους νόσων, της νόσου Αλτχάιμερ και της κατάθλιψης με τελικό στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

 Στο Κέντρο Ημέρας στα Πατήσια και στο ολοκληρωμένο Κέντρο Αλτσχάιμερ στην Κυψέλη λειτουργούν δωρεάν: Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για την άνοια, ιατρεία, δοκιμασίες ελέγχου της μνήμης, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες φροντιστών, εργοθεραπευτικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, απαντώντας στις ανάγκες των καιρών, οι δυο εταιρείες προσφέρουν πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης ηλικιωμένων και επισιτισμού σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, σε συνεργασία με δήμους της Αττικής. Επιπλέον των προαναφερομένων εταιρειών που έχουν την επιστημονική ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία των σχετικών με τη γήρανση δράσεων, έχει δημιουργηθεί και το Σωματείο Φροντιστών Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, στο οποίο συμμετέχουν φροντιστές αλλά και ειδικοί με κύριο στόχο την υποστήριξη όχι μόνον των φροντιστών και των ασθενών, αλλά και των λειτουργιών των δύο εταιρειών, παρέχοντας εθελοντική εργασία και τη γνώση τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να κάνετε το παιδί να τρωει ισορροπημένα στην καραντίνα

Λόγοι που ερευνητές προτιμούν τον φυσιολογικό τοκετό έναντι μιας καισαρικής

Επιτροπή από τον Π.Ο.Υ τη UNICEF και τη Lancet επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών

Η έκθεση με τίτλο «A Future for the World’s Children?» (Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;) αναφέρει ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου παγκοσμίως απειλείται από την οικολογική εξαχρείωση, την κλιματική αλλαγή και τις πρακτικές εμπορικής εκμετάλλευσης που προωθούν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζαχαρούχων ποτών, αλκοόλ και καπνού στα παιδιά.

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Τρόποι να μιλήσει το παιδί μας καθαρά

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν, αργούν να πουν αυτό που θέλουν ή το λένε λανθασμένα. Εσείς δεν πρέπει ούτε να τα επικρίνετε για τα λάθη τους, ούτε να μιλάτε εκ μέρους τους.

Καληνυχτίστε τα παιδιά με ένα παραμύθι κι ανοίξτε έναν φανταστικό κόσμο

Παιδιά -Ύπνος: Προτιμήστε ένα παραμύθι από την τηλεόραση. Τίποτα δεν είναι τόσο θεραπευτικό και παρηγορητικό όσο το να κοιμάται ένα παιδί ενώ διαβάζουμε ένα βιβλίο. Η εμπειρία ακρόασης είναι επίσης κλειδί για την ικανότητα ανάγνωσης. Επιπλέον, μέσω της φωνής μας, μεταφέρουμε το παιδί σε αυτό το σύμπαν φαντασίας και περιπέτειας, όπου ο εγκέφαλός του βρίσκει […]

Όσο νωρίτερα εντοπίζονται τα προβλήματα όρασης σε παιδιά τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση

Όραση παιδιά: Πώς να εντοπίσετε οπτικά προβλήματα σε μωρά. Τα μάτια λειτουργούν σαν μια φωτογραφική μηχανή που μας επιτρέπει να βλέπουμε τον έξω κόσμο και να σχετίζονται με το περιβάλλον μας. Το νεογέννητο έχει ανεπαρκή όραση, αλλά ωριμάζει γρήγορα τους πρώτους μήνες και είναι σχεδόν πλήρες έως την ηλικία των τριών. Στην πραγματικότητα, από τον […]

Νέο μέλος στην οικογένεια. Πώς θα αποφύγετε τη ζήλια μεταξύ των παιδιών

Αδελφική ζήλια: Πώς να αποτρέψετε τα παιδιά από τη ζήλια. Η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη είδηση ​​για όσους βρίσκονται ήδη εκεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια αλλά και την ένταση στην οικογένεια; Ο χρόνος που περνά μεταξύ της γέννησης του πρώτου παιδιού […]

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σου

Δημιούργησε επιλογές. Επιλογές για εσένα και για το παιδί σου. Όσες περισσότερες επιλογές, τόσες περισσότερες ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι τρόποι διαχείρισης μιας κατάστασης από όσους αρχικά βλέπεις.

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Διαπίστωσαν ότι αρκεί να είναι ανοικτά τα παράθυρα σε ένα σχολείο για να μειωθούν κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του κορωνοϊού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.