Pin It

Το καρπούζι είναι το φρούτο που σηματοδοτεί πως βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι αγαπούν να το απολαμβάνουν κατευθείαν από το ψυγείο. Μερικοί το συνδυάζουν με φέτα, ενώ οι πιο τολμηροί το βάζουν στη σαλάτα τους. Όπως και να καταναλωθεί το καρπούζι με τη γλυκιά, δροσερή του γεύση παραμένει ακαταμάχητο. Υπάρχει όμως ένας τρόπος προετοιμασίας του καρπουζιού που λίγοι έχουν δοκιμάσει, και είναι το ψήσιμο στο γκριλ! Όσο και εάν ακούγεται περίεργο η διαδικασία αυτή «καραμελώνει» τα σάκχαρα του καρπουζιού, δίνοντάς του ταυτόχρονα μία γλυκιά και καπνιστή γεύση.

Λίγα λόγια για το καρπούζι
Γιατί όμως να ψήσετε το καρπούζι, και όχι κάποιο κόκκινο κρέας; Η απάντηση είναι πως τα οφέλη διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά είναι αναρίθμητα, και έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και άρθρα για αυτά. Οι τροφές που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο περιέχουν, εκτός από ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συγκεκριμένες φυσικές ουσίες που σπανίζουν στα υπόλοιπα τρόφιμα. Οι τελευταίες ονομάζονται «φυτοθρεπτικά συστατικά»και είναι διαφορετικές σε κάθε λαχανικό και φρούτο.

Το αγαπημένο καρπούζι περιέχει δύο πολύ σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά:

Λυκοπένιο: Δίνει το κόκκινο χρώμα σε πολλά κόκκινα λαχανικά και φρούτα, όπως οι ντομάτες. Θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα περισσότερο από τις βιταμίνες Cκαι Ε. Ανάμεσα στα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης λυκοπενίου μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής, θα βρείτε τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα και τη συνολικότερη προστασία της καρδιάς, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτης, τη ενίσχυση του νευρικού συστήματος και τη διαχείριση του ζαχάρου σε άτομα με διαβήτη.

Κιτρουλίνη: Η ουσία με το περίεργο αυτό όνομα καταφέρνει να ενεργοποιήσει στον οργανισμό το μονοπάτι διαστολής το αγγείων. Με απλά λόγια, βοηθά τα αγγεία τα είναι πιο μεγάλα και ελαστικά για να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Η ιδιότητα αυτή του καρπουζιού το καθιστά μία εξαιρετική επιλογή τόσο για εκείνους που έχουν υπέρταση, χοληστερόλη και φροντίζουν την καρδιά τους, αλλά και για τους όσους αθλούνται!

Ψητό καρπούζι με χαλούμι και βασιλικό

Υλικά
Βασιλικός, ½ φλιτζάνι φρέσκος ψιλοκομμένος
Μέντα, 3 κουτ. σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη
Σκόρδο, 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι
Ντοματίνια, 1 φλιτζάνι
Χαλούμι, 1 μέτριο κομμάτι κομμένο σε λεπτές φέτες
Καρπούζι

Εκτέλεση
Ξεκινήστε κόβοντας μία φέτα από το καρπούζι. Στη συνέχεια κόψτε τη φέτα αυτή σε 6 τρίγωνα, όχι πολύ μεγάλα σε πάχος. Αφαιρέστε τα κουκούτσια. Προθερμάνετε το γκριλ ή το τηγάνι γκριλιέρα. Στο μούλτι ετοιμάστε τη «μαρινάδα» για το καρπούζι πολτοποιώντας το βασιλικό, τη μέντα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ψήστε σταδιακά στη γκριλιέρα τα ντοματίνια, το χαλούμι και το καρπούζι αλείφοντας κάθε φορά λίγη από τη μαρινάδα. Προσοχή, θα πρέπει να ψήσετε τις φέτες από το καρπούζι για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετε σε ένα μεγάλο πιάτο τοποθετώντας στη βάση το καρπούζι, και από πάνω το χαλούμι και το ντοματίνια. Προσθέστε επιπλέον φύλλα φρέσκου βασιλικού! Με αφορμή τη συνταγή αυτή δοκιμάστε να πειραματιστείτε και με άλλα φρούτα του καλοκαιριού!

Pin It