Σεξουαλική Υγεία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπισή της;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπισή της;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.

Μια μικρή ομάδα ερευνητών φυσικής αγωγής στο China University of Geosciences ανακάλυψε ότι η μέτρια, τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης σε ορισμένες γυναίκες. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE, η ομάδα ανέλυσε 26 προηγούμενες μελέτες για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο της άσκησης στις γυναίκες που βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που σχετίζεται με τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη. Η διαταραχή έχει επίσης βρεθεί ότι περιλαμβάνει περισσότερα από απλά συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης άγχος, διαταραχές ύπνου και ακραίες εναλλαγές της διάθεσης.

Με τα χρόνια, οι ιατροί επιστήμονες έχουν αναπτύξει θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά οι περισσότερες έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πολλοί ερευνητές έχουν εξετάσει εναλλακτικές θεραπείες που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων. Πολλές τέτοιες προσεγγίσεις έχουν επικεντρωθεί στην άσκηση ως μέσο μείωσης των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει, σημειώνουν οι ερευνητές σε αυτή τη νέα προσπάθεια, αλλά δεν έχει γίνει αρκετή δουλειά για να ξεχωρίσουμε ποιοι τύποι λειτουργούν καλύτερα ή πόσο απαιτούνται. Για να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μελέτησαν τα αποτελέσματα 26 ερευνητικών προσπαθειών που επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο της αερόβιας άσκησης στην επιλόχεια κατάθλιψη, μαζί με τους τύπους και τη διάρκεια.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι συνολικά, η ενασχόληση με αερόβια άσκηση έτεινε να βοηθήσει τις περισσότερες γυναίκες που βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη. Σημείωσαν ότι το τζόκινγκ, το περπάτημα και το κολύμπι έδειξαν όλα θετικά αποτελέσματα. Και τα τρία αυξάνουν την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, προάγουν τη ροή του αίματος και ίσως το πιο σημαντικό, αυξάνουν τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η άσκηση που διεξάγεται σε ομάδες έτεινε να μειώνει τα συμπτώματα καλύτερα από ό,τι όταν ασκούνταν μόνοι. Και τέλος, διαπίστωσαν ότι το πιο ευεργετικό σχήμα περιελάμβανε μέτρια άσκηση για 35 έως 45 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί ταμπού;

Πώς μπορούν οι νέες μαμάδες να φροντίσουν τον εαυτό τους;

Πώς να υποστηρίξετε ένα αγαπημένο άτομο με επιλόχεια κατάθλιψη;

Tips αυτοφροντίδας για νέες μαμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.