ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

SARS-CoV-2: Αύξηση των πιθανοτήτων νέου μεταλλαγμένου κορωνοϊού στον κόσμο

SARS-CoV-2: Αύξηση των πιθανοτήτων νέου μεταλλαγμένου κορωνοϊού στον κόσμο

Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική αλληλουχία των ιών που προέρχονται από την Κίνα, δήλωσε ο Jeremy Luban, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. "Δεν γνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν", δήλωσε ο Luban. Αλλά είναι σαφές ότι "η πανδημία δεν έχει τελειώσει".

SARS-CoV-2: Η Κίνα συνεχίζει να προσαρμόζεται στη χαλάρωση των αυστηρών κανονισμών για τον περιορισμό των ιών. Πριν από περίπου τρία χρόνια, η αρχική εκδοχή του κορωνοϊού εξαπλώθηκε από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο και τελικά αντικαταστάθηκε από την παραλλαγή δέλτα, στη συνέχεια από την παραλλαγή όμικρον και τους απογόνους της, οι οποίοι συνεχίζουν να μαστίζουν τον κόσμο σήμερα.

Θα μπορούσε η έξαρση της COVID-19 στην Κίνα να εξαπολύσει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στον κόσμο;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αλλά ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τις παραλλαγές omicron που κυκλοφορούν εκεί τώρα. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός στελεχών. Ή κάτι εντελώς διαφορετικό, λένε. “Η Κίνα έχει έναν πληθυσμό που είναι πολύ μεγάλος και υπάρχει περιορισμένη ανοσία. Και αυτό φαίνεται να είναι το περιβάλλον στο οποίο μπορεί να δούμε μια έκρηξη μιας νέας παραλλαγής”, δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Κάθε νέα λοίμωξη προσφέρει μια ευκαιρία στον κορωνοϊό να μεταλλαχθεί και ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα στην Κίνα. Η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της για “μηδενική COVID”. Αν και τα συνολικά αναφερόμενα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, τα επίπεδα αναμνηστικού εμβολιασμού είναι χαμηλότερα, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Τα εγχώρια εμβόλια έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά κατά της σοβαρής λοίμωξης από τις δυτικές εκδοχές αγγελιοφόρου RNA. Πολλά από αυτά χορηγήθηκαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσία έχει εξασθενήσει.

Το αποτέλεσμα; Γόνιμο έδαφος για την αλλαγή του ιού.

“Όταν έχουμε δει μεγάλα κύματα μόλυνσης, συχνά ακολουθούνται από τη δημιουργία νέων παραλλαγών”, δήλωσε ο Ray. Πριν από περίπου τρία χρόνια, η αρχική εκδοχή του κορωνοϊού εξαπλώθηκε από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο και τελικά αντικαταστάθηκε από την παραλλαγή δέλτα, στη συνέχεια από την παραλλαγή όμικρον και τους απογόνους της, οι οποίοι συνεχίζουν να μαστίζουν τον κόσμο σήμερα. Ο δρ Shan-Lu Liu, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε ότι πολλές υπάρχουσες παραλλαγές omicron έχουν ανιχνευθεί στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της BF.7, η οποία είναι εξαιρετικά επιδέξια στο να αποφεύγει την ανοσία και πιστεύεται ότι οδηγεί το σημερινό κύμα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ένας πληθυσμός με μερικό ανοσοποιητικό σύστημα όπως της Κίνας ασκεί ιδιαίτερη πίεση στον ιό να αλλάξει. Ο Ray παρομοίασε τον ιό με έναν πυγμάχο που “μαθαίνει να αποφεύγει τις δεξιότητες που έχεις και προσαρμόζεται για να τις παρακάμπτει”. Ένας μεγάλος άγνωστος είναι αν μια νέα παραλλαγή θα προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει κανένας εγγενής βιολογικός λόγος για τον οποίο ο ιός πρέπει να γίνει πιο ήπιος με την πάροδο του χρόνου. “Μεγάλο μέρος της ηπιότητας που έχουμε βιώσει τους τελευταίους έξι έως 12 μήνες σε πολλά μέρη του κόσμου οφείλεται στη συσσωρευμένη ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, όχι επειδή ο ιός έχει αλλάξει” σε σοβαρότητα, δήλωσε ο Ray.

Στην Κίνα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στον κορωνοϊό. Τα εμβόλια της Κίνας βασίζονται σε μια παλαιότερη τεχνολογία που παράγει λιγότερα αντισώματα από τα εμβόλια αγγελιοφόρου RNA. Δεδομένων αυτών των πραγματικοτήτων, ο Dr. Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College στο Vellore της Ινδίας, δήλωσε ότι μένει να δούμε αν ο ιός θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο εξέλιξης στην Κίνα όπως έχει συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων. “Ή”, διερωτήθηκε, “το μοτίβο της εξέλιξης θα είναι εντελώς διαφορετικό;”. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές σοβαρών ασθενειών στην Κίνα. Γύρω από τις πόλεις Baoding και Langfang έξω από το Πεκίνο, τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από κρεβάτια εντατικής θεραπείας και προσωπικό, καθώς τα σοβαρά κρούσματα αυξάνονται. Το σχέδιο της Κίνας για τον εντοπισμό του ιού επικεντρώνεται γύρω από τρία νοσοκομεία της πόλης σε κάθε επαρχία, όπου θα συλλέγονται δείγματα από ασθενείς που προσέρχονται με τα πόδια και είναι πολύ άρρωστοι και από όλους εκείνους που πεθαίνουν κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Xu Wenbo του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε ενημέρωση την Τρίτη.

Είπε ότι 50 από τις 130 εκδοχές του στελέχους omicron που εντοπίστηκαν στην Κίνα είχαν οδηγήσει σε επιδημίες. Η χώρα δημιουργεί μια εθνική γενετική βάση δεδομένων “για να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο” τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα διάφορα στελέχη και τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, είπε. Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική αλληλουχία των ιών που προέρχονται από την Κίνα, δήλωσε ο Jeremy Luban, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. “Δεν γνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν”, δήλωσε ο Luban. Αλλά είναι σαφές ότι “η πανδημία δεν έχει τελειώσει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κινεζική επιτροπή υγείας σταματά να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για την Covid

Γεμάτες ΜΕΘ, γεμάτα κρεματόρια: Κινέζικες πόλεις

Μία μόνο κινεζική πόλη βλέπει μισό εκατομμύριο κρούσματα COVID την ημέρα, λέει ανώτερος αξιωματούχος υγείας

Η Κίνα αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων εντός μιας εβδομάδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρεμιέρα για το Καλάθι των Παιχνιδιών μετά το Καλάθι των Χριστουγέννων

Καλάθι των Παιχνιδιών: Αυτή η νέα πρωτοβουλία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Αβοκάντο Τομάτα: Μια δυναμική συνεργασία για την καταπολέμηση του καρκίνου

Αβοκάντο Τομάτα: Περιλαμβάνοντας τόσο τα αβοκάντο όσο και τις ντομάτες στη διατροφή μας μπορούμε να απολαμβάνουμε όχι μόνο την εξαιρετική γεύση αλλά και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα παιδιά;

Ηχορύπανση: Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο των παιδιών. Πώς;

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.