Πολιτική Υγείας

Covid-19: Γεμάτες ΜΕΘ, γεμάτα κρεματόρια: Κινέζικες πόλεις

Covid-19: Γεμάτες ΜΕΘ, γεμάτα κρεματόρια: Κινέζικες πόλεις

Οι φρουροί προσπαθούσαν να περιορίσουν το πλήθος καθώς οι άνθρωποι έσπρωχναν για θέσεις. Καθώς δεν υπήρχε χώρος στον θάλαμο, οι ασθενείς ξεχύθηκαν στους διαδρόμους και τους διαδρόμους. Οι άρρωστοι απλώνονταν σε κουβέρτες στο πάτωμα, καθώς το προσωπικό μετακινούσε μανιωδώς φορεία και αναπνευστήρες.

Covid-19: Καθώς η Κίνα παλεύει με το πρώτο εθνικό κύμα COVID-19, οι θάλαμοι επειγόντων περιστατικών σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις νοτιοδυτικά του Πεκίνου είναι υπερπλήρεις. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας διώχνουν τα ασθενοφόρα, οι συγγενείς των αρρώστων ψάχνουν για ανοιχτά κρεβάτια και οι ασθενείς σωριάζονται σε παγκάκια στους διαδρόμους των νοσοκομείων ενώ ξαπλώνουν στα πατώματα λόγω έλλειψης κρεβατιών. Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, δημοσιογράφοι του AP επισκέφθηκαν πέντε νοσοκομεία και δύο κρεματόρια σε κωμοπόλεις και μικρές πόλεις στους νομούς Baoding και Langfang, στην κεντρική επαρχία Hebei. Η περιοχή ήταν το επίκεντρο μιας από τις πρώτες επιδημίες στην Κίνα μετά τη χαλάρωση των ελέγχων της COVID-19 από το κράτος τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Για εβδομάδες, η περιοχή ήταν ήσυχη, καθώς οι άνθρωποι αρρώστησαν και έμειναν στο σπίτι τους. Πολλοί έχουν πλέον αναρρώσει. Σήμερα, οι αγορές σφύζουν από ζωή, τα εστιατόρια γεμίζουν με φαγητό και τα αυτοκίνητα κορνάρουν στην κίνηση, ακόμη και όταν ο ιός εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της Κίνας. Τις τελευταίες ημέρες, οι τίτλοι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η περιοχή ” αρχίζει να επανέρχεται στην κανονική ζωή”.

Καθώς η Κίνα παλεύει με το πρώτο κύμα μαζικών λοιμώξεων από COVID, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις πόλεις και τις κωμοπόλεις στα νοτιοδυτικά του Πεκίνου είναι υπερπλήρη. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας διώχνουν τα ασθενοφόρα, οι κάτοικοι οδηγούν άρρωστους συγγενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και οι ασθενείς ξαπλώνουν στα πατώματα λόγω έλλειψης χώρου. Όμως η ζωή στους θαλάμους επειγόντων περιστατικών και στα κρεματόρια της κεντρικής Χεμπέι κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι. Ακόμη και καθώς οι νέοι επιστρέφουν στη δουλειά τους και οι ουρές στις κλινικές πυρετού συρρικνώνονται, πολλοί από τους ηλικιωμένους του Hebei πέφτουν σε κρίσιμη κατάσταση. Καθώς κατακλύζουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα γραφεία κηδειών, αυτό θα μπορούσε να είναι προάγγελος του τι πρόκειται να συμβεί στην υπόλοιπη Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναφέρει μόνο επτά θανάτους από την COVID-19 από τότε που οι περιορισμοί χαλάρωσαν δραματικά στις 7 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός της χώρας να ανέρχεται σε 5.241. Την Τρίτη, ένας Κινέζος αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι η Κίνα υπολογίζει μόνο τους θανάτους από πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια στον επίσημο απολογισμό των θανάτων από την COVID-19, ένας στενός ορισμός που αποκλείει πολλούς θανάτους που θα αποδίδονταν στην COVID-19 σε άλλα μέρη. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει μεταξύ ενός και 2 εκατομμυρίων θανάτων στην Κίνα το επόμενο έτος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο τρόπος καταμέτρησης του Πεκίνου θα “υποτιμήσει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων”.

Στο Νοσοκομείο Baoding No. 2, στην πόλη Zhuozhou, την Τετάρτη, οι ασθενείς συνωστίζονταν στον διάδρομο της πτέρυγας επειγόντων περιστατικών. Οι ασθενείς ανέπνεαν με τη βοήθεια αναπνευστήρων. Μια γυναίκα θρηνούσε αφού οι γιατροί της είπαν ότι ένα αγαπημένο της πρόσωπο είχε πεθάνει. Η ΜΕΘ ήταν τόσο γεμάτη, που τα ασθενοφόρα απομακρύνθηκαν. Ένας ιατρικός υπάλληλος φώναζε στους συγγενείς που έφερναν έναν ασθενή από ένα ασθενοφόρο που έφτανε. “Δεν υπάρχει οξυγόνο ή ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτόν τον διάδρομο!”, αναφώνησε ο εργαζόμενος. “Αν δεν μπορείτε να του δώσετε ούτε οξυγόνο, πώς θα τον σώσετε;” “Αν δεν θέλετε καθυστέρηση, γυρίστε πίσω και βγείτε γρήγορα!”, είπε. Οι συγγενείς έφυγαν, σηκώνοντας τον ασθενή πίσω στο ασθενοφόρο. Αυτό απογειώθηκε, με τα φώτα να αναβοσβήνουν. Σε δύο ημέρες οδήγησης στην περιοχή, οι δημοσιογράφοι του AP πέρασαν από τριάντα περίπου ασθενοφόρα. Σε έναν αυτοκινητόδρομο προς το Πεκίνο, δύο ασθενοφόρα ακολουθούσαν το ένα το άλλο, με τα φώτα να αναβοσβήνουν, καθώς ένα τρίτο περνούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι αποστολείς είναι καταβεβλημένοι, με τους αξιωματούχους της πόλης του Πεκίνου να αναφέρουν εξαπλασιασμό των κλήσεων έκτακτης ανάγκης νωρίτερα αυτό τοn μήνα.

Ορισμένα ασθενοφόρα κατευθύνονται σε γραφεία κηδειών. Στο κρεματόριο Zhuozhou, οι κλίβανοι καίνε υπερωρίες καθώς οι εργαζόμενοι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την έξαρση των θανάτων την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο. Ένας εργαζόμενος σε γραφείο τελετών εκτίμησε ότι καίει 20 έως 30 πτώματα την ημέρα, από τρία έως τέσσερα πριν χαλαρώσουν τα μέτρα COVID-19. “Έχουν πεθάνει τόσοι πολλοί άνθρωποι”, δήλωσε ο Zhao Yongsheng, εργαζόμενος σε κατάστημα με είδη κηδείας κοντά σε τοπικό νοσοκομείο. “Δουλεύουν μέρα και νύχτα, αλλά δεν μπορούν να τους κάψουν όλους”. Σε ένα κρεματόριο στο Γκαομπεϊντιάν, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Ζουοζού, η σορός μιας 82χρονης γυναίκας μεταφέρθηκε από το Πεκίνο, μια διαδρομή δύο ωρών, επειδή τα γραφεία τελετών στην πρωτεύουσα της Κίνας ήταν γεμάτα, σύμφωνα με τον εγγονό της γυναίκας, τον Λιανγκ. “Μας είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε 10 ημέρες”, είπε ο Λιάνγκ, δίνοντας μόνο το επώνυμό του λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης. Η γιαγιά του Liang ήταν ανεμβολίαστη, πρόσθεσε ο Liang, όταν προσβλήθηκε από συμπτώματα του κορvνοϊού και πέρασε τις τελευταίες ημέρες της συνδεδεμένη με αναπνευστήρα σε ΜΕΘ του Πεκίνου.

Επί δύο ώρες στο κρεματόριο Gaobeidian την Πέμπτη, οι δημοσιογράφοι του AP παρατήρησαν τρία ασθενοφόρα και δύο φορτηγά να ξεφορτώνουν πτώματα. Εκατό περίπου άνθρωποι συνωστίζονταν σε ομάδες, μερικοί με παραδοσιακή λευκή κινεζική πένθιμη ενδυμασία. Έκαψαν κηδειόχαρτα και άναψαν πυροτεχνήματα. “Υπήρξαν πολλοί!”, είπε ένας εργαζόμενος όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των νεκρών της COVID-19, προτού παρέμβει ο διευθυντής κηδειών Ma Xiaowei και οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε συνάντηση με έναν αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Καθώς ο αξιωματούχος άκουγε, ο Ma επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν περισσότερες καύσεις, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε αν εμπλέκεται η COVID-19. Κατηγόρησε για τους επιπλέον θανάτους την άφιξη του χειμώνα. “Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, υπάρχουν περισσότερα”, δήλωσε ο Μα. “Η πανδημία δεν έχει εμφανιστεί πραγματικά” στον αριθμό των νεκρών, είπε, καθώς ο αξιωματούχος άκουγε και έγνεφε. Ακόμη και όταν ανεπίσημα στοιχεία και μοντέλα δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων μολύνεται και πεθαίνει, ορισμένοι αξιωματούχοι του Hebei αρνούνται ότι ο ιός είχε μεγάλο αντίκτυπο. “Δεν υπάρχει η λεγόμενη έκρηξη των κρουσμάτων, όλα είναι υπό έλεγχο”, δήλωσε ο Wang Ping, διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου Gaobeidian, μιλώντας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. “Υπάρχει μια μικρή μείωση των ασθενών”. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι μόνο το ένα έκτο από τα 600 κρεβάτια του νοσοκομείου ήταν κατειλημμένο, αλλά αρνήθηκε να επιτρέψει στους δημοσιογράφους του AP να εισέλθουν. Δύο ασθενοφόρα ήρθαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μισής ώρας που ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι του AP, και ο συγγενής ενός ασθενούς είπε στο AP ότι τους έδιωξαν από την πτέρυγα επειγόντων περιστατικών του Gaobeidian επειδή ήταν γεμάτη. Τριάντα χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια στην πόλη Baigou, η γιατρός της πτέρυγας επειγόντων περιστατικών Sun Yana ήταν ειλικρινής, ακόμη και όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι άκουγαν. “Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με πυρετό, ο αριθμός των ασθενών έχει όντως αυξηθεί”, δήλωσε η Sun. Δίστασε και στη συνέχεια πρόσθεσε: “Δεν μπορώ να πω αν έχω γίνει ακόμη πιο απασχολημένη ή όχι. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών μας ήταν πάντα απασχολημένο”.

Το νοσοκομείο Baigou New Area Aerospace Hospital ήταν ήσυχο και τακτοποιημένο, με άδεια κρεβάτια και μικρές ουρές καθώς οι νοσοκόμες ψέκαζαν απολυμαντικό. Οι ασθενείς της COVID-19 διαχωρίζονται από τους άλλους, είπε το προσωπικό, για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση. Πρόσθεσαν όμως ότι τα σοβαρά περιστατικά κατευθύνονται σε νοσοκομεία μεγαλύτερων πόλεων, λόγω του περιορισμένου ιατρικού εξοπλισμού. Η έλλειψη δυναμικότητας ΜΕΘ στο Baigou, το οποίο έχει περίπου 60.000 κατοίκους, αντανακλά ένα πανεθνικό πρόβλημα. Οι ειδικοί λένε ότι οι ιατρικοί πόροι στα χωριά και τις πόλεις της Κίνας, όπου ζουν περίπου 500 εκατομμύρια από τα 1,4 δισεκατομμύρια των κατοίκων της Κίνας, υστερούν κατά πολύ σε σχέση με εκείνους των μεγάλων πόλεων, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Σε ορισμένους νομούς δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάζονται να πηγαίνουν σε μεγαλύτερες πόλεις για θεραπεία. Στο Bazhou, μια πόλη 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Baigou, εκατό ή περισσότεροι άνθρωποι γέμισαν την πτέρυγα επειγόντων περιστατικών του Λαϊκού Νοσοκομείου Langfang No. 4 το βράδυ της Πέμπτης. Οι φρουροί προσπαθούσαν να περιορίσουν το πλήθος καθώς οι άνθρωποι έσπρωχναν για θέσεις. Καθώς δεν υπήρχε χώρος στον θάλαμο, οι ασθενείς ξεχύθηκαν στους διαδρόμους και τους διαδρόμους. Οι άρρωστοι απλώνονταν σε κουβέρτες στο πάτωμα, καθώς το προσωπικό μετακινούσε μανιωδώς φορεία και αναπνευστήρες.

Ιατρικοί εργάτες έσπευσαν να φέρουν έναν αναπνευστήρα. “Μπορείτε να ανοίξετε το στόμα του;” φώναξε κάποιος. Καθώς τοποθετήθηκαν λευκοί πλαστικοί σωλήνες στο πρόσωπό του, ο άνδρας άρχισε να αναπνέει πιο εύκολα. Άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Οι συγγενείς γύρω από ένα άλλο κρεβάτι άρχισαν να δακρύζουν καθώς τα ζωτικά όργανα μιας ηλικιωμένης γυναίκας έπεφταν στο κενό. Ένας άντρας τράβηξε ένα πανί πάνω από το πρόσωπο της γυναίκας και στάθηκαν σιωπηλοί, προτού απομακρύνουν το σώμα της. Μέσα σε λίγα λεπτά, ένας άλλος ασθενής είχε πάρει τη θέση της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πόλη Qingdao βλέπει μισό εκατομμύριο κρούσματα Covid την ημέρα

Η Κίνα αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων εντός μιας εβδομάδας

ΠΟΥ: Αυξανόμενη ανησυχία για τα κρούσματα Covid στην Κίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.