Ψυχική Υγεία

Xαμηλή αυτοεκτίμηση: Πώς να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση σε μια σχέση;

Xαμηλή αυτοεκτίμηση: Πώς να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση σε μια σχέση;

Xαμηλή αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε όλη μας τη ζωή!

Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε όλη μας τη ζωή καθώς χτίζουμε μια εικόνα του εαυτού μας μέσα από τις εμπειρίες που έχουμε με διαφορετικούς ανθρώπους. Οι εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησής μας. Συχνά αυτό οδηγεί σε μια εσωτερική φωνή, που συχνά περιγράφεται ως κριτική φωνή. Ας το παραδεχτούμε, οι σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν ανασφάλειες ακόμα και με κάποιον που έχει υγιή αυτοεκτίμηση, οπότε αν υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, μια σχέση μπορεί να έχει τις προκλήσεις της και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σας. Ας δούμε τις συνέπειες της χαμηλής αυτοεκτίμησης και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά οδηγεί σε άγχος, μοναξιά και αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης 

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις φιλίες και τις σχέσεις, μπορεί να βλάψει την εργασία ή την επαγγελματική σας απόδοση και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ. Με αυτά σαν αποτέλεσμα η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας. Έτσι, εάν είστε εκείνος με χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπάρχουν τρία βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Αντικρούστε αυτή την εσωτερική φωνή, γνωστή και ως εσωτερικός κριτικός

Μπορείτε να το κάνετε αυτό σταματώντας την αρνητική φωνή που ακούτε. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο σταματήστε άμεσα και στη συνέχεια αντικαταστήσετε αυτή τη σκέψη με μια θετική ή πιο υγιή. Μπορείτε να κάνετε πράγματα για να ανεβάσετε τον εαυτό σας, όπως να εξασκήσετε κάποια αυτοφροντίδα ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι δεν το αξίζετε. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα χόμπι που μπορεί να σας απωθήσει από τη ζώνη άνεσής σας. Προσπαθήστε να ασκείστε μερικές ημέρες την εβδομάδα για να συμβάλετε στο να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, ώστε να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι συνήθως.

Λάβετε κάποια υποστήριξη από έναν σύμβουλο καθοδήγησης ή έναν ψυχολόγο

Ένα σημαντικό βήμα είναι να λάβετε κάποια υποστήριξη από έναν σύμβουλο καθοδήγησης ή έναν θεραπευτή για να μιλήσετε για τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να εξερευνήσει τις υποκείμενες σκέψεις και συναισθήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τρέχουσα αυτοεκτίμησή σας, αλλά ας το παραδεχτούμε, αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς, γι’ αυτό μιλήστε στους φίλους σας για τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας και ρωτήστε τι τους αρέσει σε εσάς ή ζητήστε χρόνο για να εκτονώσετε ενώ αρχίζετε να καταλαβαίνετε τα προβλήματα στη ζωή σας.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, η αυτοεξερεύνηση είναι το κλειδί για την αύξηση της αυτοεκτίμησής σας. Μιλήστε με τον σύντροφό σας, μοιραστείτε τα δυνατά σας σημεία και τους τομείς που μπορεί να χρειαστείτε κάποια επιπλέον υποστήριξη και θυμηθείτε ότι τελικά εσείς φροντίζετε για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θέλετε να είστε πιο fit και με αυτοπεποίθηση το 2023; Ασχοληθείτε με την κοινοτική κηπουρική!

10 Συμβουλές για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας;

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.