Αυτοφροντίδα

Αυτοεκτίμηση: Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε εκτίμηση για τον εαυτό μας;

Αυτοεκτίμηση: Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε εκτίμηση για τον εαυτό μας;

Αυτοεκτίμηση: Σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές και προτάσεις για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης ή της αυτοπεποίθησής σας.

Σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές και προτάσεις για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης ή της αυτοπεποίθησής σας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτές τις ιδέες χρήσιμες, αλλά να θυμάστε ότι διαφορετικά πράγματα λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Δοκιμάστε μόνο αυτό με το οποίο αισθάνεστε άνετα.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

 • Γνωρίστε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, τι σας κάνει ευτυχισμένο και τι εκτιμάτε στη ζωή. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να το γράψετε σε ένα ημερολόγιο.
 • Προσπαθήστε να αμφισβητήσετε τις αγενείς σκέψεις για τον εαυτό σας. Μπορεί αυτομάτως να υποτιμήσεις τον εαυτό σου. Εάν διαπιστώσετε ότι το κάνετε αυτό, μπορεί να σας βοηθήσει να ρωτήσετε: “Θα μιλούσα με έναν φίλο με αυτόν τον τρόπο;”
 • Πες θετικά πράγματα στον εαυτό σου. Σε κάποιους αρέσει να το κάνουν αυτό μπροστά σε έναν καθρέφτη. Μπορεί να αισθάνεστε περίεργα στην αρχή, αλλά μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα όσο περισσότερο το κάνετε.
 • Εξασκηθείτε στο να λέτε όχι. Το να είσαι διεκδικητικός μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν το έχεις συνηθίσει. Αλλά το να συμφωνείς σε πάρα πολλά πράγματα για να ευχαριστήσεις τους άλλους μπορεί να είναι κουραστικό. Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κάνετε μια παύση, να πάρετε μια ανάσα και να σκεφτείτε πώς νιώθετε πριν συμφωνήσετε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε διαδικτυακές κοινότητες. Αυτό που οι άλλοι άνθρωποι επιλέγουν συχνά να μοιραστούν για τη ζωή τους δεν είναι πάντα η πλήρης εικόνα.
 • Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, να φτιάξετε το αγαπημένο σας γεύμα ή να παίξετε ένα παιχνίδι που σας αρέσει.

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα θετικά

 • Γιορτάστε τις επιτυχίες σας. Όσο μικρά κι αν φαίνονται, αφιερώστε χρόνο για να επαινέσετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι να βγείτε έξω για μια βόλτα ή να τακτοποιήσετε.
 • Αποδεχτείτε τα κομπλιμέντα. Θα μπορούσατε να τα αποθηκεύσετε για να κοιτάξετε όταν αισθάνεστε χαμηλοί ή αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.
 • Ρωτήστε τους ανθρώπους τι τους αρέσει σε εσάς, αν αισθάνεστε άνετα. Μπορεί να αναγνωρίσουν πράγματα που δεν σκέφτεστε για τον εαυτό σας.
 • Γράψε μια λίστα με πράγματα που σου αρέσουν στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αυτή θα μπορούσε να είναι μια δεξιότητα που έχετε μάθει ή κάτι που κάνετε για να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους.

Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

 • Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε. Το να σας ακούσει κάποιος και να δείξει ότι νοιάζεται μπορεί να βοηθήσει. Εάν δεν μπορείτε να ανοιχτείτε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, θα μπορούσατε να καλέσετε μια γραμμή βοήθειας για να μιλήσετε σε κάποιον ανώνυμα.
 • Επικεντρωθείτε στις θετικές σχέσεις. Μπορεί να αισθάνεστε δύσκολο να ελέγξετε με ποιον περνάτε χρόνο. Αλλά όπου είναι δυνατόν, μπορεί να σας βοηθήσει να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο με άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας.
 • Δοκιμάστε την υποστήριξη από ομοτίμους. Η δημιουργία επαφών με άτομα που έχουν παρόμοιες ή κοινές εμπειρίες μπορεί να βοηθήσει.

Θέστε στον εαυτό σας μια πρόκληση

 • Δοκιμάστε τον εθελοντισμό. Ίσως αποφασίσετε να αφιερώσετε εθελοντικά τον χρόνο σας για κάτι για το οποίο νιώθετε πάθος.
 • Βάλτε μικρούς στόχους. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα πράγματα να αισθάνεστε πιο διαχειρίσιμα και να σας δώσει μεγαλύτερη αίσθηση επιτυχίας.
 • Μάθε κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι η δοκιμή ενός νέου χόμπι ή δημιουργικής δραστηριότητας. Ή αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε ένα βιβλίο για ένα νέο θέμα.

Πρόσεχε τον εαυτό σου

 • Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά. Ο πολύ λίγος ή πολύς ύπνος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε.
 • Σκεφτείτε τη διατροφή σας. Το να τρώτε τακτικά και να διατηρείτε το σάκχαρό σας σταθερό μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάθεσή σας και στα επίπεδα ενέργειας σας.
 • Προσπαθήστε να κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα. Το να είσαι δραστήριος μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική σου ευεξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας.

 • Περάστε χρόνο έξω. Το να βρίσκεστε σε χώρους πρασίνου μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να αισθάνεστε.
 • Ασκηθείτε στη συνείδηση ​​και στον διαλογισμό.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ψυχαγωγικά ναρκωτικά ή αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα για τον εαυτό σας. Αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα και να σας αποτρέψουν από το να αντιμετωπίσετε υποκείμενα προβλήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αυτοφροντίδα είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακτάτε τη δύναμή σας

5 Tips αυτοβελτίωσης που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά σας

Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική υγεία στη ζωή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 αποτελεσματικές ασκήσεις για τη μείωση του πονοκεφάλου

Άσκηση: Είτε υποφέρετε από περιστασιακούς πονοκεφάλους είτε από χρόνιες ημικρανίες, η ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.