Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση;

Σεξουαλική υγεία: Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση;

Σεξουαλική υγεία: Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση τείνει να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις σεξουαλικές δεξιότητες ή τα ενδιαφέροντα του συντρόφου και μπορεί να διαφέρει για άνδρες και γυναίκες και μεταξύ των πολιτισμών.

Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει σχεδόν κάθε σεξουαλική απόφαση που παίρνετε, από το με ποιον ασχολείστε και πότε μέχρι το αν περιορίζετε τον εαυτό σας και πώς. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και ποιος έχει περισσότερο ή λιγότερο από αυτήν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η σεξουαλική αυτοεκτίμηση και η σεξουαλική ικανοποίηση συνδέονται στενά. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση. 

Τι είναι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση;

Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι να αισθάνεσαι ικανός να εμπλέκεται σε σεξουαλικές πρακτικές με επιτυχημένες διαδικασίες και αποτελέσματα. Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση τείνει να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις σεξουαλικές δεξιότητες ή τα ενδιαφέροντα του συντρόφου και μπορεί να διαφέρει για άνδρες και γυναίκες και μεταξύ των πολιτισμών.

Γενικότερα, πολλοί πολιτισμοί μας ωθούν να περιορίσουμε τις σκέψεις μας για τη σεξουαλικότητα και να αναπτύξουμε χαμηλή σεξουαλική αυτοπεποίθηση . Άλλοι συνδέουν τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση με τα ιδανικά της ομορφιάς και της ελκυστικότητας . Με τη σειρά του, υπάρχει πάντα η επιθυμία να κυνηγήσουμε αυτά τα ιδανικά. Όταν δεν τα καταφέρνουμε, μπορεί να το βιώνουμε ως αντανάκλαση της έλλειψης επιθυμίας μας και να αναπτύξουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ποιος έχει τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι παντρεμένοι έχουν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Εξάλλου, το ένα άτομο με το οποίο βρίσκονται ήδη τους γνωρίζει πολύ καλά και πιθανότατα δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτό το άτομο. Ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός και τα ιδανικά ομορφιάς και ελκυστικότητας εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πολλοί πολιτισμοί εγκρίνουν και ειδωλοποιούν τους γάμους και είναι λογικό οι παντρεμένοι να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όσον αφορά τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση, οι άνδρες που ήταν διαζευγμένοι/χωρισμένοι και ζούσαν χωριστά από σύντροφο και άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ήταν συγκρίσιμοι με τους παντρεμένους άνδρες, ενώ μόνο οι μη παντρεμένες γυναίκες εμφάνισαν χαμηλότερη βαθμολογία από τις παντρεμένες. Τα λεπτομερή και πλούσια στοιχεία της έρευνας Pairfam δείχνουν ότι ακόμη και οι ελεύθεροι που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης.

Γιατί οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης

Τα άτομα με χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι πιο πιθανό να παντρευτούν. Μπορεί να παρακινούνται εν μέρει από το να θέλουν να αισθάνονται πιο ασφαλείς και να καλύπτουν τη χαμηλότερη σεξουαλική τους αυτοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έναν άλλο λόγο που οι άγαμοι και τα ανύπαντρα ζευγάρια δεν πρέπει να αισθάνονται κατώτερα, αν και η κοινωνία συχνά τους κάνει να νιώθουν έτσι.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καταλάβετε τι μέγεθος προφυλακτικού χρειάζεστε;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Μπορεί το σεξ να χτίσει ή να γκρεμίσει μια σχέση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Το 14,6% των γυναικών στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή το 2021

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14,6 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή το 2021, με το ποσοστό να αυξάνεται με την ηλικία, από 2,8 σε 41,8 τοις εκατό για τις ηλικίες 18 έως 44 ετών και 75 ετών και άνω, αντίστοιχα. 

Ποιες είναι οι καλύτερες ατάκες γνωριμίας;

Ραντεβού tips: Ο στόχος δεν είναι απλώς να γνωρίσεις κάποιον νέο, αλλά να τον κάνεις να νιώσει ότι τον βλέπεις και τον εκτιμάς από την πρώτη κιόλας αλληλεπίδραση.

Το 25% των εγκύων δεν λαμβάνει αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα

Εγκυμοσύνη: Η χρήση συμπληρωμάτων ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια, θέτοντας αυτήν την ομάδα σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γιατί τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν τόσο μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό;

ΣΜΝ μετάδοση: Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα για διάφορους λόγους, λόγω ενός συνδυασμού συμπεριφορικών, βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων.