Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση;

Σεξουαλική υγεία: Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση;

Σεξουαλική υγεία: Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση τείνει να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις σεξουαλικές δεξιότητες ή τα ενδιαφέροντα του συντρόφου και μπορεί να διαφέρει για άνδρες και γυναίκες και μεταξύ των πολιτισμών.

Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει σχεδόν κάθε σεξουαλική απόφαση που παίρνετε, από το με ποιον ασχολείστε και πότε μέχρι το αν περιορίζετε τον εαυτό σας και πώς. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και ποιος έχει περισσότερο ή λιγότερο από αυτήν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η σεξουαλική αυτοεκτίμηση και η σεξουαλική ικανοποίηση συνδέονται στενά. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση. 

Τι είναι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση;

Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι να αισθάνεσαι ικανός να εμπλέκεται σε σεξουαλικές πρακτικές με επιτυχημένες διαδικασίες και αποτελέσματα. Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση τείνει να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις σεξουαλικές δεξιότητες ή τα ενδιαφέροντα του συντρόφου και μπορεί να διαφέρει για άνδρες και γυναίκες και μεταξύ των πολιτισμών.

Γενικότερα, πολλοί πολιτισμοί μας ωθούν να περιορίσουμε τις σκέψεις μας για τη σεξουαλικότητα και να αναπτύξουμε χαμηλή σεξουαλική αυτοπεποίθηση . Άλλοι συνδέουν τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση με τα ιδανικά της ομορφιάς και της ελκυστικότητας . Με τη σειρά του, υπάρχει πάντα η επιθυμία να κυνηγήσουμε αυτά τα ιδανικά. Όταν δεν τα καταφέρνουμε, μπορεί να το βιώνουμε ως αντανάκλαση της έλλειψης επιθυμίας μας και να αναπτύξουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ποιος έχει τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι παντρεμένοι έχουν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Εξάλλου, το ένα άτομο με το οποίο βρίσκονται ήδη τους γνωρίζει πολύ καλά και πιθανότατα δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτό το άτομο. Ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός και τα ιδανικά ομορφιάς και ελκυστικότητας εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πολλοί πολιτισμοί εγκρίνουν και ειδωλοποιούν τους γάμους και είναι λογικό οι παντρεμένοι να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όσον αφορά τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση, οι άνδρες που ήταν διαζευγμένοι/χωρισμένοι και ζούσαν χωριστά από σύντροφο και άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ήταν συγκρίσιμοι με τους παντρεμένους άνδρες, ενώ μόνο οι μη παντρεμένες γυναίκες εμφάνισαν χαμηλότερη βαθμολογία από τις παντρεμένες. Τα λεπτομερή και πλούσια στοιχεία της έρευνας Pairfam δείχνουν ότι ακόμη και οι ελεύθεροι που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης.

Γιατί οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης

Τα άτομα με χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι πιο πιθανό να παντρευτούν. Μπορεί να παρακινούνται εν μέρει από το να θέλουν να αισθάνονται πιο ασφαλείς και να καλύπτουν τη χαμηλότερη σεξουαλική τους αυτοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έναν άλλο λόγο που οι άγαμοι και τα ανύπαντρα ζευγάρια δεν πρέπει να αισθάνονται κατώτερα, αν και η κοινωνία συχνά τους κάνει να νιώθουν έτσι.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καταλάβετε τι μέγεθος προφυλακτικού χρειάζεστε;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Μπορεί το σεξ να χτίσει ή να γκρεμίσει μια σχέση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eρευνητές διαπιστώνουν μειωμένη χρήση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μετά από διαδικτυακή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Οι αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες θα ενημερώνουν επίσης τα άτομα που είναι ύποπτα για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.