Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Η αγάπη είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά η κατανόηση του πώς και γιατί συμβαίνει δεν είναι απαραίτητα εύκολη. Στην πραγματικότητα, για πολύ καιρό, πολλοί άνθρωποι υπαινίχθηκαν ότι η αγάπη ήταν απλά κάτι πολύ πρωτόγονο, μυστηριώδες και πνευματικό για να μπορέσει η επιστήμη να καταλάβει πλήρως.  Ακολουθούν κάποιες από τις κύριες θεωρίες που προτείνονται για να εξηγήσουν την αγάπη και άλλα συναισθηματικά δεσμά. Ο ψυχολόγος Zick Rubin πρότεινε ότι η ρομαντική αγάπη1 αποτελείται από τρία στοιχεία:

  • Δέσιμο
  • Φροντίδα
  • Οικειότητα

Συμπόνια αντί παθιασμένου έρωτα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Elaine Hatfield και τους συναδέλφους της, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αγάπης:

  • Συμπονετική αγάπη
  • Παθιασμένη αγάπη

Η συμπονετική αγάπη χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, δέσιμο, αγάπη και εμπιστοσύνη και -συνήθως- αναπτύσσεται από αισθήματα αμοιβαίας κατανόησης και κοινού σεβασμού για τον άλλο. Η παθιασμένη αγάπη χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα, σεξουαλική έλξη, άγχος και στοργή. Όταν αυτά τα έντονα συναισθήματα είναι αμοιβαία, οι άνθρωποι αισθάνονται ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι. Η μη αμοιβαία αγάπη οδηγεί σε αισθήματα απελπισίας και απόγνωσης. Η παθιασμένη αγάπη είναι παροδική, συνήθως διαρκεί από 6 έως 3 χρόνια περίπου.  Το μοντέλο αγάπης του τροχού χρωμάτων. Στο βιβλίο του το 1973 Τα Χρώματα της Αγάπης, ο ψυχολόγος Τζον Λι συνέκρινε τα στυλ της αγάπης με το δίσκο χρωμάτων. Όπως υπάρχουν τρία βασικά χρώματα, ο Λι πρότεινε ότι υπάρχουν τρία βασικά στυλ αγάπης. Αυτοί οι τρεις τρόποι αγάπης είναι: Eros: Αγάπη για ένα ιδανικό άτομο, Ludos: Η αγάπη ως παιχνίδι, Storge: Αγάπη ως φιλία.

Τριγωνική Θεωρία της Αγάπης. Διαφορετικοί συνδυασμοί αυτών των τριών συστατικών έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικούς τύπους αγάπης. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός της οικειότητας και της δέσμευσης οδηγεί σε συμπονετική αγάπη, ενώ ο συνδυασμός πάθους και οικειότητας οδηγεί σε ρομαντική αγάπη. Σύμφωνα με τον Sternberg, οι σχέσεις που βασίζονται σε δύο ή περισσότερα στοιχεία είναι πιο διαρκείς από αυτές που βασίζονται σε ένα μόνο συστατικό στοιχείο. Ο Sternberg χρησιμοποιεί τον όρο καταλυτική αγάπη για να περιγράψει τον συνδυασμό οικειότητας, πάθους και δέσμευσης. Αν και αυτός ο τύπος αγάπης είναι ο ισχυρότερος και πιο ανθεκτικός, ο Στέρνμπεργκ προτείνει ότι αυτός ο τύπος αγάπης είναι σπάνιος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ερωτευμένος με τον έρωτα

Πώς η νευροεπιστήμη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε αισιόδοξοι

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ενός γάμου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.