Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Παιδιά: Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία;

Παιδιά: Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία;

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Η οικονομική δυσκολία που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 οδήγησε σε έναν καταρράκτη συνδεδεμένων προβλημάτων για ορισμένους γονείς – με αποτέλεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας για τα παιδιά τους, προτείνει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οικονομική ανασφάλεια συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων για τους γονείς, τα οποία στη συνέχεια συνδέονταν με χαμηλότερη ποιότητα σχέσης για τα ζευγάρια. Αυτό συνδέθηκε με πιο σκληρή ανατροφή των παιδιών και στη συνέχεια με αυξημένες συμπεριφορές εσωτερίκευσης για τα παιδιά τους.

«Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν αυτό το δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους», δήλωσε η Τζόις Λι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Τα ευρήματά μας είναι παράλληλα με άλλες περιγραφικές έρευνες που δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Child & Family Social Work.

Στη μελέτη συμμετείχαν 259 γονείς που μεγάλωσαν ένα ή περισσότερα παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα και δήλωσαν ότι βίωσαν τουλάχιστον μία οικονομική δυσπραγία που σχετίζεται με την πανδημία. Η διαχρονική έρευνα, η οποία περιελάμβανε συμμετέχοντες από όλη τη χώρα, επικεντρώθηκε σε δύο διαφορετικά σημεία κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Ένα από τα δυνατά σημεία αυτής της έρευνας είναι ότι δεν περιελάμβανε μόνο οικογένειες μεσαίου εισοδήματος — στο 31% των οικογενειών που μελετήθηκαν, το εισόδημα των γονέων ήταν κάτω από 30.000 $.

Οι γονείς ρωτήθηκαν για τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους, την ποιότητα της σχέσης και τις σκληρές πρακτικές ανατροφής. Ρωτήθηκαν επίσης για τις εσωτερικευτικές συμπεριφορές των παιδιών τους, όπως το παράπονο για μοναξιά, το πολύ κλάμα και το φόβο ή το άγχος. Οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή σύνδεση μεταξύ αυτών των ζητημάτων, είπε ο Lee. Ξεκίνησε με την οικονομική ανασφάλεια που προκλήθηκε από την πανδημία. Όσοι γονείς ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανασφάλειας την εποχή της πρώτης έρευνας είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων ταυτόχρονα. Και αυτό συνδέθηκε με μια πιο αρνητική σχέση με τον σύντροφό τους τη στιγμή της δεύτερης έρευνας.

«Ανέφεραν περισσότερες διαφωνίες και διαφωνίες και καυγάδες μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε ο Λι. Αυτό με τη σειρά του συνδέθηκε με αναφορές για χρήση πιο σκληρής ανατροφής των παιδιών με τα παιδιά τους. Αυτό περιλάμβανε να φωνάζουν, να ουρλιάζουν και να φωνάζουν στο παιδί τους. και σωματική τιμωρία όπως χτύπημα. Και τέλος, η σκληρή ανατροφή των παιδιών συνδέθηκε με παιδιά που είχαν εσωτερικευτικές συμπεριφορές όπως συχνό κλάμα και μοναξιά. «Υπάρχουν αυτές οι διαδοχικές επιπτώσεις που ξεκινούν με οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία και όλες καταλήγουν στην ψυχική υγεία των παιδιών», είπε ο Lee.

Ενώ άλλες μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης στους γονείς μπορεί να σχετίζονται με τη σκληρή ανατροφή των παιδιών, ένα πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι περιλάμβανε επίσης την ποιότητα της σχέσης συντρόφου, είπε. “Η ποιότητα της σχέσης είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού. Εάν δεν τα πάτε καλά με τον σύντροφό σας, αυτό μιλά για μια ευρύτερη οικογενειακή δυναμική που μπορεί να μεταδοθεί στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας”, εξήγησε ο Lee.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων στο πώς αντιδρούσαν οι μητέρες και οι πατέρες όταν αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ήταν κάπως έκπληξη, καθώς ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι μητέρες δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα στην καριέρα τους λόγω του COVID-19 και ήταν πιο πιθανό να φροντίζουν τα παιδιά στο σπίτι όταν έκλειναν τα σχολεία. Αυτό έδειξε ότι οι μητέρες μπορεί να τα πηγαίνουν χειρότερα από τους πατέρες, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Ο Lee σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα σχετικά μικρό δείγμα, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι διαφορές των φύλων στις αντιδράσεις στην πανδημία. Ενώ αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας COVID-19, ο Lee είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με άλλες καταστροφές ή ζητήματα που οδηγούν σε οικονομική ύφεση. Μία από τις συνέπειες είναι η ανάγκη για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μητέρες και πατέρες που αγωνίζονται οικονομικά να σταματήσουν τον καταρράκτη των προβλημάτων που οδηγούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών, είπε.

Αλλά ξεπερνά αυτό. «Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για να πιάσουμε αυτούς τους γονείς νωρίς πριν οι οικονομικές πιέσεις οδηγήσουν σε αυτές τις αρνητικές συνέπειες», είπε. Συν-συγγραφείς στη μελέτη ήταν οι Sehun Oh, Amy Xu και Angelise Radney από την Πολιτεία του Οχάιο. Shawna J. Lee του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. και Christina M. Rodriguez του Old Dominion University.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέθοδος για τη διάγνωση των διαταραχών ύπνου στα παιδιά

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

Γιατί τα συναισθήματα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon