Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ: Επηρεάζει περίπου έναν στους 14 νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις επιμένει μέχρι την ενηλικίωση, προκαλώντας προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία εστίασης της προσοχής.

Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ έχουν δείξει ότι τα προβλήματα ρύθμισης των συναισθημάτων – τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν ως κατάθλιψη, άγχος και εκρηκτικά ξεσπάσματα – μπορεί να είναι ένα βασικό σύμπτωμα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα στα δύο παιδιά με ΔΕΠ-Υ εμφανίζει σημάδια συναισθηματικής δυσρύθμισης.

Η εργασία τιτλοφορείται «Η δυσρύθμιση του συναισθήματος και η δεξιά οφθαλμική κόγχη αποτελούν μια νευροψυχολογική οδό στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας». Η ΔΕΠΥ επηρεάζει περίπου έναν στους 14 νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις επιμένει μέχρι την ενηλικίωση. Η πάθηση προκαλεί προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία εστίασης της προσοχής.

Έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι ορισμένα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν επίσης προβλήματα αυτοελέγχου, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, ένα στα 50 (2,1%) παιδιά με διάγνωση ΔΕΠΥ έχει επίσης μια διαταραχή της διάθεσης, όπως κατάθλιψη, ενώ περισσότερα από ένα στα τέσσερα (27,4%) έχουν αγχώδη διαταραχή. Πολλοί έχουν επίσης λεκτικά ή σωματικά ξεσπάσματα λόγω αδυναμίας να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.

Αυτά τα προβλήματα θεωρήθηκε ότι είναι αποτέλεσμα άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, όπως προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία και τα κίνητρα. Αλλά η σημερινή μελέτη δείχνει ότι η συναισθηματική απορρύθμιση εμφανίζεται ανεξάρτητα από αυτές. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη ABCD, μια μεγάλη διαμήκη κοόρτη που παρακολουθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία παιδιών από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ήταν διαθέσιμα για λίγο περισσότερα από 6.000 από αυτά τα παιδιά, επιτρέποντας στους ερευνητές να αποδώσουν μια βαθμολογία σε κάθε άτομο που δείχνει την πιθανότητα να έχει ΔΕΠΥ.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη της Κίνας και το Πανεπιστήμιο του Cambridge εντόπισαν 350 άτομα εντός της κοόρτης που είχαν υψηλές βαθμολογίες συμπτωμάτων που πληρούσαν το κλινικό όριο για τη ΔΕΠΥ. Τα δύο τρίτα (65,7%) από αυτά ήταν άνδρες. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών και των εφήβων της κοόρτης είχαν συμπληρώσει προηγουμένως μια σειρά ερωτηματολογίων, τα οποία περιλάμβαναν ερωτήσεις που αφορούσαν τη συναισθηματική συμπεριφορά, για παράδειγμα:

  • Όταν το παιδί μου είναι αναστατωμένο, δυσκολεύεται να ελέγξει τις συμπεριφορές του.
  • Όταν το παιδί μου είναι αναστατωμένο, ξέρει ότι μπορεί να βρει έναν τρόπο να νιώσει τελικά καλύτερα.
  • Επίσης, όταν το παιδί μου είναι αναστατωμένο, αρχίζει να νιώθει πολύ άσχημα για τον εαυτό του.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά (51,4%) από τα άτομα στην ομάδα με υψηλά συμπτώματα εμφάνιζαν σημάδια απορρύθμισης των συναισθημάτων και αυτό ήταν ανεξάρτητο από γνωστικά και κινητικά προβλήματα. Μεταξύ των παιδιών με μόνο συμπτώματα χαμηλής ΔΕΠΥ και στις δύο ηλικίες 12 και 13 ετών, εκείνα με υψηλές βαθμολογίες δυσρύθμισης συναισθημάτων στην ηλικία των 13 ετών είχαν 2,85 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα υψηλής ΔΕΠΥ έως την ηλικία των 14 ετών σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλή βαθμολογία δυσρύθμισης συναισθημάτων.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου που ήταν διαθέσιμα για ορισμένους από τους συμμετέχοντες, ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, γνωστή ως pars orbitalis, η οποία ήταν μικρότερη μεταξύ των παιδιών που είχαν υψηλή βαθμολογία για ΔΕΠΥ και συναισθηματικά προβλήματα. Το pars orbitalis βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και την επεξεργασία του συναισθήματος και της επικοινωνίας καθώς και στον ανασταλτικό έλεγχο της συμπεριφοράς, κάτι που μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις συμπεριφορές που παρατηρούνται στη ΔΕΠΥ.

Η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και συνεργάτης της Clare Hall είπε: «Το pars orbitalis είναι ένα καλά συνδεδεμένο μέρος του εγκεφάλου και εάν δεν έχει αναπτυχθεί σωστά μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα. να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν κατάλληλα με τους άλλους, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις. «Οι γονείς και οι δάσκαλοι λένε συχνά ότι έχουν προβλήματα με τον έλεγχο των παιδιών με ΔΕΠΥ και μπορεί να είναι ότι όταν τα παιδιά δεν μπορούν να εκφραστούν καλά -όταν αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες- μπορεί να μην μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και να έχουν ένα ξέσπασμα αντί επικοινωνία με τον γονέα, τον δάσκαλο ή το άλλο παιδί».

Ο καθηγητής Sahakian ελπίζει ότι η αναγνώριση της δυσρύθμισης των συναισθημάτων ως βασικό μέρος της ΔΕΠΥ θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση αποτελεσματικών θεραπειών για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Τα ευρήματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν πιθανούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας γνωστικές συμπεριφορικές τεχνικές:

  • για να μάθει να σταματά και να σκέφτεται πριν αντιδράσει και να εκφράζει τα συναισθήματά του λεκτικά
  • ή να χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η άσκηση ή η χαλάρωση για να ηρεμήσει
  • ή να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ, άσθμα και οικονομικές δυσκολίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους

Οι νέοι με ΔΕΠΥ παλεύουν με τη μοναξιά περισσότερο από τους συνομηλίκους τους 

Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα νευροδιαφορετικά παιδιά

Νέα πρωτοβουλία βελτιώνει την ανίχνευση και την αξιολόγηση της ΔΕΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon