Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ύπνος Διαταραχές: Διαφέρουν σε παιδιά με αυτισμό και ΔΕΠΥ έναντι των παιδιών με κανονική ανάπτυξη

Ύπνος Διαταραχές: Διαφέρουν σε παιδιά με αυτισμό και ΔΕΠΥ έναντι των παιδιών με κανονική ανάπτυξη

«Η κατανόηση των δυσλειτουργιών ύπνου που συμβαίνουν και στις δύο καταστάσεις και η επίδρασή τους σε άλλους τομείς, όπως η επικοινωνία, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων παρεμβάσεων που μειώνουν τις αρνητικές συνέπειες των διαταραχών του ύπνου», γράφουν οι συγγραφείς.

Ύπνος Διαταραχές: Για τους περισσότερους τύπους διαταραχών ύπνου, υπάρχουν σημαντικές διαφορές για τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) και εκείνα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε σύγκριση με τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 29 Δεκεμβρίου, στην Έρευνα Αυτισμού.

Η Carmen Berenguer, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Βαλέντσια (Universitat de València) στην Ισπανία και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις διαφορές στα προβλήματα ύπνου μεταξύ μιας ομάδας παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ΔΑΦ χωρίς νοητικές αναπηρίες, μιας ομάδας παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ και μιας ομάδας παιδιών με νοητική στέρηση TD. 47, 43, και 32 παιδιά, αντίστοιχα, ηλικίας 7 έως 12 ετών ταιριάστηκαν ως προς την ηλικία και την ευφυΐα. Ερωτηματολόγια για τη μέτρηση των διαταραχών ύπνου και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων συμπληρώθηκαν από τους γονείς. Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στους περισσότερους τύπους διαταραχών ύπνου μεταξύ των ομάδων παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ASD και με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ADHD και της ομάδας παιδιών με νοητική στέρηση TD. Η ομάδα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ παρουσίασε σημαντικά περισσότερες διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και υπεριδρωσία σε σύγκριση με τις ομάδες με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ΔΑΦ και με νοητική στέρηση, καθώς και περισσότερα συνολικά προβλήματα ύπνου. Σε σύγκριση με την ομάδα με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η ομάδα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ είχε μεγαλύτερη προγνωστική δύναμη των προβλημάτων ύπνου στις δυσκολίες επικοινωνίας.

Τα προβλήματα ύπνου βρέθηκε ότι μεσολαβούν εν μέρει στη συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων και της επικοινωνίας και στις δύο ομάδες. «Η κατανόηση των δυσλειτουργιών ύπνου που συμβαίνουν και στις δύο καταστάσεις και η επίδρασή τους σε άλλους τομείς, όπως η επικοινωνία, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων παρεμβάσεων που μειώνουν τις αρνητικές συνέπειες των διαταραχών του ύπνου», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια συμπτώματα ΔΕΠΥ εμφανίζουν οι ενήλικες;

Η μελατονίνη θα πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά, εκτός αν την κατευθύνει επαγγελματίας υγείας, λέει η ακαδημία ύπνου

Υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για νέους με ΔΕΠΥ & αυτισμό

Συνέδριο: Διάσπαση Προσοχής: Μια Συνεχής Πρόκληση

Συμβουλές για τη διαχείριση της αϋπνίας σε παιδιά με ΔΑΦ

Τα παιδιά με συμπτώματα αϋπνίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν δυσκολίες ή διαταραχές ύπνου ως ενήλικες

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουνούπια τίγρεις;

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έκαναν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτό οδήγησε σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και υγρασία - ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια.

Η μετακίνηση από τον καναπέ φέρνει υγιή γήρανση - Μελέτη βρίσκει οφέλη

«Η πολύ ισχυρή πρότασή μου είναι να σκεφτείτε στη δουλειά να αποκτήσετε ένα όρθιο γραφείο, αν μπορείτε, ή ακόμη και ένα χώρο γραφείου για διάδρομο, εάν μπορείτε και έχετε τον χώρο», είπε ο Freeman. «Αν κάθεστε για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά, αυτό είναι μάλλον πολύ μεγάλο και θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε να κινηθείτε λίγο».

Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει υπερβολικό βάρος

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μεταξύ παιδιών και εφήβων συνδέθηκε με ένα μείγμα εγγενών, συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτισμικών επιρροών που χρειάζονται προσοχή και άμεση παρέμβαση.

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Κραυγή αγωνίας για το προσωπικό

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Γιατί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών δεν δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν συμβασιούχους αντί για εργολάβους, που καταφανώς κοστίζουν περισσότερο;

Close Icon