Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αυτισμός οθόνες: Συνδέονται ο χρόνος που περνούν στην οθόνη τα παιδιά με τον αυτισμό;

Αυτισμός οθόνες: Συνδέονται ο χρόνος που περνούν στην οθόνη τα παιδιά με τον αυτισμό;

Αυτισμός οθόνες: Βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και του υπερβολικού χρόνου οθόνης. 

Πολλοί γονείς δίνουν tablet ή τηλέφωνα στα μικρά τους για να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια ή βίντεο φιλικά προς τα παιδιά. Ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν, οι γονείς ολοκληρώνουν τις δουλειές του γραφείου ή τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι ανθυγιεινό για το παιδί. Στην πραγματικότητα, το 2018, ο Ρουμάνος ψυχολόγος Marius Teodor Zamfir σκέφτηκε μια φράση, εικονικός αυτισμός. Σύμφωνα με το ResearchGate, ο ψυχολόγος βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και του υπερβολικού χρόνου οθόνηςΠαρατήρησε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 0 και 3 ετών, που παρέμειναν κολλημένα στις οθόνες για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, είχαν «αισθητικοκινητική και κοινωνικο-συναισθηματική στέρηση». Αυτό, με τη σειρά του, πυροδότησε συμπεριφορά που ήταν παρόμοια με εκείνες που βρέθηκαν σε παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). 

Λέει ότι ο «εικονικός αυτισμός» δεν είναι ένας αναγνωρισμένος ιατρικός ή ψυχολογικός όρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερβολική έκθεση σε οθόνες δεν προκαλεί αυτισμό. Είναι μια νευροαναπτυξιακή πάθηση με σύνθετη αιτιολογία, που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και νευρολογικών παραγόντων. Ενώ η έρευνα για τη σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και του αυτισμού είναι ακόμη σε εξέλιξη, προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να προκαλέσει άμεσα αυτισμό στα παιδιά. Μεταξύ των διαφόρων ερευνητικών εργασιών, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Network έδειξε ότι μεταξύ των αγοριών, ο μεγαλύτερος χρόνος οθόνης σε ηλικία ενός έτους συνδέθηκε σημαντικά με τον αυτισμό στην ηλικία των τριών ετών. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry εξέτασε περισσότερα από 150 παιδιά. Από αυτά, 101 παιδιά διαγνώστηκαν με αυτισμό και 57 ήταν συνήθως αναπτυσσόμενα παιδιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χρόνος οθόνης των παιδιών με ΔΑΦ ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο χρόνος οθόνης συσχετίστηκε με τα αυτιστικά συμπτώματα.

Υπερβολικός χρόνος οθόνης και παιδιά

Η έρευνα για τον αυτισμό και τον χρόνο οθόνης μπορεί να είναι συνεχής, αλλά ο υπερβολικός χρόνος οθόνης στα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει σε διάφορα προβλήματα υγείας, λέει ο ειδικός. Μερικά από τα πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με τον υπερβολικό χρόνο οθόνης περιλαμβάνουν:

1. Γλώσσα και γνωστική ανάπτυξη

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να αντικαταστήσει ευκαιρίες για ενεργό παιχνίδι, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και γλωσσική ανάπτυξη, που είναι σημαντικά για τις γενικές γνωστικές και γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού.

2. Συμπεριφορά και συναισθηματική ρύθμιση

Ο Δρ Τσόπρα λέει ότι ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ υπερβολικού χρόνου οθόνης και ζητημάτων συμπεριφοράς όπως προβλήματα προσοχής, παρορμητικότητα και κακή συναισθηματική ρύθμιση. Ωστόσο, η αιτιότητα και οι υποκείμενοι μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

3. Διαταραχές ύπνου

Η έκθεση σε οθόνες, ιδιαίτερα το βράδυ ή τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα και την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε δυσκολίες στον ύπνο ή σε διαταραχές του ύπνου.

4. Καταπόνηση των ματιών και προβλήματα όρασης

Η εκτεταμένη χρήση της οθόνης, ειδικά χωρίς τα κατάλληλα διαλείμματα ή τις κατάλληλες αποστάσεις θέασης, μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία, θολή όραση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την όραση.

5. Καθιστική συμπεριφορά

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στις οθόνες οδηγεί συχνά σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφών προβλημάτων υγείας.

Ως μητέρα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ του χρόνου οθόνης και άλλων δραστηριοτήτων, όπως το σωματικό παιχνίδι, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι δημιουργικές αναζητήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο αυτισμός συνδέεται με την γενετική;

Το ποσοστό των αγοριών με ΔΑΦ 4 φορές υψηλότερο από των κοριτσιών

Μελέτη εγκεφάλου εντόπισε 4 διαφορετικούς υποτύπους αυτισμού

Συμβουλές για τη διαχείριση της αϋπνίας σε παιδιά με ΔΑΦ

Γιατί τα παιδιά με αυτισμό αποβάλλονται από το πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο θυμός οδηγεί σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να βλάψουν την καρδιά

Θυμός καρδιά: Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής μας πίεσης και αύξηση του καρδιακού μας παλμού.

Η διαταραχή της υπερφαγίας δεν είναι τόσο παροδική όσο πιστεύαμε προηγουμένως

Από τη λήξη της μελέτης, οι ερευνητές διερευνούν και αναπτύσσουν θεραπευτικές επιλογές για τη διαταραχή υπερφαγίας και εξετάζουν μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καλύτερο εντοπισμό ατόμων που θα ωφελούνταν από τη θεραπεία.

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Close Icon