Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Παιδιά Κακοποίηση: Ομάδα καλεί το Γαλλικό Κράτος να επιβάλει τον νόμο κατά της γονικής βίας 

Παιδιά Κακοποίηση: Ομάδα καλεί το Γαλλικό Κράτος να επιβάλει τον νόμο κατά της γονικής βίας 

Η Petit παρατήρησε ότι τα lockdown για τον COVID το 2020 οδήγησαν σε έκρηξη στις αναφορές ενδοοικογενειακής βίας ή βίας κατά των παιδιών.

Παιδιά Κακοποίηση: ΠΑΡΙΣΙ — Καθώς αποκάλυψε τη νέα της εκστρατεία για την πρόληψη της γονικής βίας κατά των παιδιών, η συλλογικότητα Stop VEO, η οποία υποστηρίζεται από γιατρούς, προέτρεψε τις δημόσιες αρχές να επιβάλουν τον νόμο του 2019 για τον «αντι-ξυλισμό». Καταδίκασε την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου του Μετς, το οποίο αθώωσε έναν πατέρα που κατηγορήθηκε για οικογενειακή βία στο όνομα ενός υποτιθέμενου «δικαιώματος στη διόρθωση». Το The Heritage, μια ταινία από τη νέα καμπάνια Stop VEO, είναι η ιστορία ενός βουλευτή και μιας ένωσης που δημιουργήθηκαν το 2016 και οδήγησαν στην υιοθέτηση του νόμου του 2019. Ξεκινώντας την πέμπτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη γονική βία κατά των παιδιών, μαζί με το βίντεό της, η ένωση Stop VEO δήλωσε ότι αυτός ο αγώνας για εκπαίδευση χωρίς βία απέχει πολύ από το να έχει κερδίσει. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Η Νέα Ταινία

Η ταινία διάρκειας 2 λεπτών και 47 δευτερολέπτων με τίτλο “Η Κληρονομιά” (The Heritage) μια πιο σύντομη εκδοχή της οποίας μεταδόθηκε στη γαλλική τηλεόραση την εθνική ημέρα κατά της εκπαιδευτικής βίας, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Δείχνει ότι η βία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μερικές φορές στην εκπαίδευση, η οποία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ένας νεαρός άνδρας, που σημαδεύτηκε από όσα βίωσε στην παιδική του ηλικία, προσπαθεί να κρύψει ένα τεράστιο δεξί χέρι, το ίδιο «εργαλείο ξυλίσματος» που είχαν μπροστά του ο πατέρας και ο παππούς του. “Όλοι μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην κληρονομιά. Ας μην αφήσουμε τη βία να είναι μέρος της”, καταλήγει η φωνή αυτής της μικρού μήκους ταινίας, ενώ ο νεαρός άνδρας, πλέον πατέρας, κρατώντας το νεογέννητό του, βλέπει το χέρι του να επιστρέφει στο φυσιολογικό Μέγεθος. «Η ατμόσφαιρα σχετικά με τη βία κατά ανηλίκων είναι βαριά, αλλά αυτή η ταινία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη συζήτηση», σημείωσε ο Gilles Lazimi, MD, γενικός ιατρός στο Romainville της Γαλλίας και πρόεδρος της ένωσης Stop VEO. Η καμπάνια Stop VEO δηλώνει ότι είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να υπενθυμίσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία. “Γιατί μιλάμε για βία όταν χτυπάμε έναν ενήλικα, για σκληρότητα όταν χτυπάμε ζώα και για εκπαίδευση όταν χτυπάμε παιδιά; Η εκπαιδευτική βία είναι η πύλη σε κάθε βία”, δήλωσε η Céline Quelen, διευθύντρια του Stop VEO, μιας ένωσης που ίδρυσε στο 2016, η οποία έχει 300 μέλη και υποστηρίζει γονείς μέσω εργαστηρίων γονέων, οδηγών και εκστρατειών.

Μεταφορά του Μηνύματος

Το χτύπημα έχει επισήμως απαγορευτεί στη Γαλλία μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο το 2019 νόμου στον αστικό κώδικα που απαιτεί την άσκηση της γονικής εξουσίας χωρίς σωματική ή ψυχολογική βία. Παρά αυτή τη ρυθμιστική εξέλιξη, 5 χρόνια αργότερα, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει αρκετά, σύμφωνα με τη Sarah El Haïry, εξουσιοδοτημένη υπουργό για τα παιδιά, τη νεολαία και τις οικογένειες. “Είναι αναμφισβήτητο ότι η εκπαιδευτική βία συνεχίζεται από τη μια γενιά στην άλλη, με καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού…Το μήνυμα πρέπει να μεταδίδεται ακούραστα· η εκπαίδευση πρέπει να είναι χωρίς βία.”

Μια αμφιλεγόμενη απόφαση

Αρκετές πρόσφατες εξελίξεις έχουν ανησυχήσει τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα τελευταία 2 χρόνια, η κριτική για τη θετική εκπαίδευση έχει αυξηθεί. Η Caroline Goldman, ψυχολόγος για παιδιά και εφήβους, έχει τραβήξει την προσοχή με το βιβλίο της Go to Your Room, το οποίο υποστηρίζει περισσότερη σοβαρότητα και εξουσία. Τον Ιούλιο του 2023, ο νομάρχης του Hérault της Γαλλίας πυροδότησε διαμάχη, δηλώνοντας ότι στα παιδιά που εμπλέκονται σε ταραχές μετά τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα στη Ναντέρ της Γαλλίας, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία ενώ οδηγούσε αυτοκίνητο αφού αρνήθηκε να σταματήσει, θα πρέπει να τους δοθούν «δύο χαστούκια και να τα στείλουμε στο κρεβάτι». Πιο πρόσφατα, μια απόφαση του Εφετείου του Μετς προκάλεσε κατακραυγή. Στις 18 Απριλίου, το δικαστήριο αθώωσε έναν αστυνομικό που είχε χτυπήσει γυναίκες και παιδιά με την αιτιολογία του «δικαιώματος στη διόρθωση». Αυτή η δικαστική απόφαση εξόργισε τη συλλογικότητα Stop VEO. “Αυτό το δικαίωμα στη διόρθωση, που κληρονομήθηκε από τον νόμο του Ναπολέοντα, είναι πλέον αντίθετο με το νόμο· ο δικαστής πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η απόφαση είναι επιβλαβής”, δήλωσε ο παιδίατρος Edwige Antier, MD, μέλος της συλλογικότητας. «Όταν ένα παιδί πεθαίνει, μία στις τρεις φορές οφείλεται σε ένα χαστούκι που πήγε στραβά». Η ένωση Stop VEO ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν η απόφαση δεν ανατραπεί, δήλωσε ο Gilles Lazimi.

Έκκληση στην Κυβέρνηση

Προσκεκλημένη στην έναρξη της εκστρατείας, η Maud Petit, νομοθέτης που εκπροσωπεί τη Val-de-Marne της Γαλλίας, και ο εμπνευστής του νόμου κατά του ξυλίσματος του 2019, αναγνώρισε επίσης ότι παρά τη «νίκη του 2019», τα πράγματα δεν είχαν επιστρέψει πλήρωςστην κανονικότητα. «Εδώ και 5 χρόνια παλεύουμε για επικοινωνία επί του θέματος. Η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά», είπε. Η Petit παρατήρησε ότι τα lockdown για τον COVID το 2020 οδήγησαν σε έκρηξη στις αναφορές ενδοοικογενειακής βίας ή βίας κατά των παιδιών. Η γραμμή βοήθειας 119 κατακλυζόταν από κλήσεις. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση εστίασε σε περιπτώσεις κακοποίησης εντός των οικογενειών και παραμέλησε τη συνηθισμένη εκπαιδευτική βία. «Ο νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά· πολλές οικογένειες συνεχίζουν να ενεργούν όπως πριν», είπε ο Πετίτ, ο οποίος επίσης αντιτάχθηκε στην απόφαση του Εφετείου του Μετς. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί οι αρχές επιτίθενται στον νόμο. Ωστόσο, οι δικαστές υποτίθεται ότι δεν αγνοούν τον νόμο. Ως εκ τούτου, η σημασία της εκστρατείας σας! Πρέπει να επικοινωνήσουμε ξανά και ξανά.”

Τα μέτρα στήριξης του νόμου λείπουν

Ο Λαζίμι σημείωσε ότι μετά από 5 χρόνια, τα επίσημα αρχεία υγείας των παιδιών δεν αναφέρουν ακόμη τον νόμο. Ούτε επίσημα έγγραφα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τα παιδιά περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον νόμο. Η υποστήριξη των γονέων παραμένει ανεπαρκής, είπε, σημειώνοντας ότι τα κέντρα παροχής υπηρεσιών σε μελλοντικούς γονείς δεν έχουν δημιουργηθεί όπως είχε υποσχεθεί. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις και να τις τηρήσει!». Η Publicis France, συνεργάτης του Stop VEO, παράγει τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του τελευταίου δωρεάν και σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον σκοπό. «Το έργο συνεχίζεται· περιλαμβάνει επικοινωνία και δημιουργία», δήλωσε η Agathe Bousquet, πρόεδρος της Publicis France.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 4 ενήλικες θεωρεί ότι το χαστούκι είναι απαραίτητο για την ανατροφή των παιδιών

Η θετική γονική μέριμνα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις επιπτώσεις του στρες στην παιδική και εφηβική ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη

11 Tips που κάθε γονιός πρέπει να έχει υπόψη του!

Πώς να δείξετε τη φροντίδα σας στα παιδιά σας

Η παιδική βία συνδέεται με την ημικρανία στην ενήλικη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon