Ψυχική Υγεία

ΟΗΕ ψυχική υγεία: Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ψυχική διαταραχή

ΟΗΕ ψυχική υγεία: Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ψυχική διαταραχή

ΟΗΕ ψυχική υγεία: "Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ ψυχικής και δημόσιας υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης σημαίνουν ότι ο μετασχηματισμός της πολιτικής και της πρακτικής στην ψυχική υγεία μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τα άτομα, τις κοινότητες και τις χώρες παντού."

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός που είναι ακόμη πιο ανησυχητικός, αν σκεφτεί κανείς ότι περιλαμβάνει περίπου έναν στους επτά εφήβους. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας COVID-19, τα ποσοστά κοινών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25%, δήλωσε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ). Στη μεγαλύτερη ανασκόπηση της ψυχικής υγείας από τις αρχές του αιώνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε περισσότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιδεινούμενες συνθήκες. Προσέφερε παραδείγματα καλών πρακτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ψυχική υγεία στη θετική και βιώσιμη ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα.

Tedros: Επιτακτική υπόθεση για αλλαγή

“Η ζωή του καθενός αγγίζει κάποιον με πάθηση ψυχικής υγείας”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Η καλή ψυχική υγεία μεταφράζεται σε καλή σωματική υγεία και αυτή η νέα έκθεση κάνει μια συναρπαστική υπόθεση για αλλαγή. Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ ψυχικής υγείας και δημόσιας υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης σημαίνουν ότι ο μετασχηματισμός της πολιτικής και της πρακτικής στην ψυχική υγεία μπορεί να αποφέρει πραγματικά, ουσιαστικά οφέλη για τα άτομα, τις κοινότητες και τις χώρες παντού. Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι μια επένδυση σε μια καλύτερη ζωή και μέλλον για όλους”. 

Ακόμη και πριν την εμφάνιση της COVID-19, μόνο ένα μικρό κλάσμα ανθρώπων που χρειάζονταν βοήθεια είχε πρόσβαση σε αποτελεσματική, οικονομικά προσιτή και ποιοτική θεραπεία ψυχικής υγείας, δήλωσε ο ΠΟΥ, επικαλούμενος τα τελευταία διαθέσιμα παγκόσμια δεδομένα από το 2019. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 70% όσων πάσχουν από ψύχωση παγκοσμίως, δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών εθνών υπογραμμίζει την άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς 7 στα 10 άτομα με ψύχωση λαμβάνουν θεραπεία σε χώρες υψηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με μόλις 12% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η κατάσταση είναι πιο δραματική για τις περιπτώσεις κατάθλιψης, είπε ο ΠΟΥ, επισημαίνοντας τα κενά στη βοήθεια σε όλες τις χώρες όπου μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη λαμβάνουν επίσημη φροντίδα ψυχικής υγείας. Και παρόλο που οι χώρες υψηλού εισοδήματος προσφέρουν ελάχιστα επαρκή θεραπεία για την κατάθλιψη στο 23% των περιπτώσεων, αυτό πέφτει σε μόλις 3% στις χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος. “Πρέπει να αλλάξουμε τις στάσεις, τις ενέργειες και τις προσεγγίσεις μας για να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία και να παρέχουμε και να φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη”, δήλωσε ο Τέντρος του ΠΟΥ. “Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε αυτό μεταμορφώνοντας τα περιβάλλοντα που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και αναπτύσσοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας που βασίζονται στην κοινότητα, ικανές να επιτύχουν καθολική κάλυψη υγείας για την ψυχική υγεία.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόγραμμα τεχνολογίας βελτιώνει την ψυχική υγεία & την παραγωγικότητα

Η επίδραση της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ψυχική υγεία

Χαμηλότερα επίπεδα άγχους στα παιδιά με τη βοήθεια σκύλων

Πώς να αντιμετωπίσετε τη «συλλογική θλίψη» όταν χτυπά μια μαζική τραγωδία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.