Ψυχική Υγεία

Παιδιά στρες: Χαμηλότερα επίπεδα άγχους στα παιδιά με τη βοήθεια σκύλων

Παιδιά στρες: Χαμηλότερα επίπεδα άγχους στα παιδιά με τη βοήθεια σκύλων

Παιδιά στρες: Τα επίπεδα κορτιζόλης τους ήταν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα αμέσως μετά από κάθε συνεδρία σκύλου. Για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρατηρήθηκαν παρόμοια πρότυπα, με μειώσεις της κορτιζόλης μετά από παρεμβάσεις σε ομάδες σκύλων.

Οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια του σκύλου μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά χαμηλότερο στρες σε παιδιά με και χωρίς ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από την Kerstin Meints του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά, την υγεία και την ευημερία των παιδιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Διάφορες προσεγγίσεις για την ανακούφιση του στρες έχουν διερευνηθεί στα σχολεία, όπως η γιόγκα, η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η σωματική δραστηριότητα, οι παρεμβάσεις στο στυλ διδασκαλίας και οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια ζώων.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης στο σάλιο 105 παιδιών οκτώ έως εννέα ετών σε τέσσερα κανονικά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και 44 παιδιά παρόμοιας ηλικίας από επτά σχολεία ειδικής αγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παιδιά χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες:

  • ομάδα σκύλων,
  • ομάδα χαλάρωσης
  • ομάδα ελέγχου.

Στην ομάδα σκύλων, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν για 20 λεπτά με εκπαιδευμένο σκύλο και χειριστή. η ομάδα διαλογισμού περιλάμβανε μια συνεδρία χαλάρωσης 20 λεπτών. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν δύο φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες. Οι παρεμβάσεις σε σκύλους οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στα παιδιά τόσο στα γενικά όσο και στα σχολεία ειδικών αναγκών. Στα γενικά σχολεία, τα παιδιά στις ομάδες ελέγχου και χαλάρωσης είχαν αυξήσεις στη μέση κορτιζόλη του σάλιου κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Ωστόσο, τα παιδιά που συμμετείχαν είτε σε ομαδικές είτε σε ατομικές συνεδρίες με σκύλους δεν είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση στην κορτιζόλη.

Επιπλέον, τα επίπεδα κορτιζόλης τους ήταν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα αμέσως μετά από κάθε συνεδρία με σκύλο. Για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρατηρήθηκαν παρόμοια πρότυπα, με μειώσεις της κορτιζόλης μετά από παρεμβάσεις σε ομάδες σκύλων. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις με σκύλους μπορούν να μειώσουν με επιτυχία τα επίπεδα άγχους σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά επισημαίνουν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τον ιδανικό χρόνο και την επαφή με σκύλους για βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι συγγραφείς προσθέτουν: “Οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια σκύλων μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε παιδιά σχολικής ηλικίας με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδική χαρά στο New Jersey υποδέχεται παιδιά όλων των ικανοτήτων

5 λόγοι που πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να κολυμπούν

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

Τα παιδιά που βοηθούν στις οικιακές εργασίες τα πάνε καλύτερα στο σχολείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.