Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελατονίνη: Πόσο σημαντική είναι η μελατονίνη για τον οργανισμό μας;

Μελατονίνη: Πόσο σημαντική είναι η μελατονίνη για τον οργανισμό μας;

Μελατονίνη: Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από το οξειδωτικό στρες και από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης, γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη και χρήσεις της μελατονίνης.

Μελατονίνη

 • Ρύθμιση των προτύπων ύπνου: Η μελατονίνη είναι ίσως περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στην προώθηση του καλύτερου ύπνου. Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, διευκολύνοντας τον ύπνο και το ξύπνημα στις επιθυμητές ώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με διαταραχές ύπνου, jet lag ή προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τις βάρδιες.
 • Αντιμετώπιση της αϋπνίας: Τα συμπληρώματα μελατονίνης χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση της αϋπνίας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στον ύπνο ή την παραμονή στον ύπνο. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αϋπνία να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
 • Διαχείριση Jet Lag: Το ταξίδι σε πολλές ζώνες ώρας μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας και να οδηγήσει σε jet lag. Τα συμπληρώματα μελατονίνης, που λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας πιο γρήγορα και να μειώσει τα συμπτώματα του jet lag.
 • Διαταραχή ύπνου σε βάρδιες: Τα άτομα που εργάζονται ακανόνιστα ή νυχτερινές βάρδιες συχνά παλεύουν με διαταραχές ύπνου. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου για τους εργαζόμενους σε βάρδιες.
 • Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Τα συμπληρώματα μελατονίνης χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία διαταραχών ύπνου στα παιδιά, όπως η καθυστερημένη διαταραχή της φάσης ύπνου ή η αϋπνία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση επαγγελματία υγείας.
 • Πρόληψη της ημικρανίας: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των ημικρανιών, πιθανώς λόγω του ρόλου της στη ρύθμιση του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών.
 • Βελτίωση του ύπνου στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ): Τα παιδιά με ΔΑΦ παρουσιάζουν συχνά διαταραχές ύπνου. Τα συμπληρώματα μελατονίνης, όταν συνιστώνται από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου σε ορισμένα παιδιά με ΔΑΦ.
 • Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Η μελατονίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η αντιοξειδωτική ιδιότητα μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και της επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης.
 • Ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις: Η μελατονίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καταστάσεις όπου η χρόνια φλεγμονή παίζει ρόλο.

 • Υποστήριξη της υγείας των ματιών: Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από το οξειδωτικό στρες και από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
 • Πρόληψη του καρκίνου: Υπάρχει συνεχής έρευνα σχετικά με τον πιθανό ρόλο της μελατονίνης στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να είναι ευεργετικά για μερικούς ανθρώπους, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα μελατονίνης, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της κατάλληλης δόσης και χρήσης με βάση τις ατομικές ανάγκες και τις συνθήκες υγείας. Επιπλέον, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε πιθανές αλληλεπιδράσεις με έναν επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν κοιμόμαστε αρκετά τα τελευταία χρόνια;

Μάθετε τα οφέλη και τις παρενέργειες του στοματικού σεξ

Μπορείτε να κοιμηθείτε μετά το σεξ;

Τα οφέλη του κερασιού θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτό το φρούτο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Close Icon