Επιστημονικά Νέα

Θάλασσα Ζωή: Ερευνητές βρήκαν σε απολίθωμα τον πρόγονο των σύγχρονων μορφών ζωής

Θάλασσα Ζωή: Ερευνητές βρήκαν σε απολίθωμα τον πρόγονο των σύγχρονων μορφών ζωής

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πρώτα και πιο πρωτόγονα ζώα της Γης μπορεί να είχαν γονίδια που κωδικοποιούν τη συμμετρία του σώματος, τα αισθητήρια όργανα και το ανοσοποιητικό σύστημα – δομές – που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα.

Ορισμένα από τα ζώα της Εδιακρανικής εποχής (Ediacaran era) ήταν κάτοικοι του ωκεανού που έμοιαζαν με φύλλα που άλλαζαν σχήμα, τόσο που οι επιστήμονες για δεκαετίες συζητούσαν, εάν τα πλάσματα αυτά ήταν στην πραγματικότητα ζώα. “Αυτά τα ζώα είναι εξαιρετικά περίεργα και δεν μοιάζουν με αυτό που περιμένουμε να δούμε όταν σκεφτόμαστε τα ζώα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Scott Evans, μεταδιδακτορικός ερευνητής της Virginia Tech.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα ήταν απλοϊκά, ίσως ένα ή δύο βήματα πιο προχωρημένα από τα σφουγγάρια, καθώς διέθεταν νεύρα και έντερο. Αλλά στην εποχή τους, αντιπροσώπευαν ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα, αφού ήταν τα πρώτα πολυκύτταρα ζώα. Αυτό τα καθιστά τους πιο απόμακρους προγόνους όλων των μορφών της σύγχρονης ζωής.

Η έλλειψη αυτών των περίεργων πλασμάτων σε διακριτά χαρακτηριστικά έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες να καθορίσουν τις θέσεις τους στο δέντρο της ζωής. Έτσι, για τη νέα μελέτη, οι Δρ. Evans, Δρ. Mary Droser, καθηγήτρια γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside και Δρ. Douglas Erwin, ερευνητής βιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον, εξέτασαν απολιθώματα από τέσσερα γένη που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία των περισσότερων από τα 40 ήδη γνωστά ειδή της Εδιακρανικής εποχής από ορυκτές τοποθεσίες στο Australian Outback.

 

Ο στόχος τους ήταν να εντοπίσουν ενδείξεις για το πώς και με ειδικότερα με ποια μεταγενέστερα είδη τα πρωτόγονα αυτά ζώα συσχετίζονται. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα αρχέγονα πλάσματα δεν ήταν στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικά σε σχέση με τα σύγχρονα ζώα. Έτσι, παρά τα έλλειψη κεφαλών και ποδιών, τα ζώα είχαν ακόμα ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα.

Αν και δεν είναι δυνατόν να εξεταστεί άμεσα η γενετική σύνθεση αυτών των πλασμάτων, η παρουσία αναπτυξιακών χαρακτηριστικών, όπως η συμμετρία και η τμηματοποίηση του σώματος, υποδηλώνουν ότι πολλά από τα πιο σημαντικά γονίδια που συναντώνται στις σύγχρονες μορφές ζωής ήταν παρόντα και σε αυτά τα αρχέγονα ζώα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μισή ώρα καθημερινής άσκησης προσθέτει έως πέντε χρόνια ζωής

Guillain Barre Κορωνοϊός : Πιθανή συσχέτιση του συνδρόμου με την νόσο

Τι δείχνει η αιμοδοσία για την πορεία της επιδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.