ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αιμοδοσία κορωνοϊός: Τι δείχνει η συλλογή αίματος για την πανδημία

Αιμοδοσία κορωνοϊός: Τι δείχνει η συλλογή αίματος για την πανδημία

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ, το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Απριλίου 2021 έχουν ελεγχθεί συνολικά 447.639 μονάδες αίματος για την ανίχνευση του κορωνοιού, εκ των οποίων τα 25.799 ήταν θετικά

Αιμοδοσία κορωνοϊός: Θετικός είναι ο απολογισμός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την ανταπόκριση των εθελοντών αιμοδοτών και τη συλλογή μονάδων αίματος στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών που μαίνεται η επιδημία. Πιο συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΚΕΑ, το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Απριλίου 2021 έχουν ελεγχθεί συνολικά 447.639 μονάδες αίματος για την ανίχνευση του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 25.799 ήταν θετικά. Ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός συλλογής μονάδων αίματος -και συνεπώς μοριακών ελέγχων- εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο (56.480) με τον περασμένο Μάρτιο να ακολουθεί με 56.441 τεστ.

Τα περισσότερα θετικά δείγματα COVID-19 εντοπίζονται τον περασμένο μήνα (6.539) αντικατοπτρίζοντας την σφοδρότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας που περνάει η χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2021 δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 28.331 δείγματα, με τα θετικά να ανέρχονται σε 3.248.

«Οι προαναφερθέντες (ενδεικτικοί) αριθμοί, καταδεικνύουν τη μεγάλη συνεισφορά του ΕΚΕΑ στην τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή της υγειονομικής κανονικότητας, με τον καθοριστικό ρόλο του φορέα να έχει εμπεδωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για όλους μας να νιώσουμε ότι μαζί είμαστε δυνατότεροι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας συνεχίζει να αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του (όλες οι διαδικασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες) και το έμψυχο δυναμικό του (με πρόσληψη εξειδικευμένου επικουρικού προσωπικού). Τα εργαστήρια μοριακού ελέγχου του φορέα που διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνολογία αιχμής μεγάλης δυναμικότητας για τον συγκεντρωτικό μοριακό έλεγχο του αίματος, αξιοποιήθηκαν πολύ νωρίς και για τον μοριακό έλεγχο του SARS-CoV-2, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ασφαλές είναι να γίνεις δώσεις αίμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Διαφωνίες των επιστημόνων για την παραγωγή αντισωμάτων μετά το COVID-19

Δώσε αίμα, σώσε ζωές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Κορωνοϊός: Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες.

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.