Ογκολογία

Ελπίδες από Ελληνίδα ερευνήτρια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ελπίδες από Ελληνίδα ερευνήτρια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

 Με το Barancik Prize, το βραβείο το οποίο απονέμεται στους επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη πολλαπλή σκλήρυνση, θα τιμηθεί η δρ. Κατερίνα Ακάσογλου, κορυφαία ερευνήτρια Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η κορυφαία ερευνήτρια υπήρξε επικεφαλής μιας σειράς ερευνών που είχαν στόχο την αποκάλυψη του ρόλου μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που έχει την ικανότητα να πήζει το αίμα. Η φιμπρίνη, όπως ονομάζεται, διαρρέει από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μεταφέρεται στα σημεία βλάβης της πολλαπλής σκλήρυνσης του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η φιμπρίνη εμποδίζει τη φυσική διόρθωση του νευρικού συστήματος και μάλιστα ενεργοποιεί ανοσοκύτταρα, γνωστά ως μικρόγλια, προκαλώντας φλεγμονές και νευρικές βλάβες. Η Ελληνίδα επιστήμονας και η ομάδα της χρησιμοποίησαν ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει τη φιμπρίνη και μειώνει τη βλάβη της σε νευρικές ίνες εργαστηριακών ποντικιών.

Σκοπός όλων αυτών των μελετών και των πειραματικών θεραπειών της ομάδας είναι το «μπλοκάρισμα» της φιμπρίνης χωρίς όμως να επηρεάζει την ιδιότητά της να πήζει το αίμα. Πρόσφατα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας MedaRed, στην οποία η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι συνιδρύτρια, πήρε χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτύξει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε στα ποντίκια.

Η βράβευση και η ομιλία της δρα Ακάσογλου θα λάβουν χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 στο Ντάλας της Αμερικής. Το Barancik Prize τιμά σπουδαίους επιστήμονες, αναγνωρίζοντας και ενθαρρύνοντας την καινοτομία και την αυθεντικότητα στην επιστημονική έρευνα σε σχέση με την πολλαπλή σκλήρυνση. Μεγάλη σημασία έχει η επίδραση και η προοπτική της κάθε έρευνας που επιλέγεται γιατί σκοπός της πρέπει να είναι η ανάπτυξη και ίαση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η δρ. Κατερίνα Ακάσογλου κατέχει διδακτορικό στην νευροανοσολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει εκπαιδευτεί στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έκανε μεταδιδακτορική εργασία στο The Rockefeller University και στο New York University. Το 2007 έλαβε το Presidential Early Career Award, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ για νέους ερευνητές, ενώ έχει τιμηθεί με το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και έτσι έγινε η τέταρτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο τα τελευταία 60 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός που προκαλεί καρκίνο

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Ανοσοκύτταρα μπορούν ταυτόχρονα να προσβάλλουν διαφορετικά παθογόνα, τα Τ κύτταρα είναι πιο στοχευμένα - κάθε μεμονωμένο Τ κύτταρο έχει ένα ξεχωριστό σύνολο υποδοχέων Τ κυττάρων (TCRs) στην επιφάνειά του

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των ELS σε συμπαγείς όγκους είναι ότι υπάρχουν τύποι ιστών όπου τέτοιες λεμφοειδείς δομές φαίνεται φυσιολογικά να πληρούν μια σημαντική ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικής και προστατευτικής ανοσοαπόκρισης και αυτο-ανοχής. "Αυτό ισχύει για όργανα με εξειδικευμένη ανοσία στα επιθηλιακά εμπόδια.