Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πνεύμονας έρευνα: Ο μακάβριος ενζυματικός χορός του καρκίνου του πνεύμονα [vid]

Καρκίνος πνεύμονας έρευνα: Ο μακάβριος ενζυματικός χορός του καρκίνου του πνεύμονα [vid]

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Καρκίνος πνεύμονας έρευνα: Μέσω διεθνών συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Η.Π.Α., οι επιστήμονες του  εντόπισαν το ένζυμο NSD3 ως κύριο παράγοντα καρκίνου. Ένα ένζυμο που ρυθμίζει την χρωματίνη έχει αποδειχθεί από διεξοδικές διεπιστημονικές έρευνες ως βασικός παράγοντας για έναν κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Τα φάρμακα που στοχεύουν το ένζυμο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα ποσοστά θεραπείας και επιβίωσης για αυτόν τον συγκεκριμένο καρκίνο.

 

“Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων του πνεύμονα στον άνθρωπο”, λέει ο δομικός βιολόγος του Πανεπιστημίου (KAUST), Lukasz Jaremko, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας μαζί με συναδέλφους τού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου του Τέξας «Κέντρο Καρκίνου MD Anderson», στις ΗΠΑ. “Οι κοινές μας δομικές και δυναμικές, συμπεριλαμβανομένων των μελετών της ενζυματικής δραστηριότητας, των γενετικών αναλύσεων των μοντέλων ποντικιών και των αποτελεσμάτων ανθρωπίνων κυττάρων, δείχνουν ότι το ένζυμο Ν-μεθυλτρανσφεράση ιστόνης-λυσίνης (NSD3) είναι ο κύριος παράγοντας καρκίνου ».

Στο πλαίσιο των ερευνών, Ph.D. ο φοιτητής Vladlena Kharchenko, μέλος του εργαστηρίου του Jaremko, χρησιμοποίησε φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού για να αξιολογήσει πειραματικά τη δομή και τη δυναμική τόσο του φυσιολογικού NSD3 όσο και του υπερδραστικού μεταλλάγματος που εμπλέκεται στην οδήγηση του καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων των πνευμόνων.

“Η μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει τη στατική δομή του ενζύμου”, λέει ο Kharchenko. “Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το δυναμικό φαινόμενο Overhauser της πυρηνικής ενέργειας, καταφέραμε να δείξουμε ότι η υπερδραστήρια μετάλλαξη οδήγησε σε αλλαγές στην κινητικότητα σε μέρος του ενζύμου NSD3, επιτρέποντάς του να καταλύει ευκολότερα την προσθήκη δύο μορίων μεθυλίου σε μια ουρά ιστόνης σε χρωματίνη,” εξηγεί. Αυτό τελικά απορυθμίζει τα γονίδια που προάγουν τον καρκίνο σε ορισμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα.  Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύν καιρό ότι πολλά γονίδια σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο χρωμόσωμα 8 πιθανώς εμπλέκονται στον σχηματισμό καρκίνου. Ένα γονίδιο, ειδικότερα, το FGFR1, έχει λάβει μεγάλη προσοχή ως πιθανός οδηγός καρκίνου του πνεύμονα. Αλλά οι κλινικές δοκιμές που αναστέλλουν την πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από αυτό το γονίδιο ήταν απογοητευτικές. “Οι μελέτες μας εξηγούν τα μοριακά θεμέλια της ενζυματικής υπερκινητικότητας του του μακάβριου NSD3, και επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι το NSD3, όχι το προηγούμενο ύποπτο FGFR1, είναι ο κύριος παράγοντας του καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων του πνεύμονα”, λέει ο Jaremko.

Οι συνεργατικές έρευνες διαπίστωσαν επίσης ότι το NSD3 ήταν ευαίσθητο σε μια κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς βρωμοτομίνης. Ωστόσο, εξακολουθούν να χρειάζονται αναστολείς που στοχεύουν συγκεκριμένα στο NSD3, καθιστώντας τους τόν εξέχοντα στόχο για εκστρατείες διαλογής φαρμάκων. Η ομάδα θέλει να βελτιώσει την κατανόηση μοριακού επιπέδου για τη λειτουργία του NSD3 σε χρωματίνη και κύτταρα. “Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι οι πτυχές της μοριακής δυναμικής της έρευνας για τον καρκίνο είναι περίπλοκες και συναρπαστικές”, λέει ο Kharchenko. “Δείχνει επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα για να κατανοήσουμε τη λειτουργία NSD3 σε ατομικό επίπεδο προτού μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή ειδική θεραπεία για το NSD3.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνέντευξη Ι. Μπουζάκλα: Το 75% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκαλεί καρκίνο

Καπνιστές VS μη καπνιστών στον καρκίνο του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής

Πρέπει να διεξαχθούν μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αν ο ίδιος μηχανισμός συμβαίνει και στους ανθρώπους. Εάν αυτό ισχύει, θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές για να εκτιμηθεί εάν ο μηχανισμός θα μπορούσε να στοχευθεί με ασφάλεια χωρίς να διαταραχθούν άλλες νευρικές οδοί. Οι ερευνητές έχουν σχέδια για περαιτέρω διερεύνηση του μηχανισμού.

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων στην προώθηση της καλής υγείας

Μελέτη: Τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή την αρτηριακή πίεση και να αποφύγουν την υπέρταση μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από Omicron

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.