Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πνεύμονας έρευνα: Ο μακάβριος ενζυματικός χορός του καρκίνου του πνεύμονα [vid]

Καρκίνος πνεύμονας έρευνα: Ο μακάβριος ενζυματικός χορός του καρκίνου του πνεύμονα [vid]

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Καρκίνος πνεύμονας έρευνα: Μέσω διεθνών συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Η.Π.Α., οι επιστήμονες του  εντόπισαν το ένζυμο NSD3 ως κύριο παράγοντα καρκίνου. Ένα ένζυμο που ρυθμίζει την χρωματίνη έχει αποδειχθεί από διεξοδικές διεπιστημονικές έρευνες ως βασικός παράγοντας για έναν κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Τα φάρμακα που στοχεύουν το ένζυμο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα ποσοστά θεραπείας και επιβίωσης για αυτόν τον συγκεκριμένο καρκίνο.

 

“Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων του πνεύμονα στον άνθρωπο”, λέει ο δομικός βιολόγος του Πανεπιστημίου (KAUST), Lukasz Jaremko, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας μαζί με συναδέλφους τού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου του Τέξας «Κέντρο Καρκίνου MD Anderson», στις ΗΠΑ. “Οι κοινές μας δομικές και δυναμικές, συμπεριλαμβανομένων των μελετών της ενζυματικής δραστηριότητας, των γενετικών αναλύσεων των μοντέλων ποντικιών και των αποτελεσμάτων ανθρωπίνων κυττάρων, δείχνουν ότι το ένζυμο Ν-μεθυλτρανσφεράση ιστόνης-λυσίνης (NSD3) είναι ο κύριος παράγοντας καρκίνου ».

Στο πλαίσιο των ερευνών, Ph.D. ο φοιτητής Vladlena Kharchenko, μέλος του εργαστηρίου του Jaremko, χρησιμοποίησε φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού για να αξιολογήσει πειραματικά τη δομή και τη δυναμική τόσο του φυσιολογικού NSD3 όσο και του υπερδραστικού μεταλλάγματος που εμπλέκεται στην οδήγηση του καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων των πνευμόνων.

“Η μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει τη στατική δομή του ενζύμου”, λέει ο Kharchenko. “Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το δυναμικό φαινόμενο Overhauser της πυρηνικής ενέργειας, καταφέραμε να δείξουμε ότι η υπερδραστήρια μετάλλαξη οδήγησε σε αλλαγές στην κινητικότητα σε μέρος του ενζύμου NSD3, επιτρέποντάς του να καταλύει ευκολότερα την προσθήκη δύο μορίων μεθυλίου σε μια ουρά ιστόνης σε χρωματίνη,” εξηγεί. Αυτό τελικά απορυθμίζει τα γονίδια που προάγουν τον καρκίνο σε ορισμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα.  Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύν καιρό ότι πολλά γονίδια σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο χρωμόσωμα 8 πιθανώς εμπλέκονται στον σχηματισμό καρκίνου. Ένα γονίδιο, ειδικότερα, το FGFR1, έχει λάβει μεγάλη προσοχή ως πιθανός οδηγός καρκίνου του πνεύμονα. Αλλά οι κλινικές δοκιμές που αναστέλλουν την πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από αυτό το γονίδιο ήταν απογοητευτικές. “Οι μελέτες μας εξηγούν τα μοριακά θεμέλια της ενζυματικής υπερκινητικότητας του του μακάβριου NSD3, και επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι το NSD3, όχι το προηγούμενο ύποπτο FGFR1, είναι ο κύριος παράγοντας του καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων του πνεύμονα”, λέει ο Jaremko.

Οι συνεργατικές έρευνες διαπίστωσαν επίσης ότι το NSD3 ήταν ευαίσθητο σε μια κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς βρωμοτομίνης. Ωστόσο, εξακολουθούν να χρειάζονται αναστολείς που στοχεύουν συγκεκριμένα στο NSD3, καθιστώντας τους τόν εξέχοντα στόχο για εκστρατείες διαλογής φαρμάκων. Η ομάδα θέλει να βελτιώσει την κατανόηση μοριακού επιπέδου για τη λειτουργία του NSD3 σε χρωματίνη και κύτταρα. “Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι οι πτυχές της μοριακής δυναμικής της έρευνας για τον καρκίνο είναι περίπλοκες και συναρπαστικές”, λέει ο Kharchenko. “Δείχνει επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα για να κατανοήσουμε τη λειτουργία NSD3 σε ατομικό επίπεδο προτού μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή ειδική θεραπεία για το NSD3.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνέντευξη Ι. Μπουζάκλα: Το 75% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκαλεί καρκίνο

Καπνιστές VS μη καπνιστών στον καρκίνο του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Fast food φθαλικές ενώσεις: Μετά από ανάλυση των συστατικών σε τρόφιμα μεγάλων αλυσίδων fast food στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει το πλαστικό.

Το μυρμήγκιασμα και ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνδέεται με νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

Επιστήμονες εντόπισαν γενετικούς παράγοντες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό κάποιων νέων ενηλίκων

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι' αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική.

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.