Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος δέρμα: Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του

Καρκίνος δέρμα: Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Καρκίνος δέρμα: Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών .

“Για πολλούς ασθενείς, η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος εμπλέκεται πολύ περισσότερο από ό, τι θα ήταν εάν υπήρχε ένας τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους με μια απλή διαδικασία όπως μια ένεση”, δήλωσε ο Δρ. Michael Girardi, καθηγητής και αντιπρόεδρος της δερματολογίας στο Yale Ιατρική Σχολή και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό ήταν πάντα ένα ιερό δισκοπότηρο στη δερματολογία – να βρούμε έναν απλούστερο τρόπο για τη θεραπεία καρκίνων του δέρματος, όπως το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων.”

Για τη θεραπεία, οι όγκοι εγχέονται με νανοσωματίδια με βάση πολυμερές που φέρουν χημειοθεραπευτικό παράγοντα. Το κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας είναι ότι τα νανοσωματίδια είναι βιοσυγκολλητικά – δηλαδή, συνδέονται με τους όγκους και παραμένουν αρκετά προσκολλημένα για να σκοτώσουν σημαντικό αριθμό καρκινικών κυττάρων.

«Όταν ενέσεις τα νανοσωματίδια μας σε έναν όγκο , αποδεικνύεται ότι διατηρούνται εντός αυτού του όγκου πολύ καλά», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Mark Saltzman, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής, Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Ιδρύματος Goizueta και καθηγητής φυσιολογίας “Συγκεντρώνονται και συνδέονται στη μήτρα του όγκου, οπότε μία μόνο ένεση διαρκεί για πολύ καιρό – τα σωματίδια παραμένουν εκεί και απελευθερώνουν αργά τις ενώσεις. Το χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από τη βλάβη.”

Συγκριτικά, το ίδιο φάρμακο εγχύθηκε ελεύθερα σε όγκους μοντέλων ελέγχου χωρίς τα νανοσωματίδια. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι μειώθηκαν σημαντικά όταν τα φάρμακα χορηγήθηκαν από νανοσωματίδια. Επίσης κρίσιμο για τη θεραπεία είναι ότι η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με έναν παράγοντα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. “Αποκαλώ το φαινόμενο” σκοτώστε και συγκινήστε “, είπε ο Γκιράρντι. “Δεν θέλετε να σκοτώσετε μόνο τα κύτταρα και να τα αφήσετε εκεί, θέλετε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα για να καθαρίσετε το χάος και επίσης να αντιδράσετε εναντίον κυττάρων που μπορεί να μην είχαν σκοτωθεί άμεσα. Άρα είναι μια διττή επίθεση στο καρκίνος”.

Σε πολλές περιπτώσεις, η εξάλειψη των όγκων με ένεση θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, ανέφεραν οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις από πληγές και άλλες επιπλοκές. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς με άλλες ιατρικές παθήσεις είναι κακοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Μια θεραπεία με ένεση θα σήμαινε επίσης ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία πολλαπλών όγκων σε μία μόνο επίσκεψη. “Σε αυτές τις μελέτες, κάναμε μόνο μία ένεση και έτσι θα θέλαμε να λειτουργεί κλινικά”, δήλωσε ο Saltzman. “Πηγαίνετε σε έναν δερματολόγο, βλέπουν μια βλάβη και εγχέονται σε αυτήν, και έχει φύγει και δεν χρειάζεται να επιστρέψετε”.

Το εργαστήριο του Saltzman, το οποίο ειδικεύεται στα νανοσωματίδια , εργάστηκε για τη βελτιστοποίηση της ικανότητας μεταφοράς των ναρκωτικών να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες χημειοθεραπείας σε μία μόνο δόση. Επειδή το περιεχόμενο του νανοσωματιδίου παραμένει στη θέση του όγκου, το σύστημα χορήγησης επιτρέπει τη χρήση ιδιαίτερα ισχυρών φαρμάκων. Η συμβατική χημειοθεραπεία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, επομένως η τοξικότητα των φαρμάκων είναι πιο περιορισμένη.

Οι Girardi και Saltzman συνεργάζονται με την νεοσύστατη εταιρεία Stradefy Biosciences Inc., η οποία σχεδιάζει να προωθήσει την προκλινική ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές. “Ο Mike και ο Mark κάνουν εξαιρετική επιστήμη μαζί για αρκετά χρόνια”, δήλωσε ο Brian R. Dixon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Stradefy. «Είναι πραγματικά δύσκολο να νικήσεις αυτό το είδος ομάδας. Πιστεύουμε ότι η πρωτοποριακή δουλειά τους θα οδηγήσει σε πραγματικά χρήσιμες θεραπείες για τους ασθενείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμος τεχνολογία παγιδεύει έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος

Σοβαρή ανησυχία για τους επαγγελματικούς καρκίνους

Ανοσο-Ογκολογία: Η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος στην μάχη κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.