Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος δέρμα: Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του

Καρκίνος δέρμα: Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Καρκίνος δέρμα: Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών .

“Για πολλούς ασθενείς, η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος εμπλέκεται πολύ περισσότερο από ό, τι θα ήταν εάν υπήρχε ένας τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους με μια απλή διαδικασία όπως μια ένεση”, δήλωσε ο Δρ. Michael Girardi, καθηγητής και αντιπρόεδρος της δερματολογίας στο Yale Ιατρική Σχολή και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό ήταν πάντα ένα ιερό δισκοπότηρο στη δερματολογία – να βρούμε έναν απλούστερο τρόπο για τη θεραπεία καρκίνων του δέρματος, όπως το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων.”

Για τη θεραπεία, οι όγκοι εγχέονται με νανοσωματίδια με βάση πολυμερές που φέρουν χημειοθεραπευτικό παράγοντα. Το κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας είναι ότι τα νανοσωματίδια είναι βιοσυγκολλητικά – δηλαδή, συνδέονται με τους όγκους και παραμένουν αρκετά προσκολλημένα για να σκοτώσουν σημαντικό αριθμό καρκινικών κυττάρων.

«Όταν ενέσεις τα νανοσωματίδια μας σε έναν όγκο , αποδεικνύεται ότι διατηρούνται εντός αυτού του όγκου πολύ καλά», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Mark Saltzman, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής, Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Ιδρύματος Goizueta και καθηγητής φυσιολογίας “Συγκεντρώνονται και συνδέονται στη μήτρα του όγκου, οπότε μία μόνο ένεση διαρκεί για πολύ καιρό – τα σωματίδια παραμένουν εκεί και απελευθερώνουν αργά τις ενώσεις. Το χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από τη βλάβη.”

Συγκριτικά, το ίδιο φάρμακο εγχύθηκε ελεύθερα σε όγκους μοντέλων ελέγχου χωρίς τα νανοσωματίδια. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι μειώθηκαν σημαντικά όταν τα φάρμακα χορηγήθηκαν από νανοσωματίδια. Επίσης κρίσιμο για τη θεραπεία είναι ότι η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με έναν παράγοντα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. “Αποκαλώ το φαινόμενο” σκοτώστε και συγκινήστε “, είπε ο Γκιράρντι. “Δεν θέλετε να σκοτώσετε μόνο τα κύτταρα και να τα αφήσετε εκεί, θέλετε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα για να καθαρίσετε το χάος και επίσης να αντιδράσετε εναντίον κυττάρων που μπορεί να μην είχαν σκοτωθεί άμεσα. Άρα είναι μια διττή επίθεση στο καρκίνος”.

Σε πολλές περιπτώσεις, η εξάλειψη των όγκων με ένεση θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, ανέφεραν οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις από πληγές και άλλες επιπλοκές. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς με άλλες ιατρικές παθήσεις είναι κακοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Μια θεραπεία με ένεση θα σήμαινε επίσης ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία πολλαπλών όγκων σε μία μόνο επίσκεψη. “Σε αυτές τις μελέτες, κάναμε μόνο μία ένεση και έτσι θα θέλαμε να λειτουργεί κλινικά”, δήλωσε ο Saltzman. “Πηγαίνετε σε έναν δερματολόγο, βλέπουν μια βλάβη και εγχέονται σε αυτήν, και έχει φύγει και δεν χρειάζεται να επιστρέψετε”.

Το εργαστήριο του Saltzman, το οποίο ειδικεύεται στα νανοσωματίδια , εργάστηκε για τη βελτιστοποίηση της ικανότητας μεταφοράς των ναρκωτικών να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες χημειοθεραπείας σε μία μόνο δόση. Επειδή το περιεχόμενο του νανοσωματιδίου παραμένει στη θέση του όγκου, το σύστημα χορήγησης επιτρέπει τη χρήση ιδιαίτερα ισχυρών φαρμάκων. Η συμβατική χημειοθεραπεία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, επομένως η τοξικότητα των φαρμάκων είναι πιο περιορισμένη.

Οι Girardi και Saltzman συνεργάζονται με την νεοσύστατη εταιρεία Stradefy Biosciences Inc., η οποία σχεδιάζει να προωθήσει την προκλινική ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές. “Ο Mike και ο Mark κάνουν εξαιρετική επιστήμη μαζί για αρκετά χρόνια”, δήλωσε ο Brian R. Dixon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Stradefy. «Είναι πραγματικά δύσκολο να νικήσεις αυτό το είδος ομάδας. Πιστεύουμε ότι η πρωτοποριακή δουλειά τους θα οδηγήσει σε πραγματικά χρήσιμες θεραπείες για τους ασθενείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμος τεχνολογία παγιδεύει έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος

Σοβαρή ανησυχία για τους επαγγελματικούς καρκίνους

Ανοσο-Ογκολογία: Η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος στην μάχη κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αστρική προβολή : Το μέσο για να επικοινωνήσετε με την κοσμική νοημοσύνη

Οι έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 8 και 20 τοις εκατό των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι είχαν κάτι σαν εξωσωματική εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή τους-αίσθηση της συνείδησης, του πνεύματος ή του «αστρικού σώματος» που έφευγε από το φυσικό σώμα.

Η μελέτη των ουδετερόφιλων κυττάρων φέρνει νέα δεδομένα στην κατανόηση του καρκίνου

Καρκίνος: Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία - τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.