Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος δέρμα: Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του

Καρκίνος δέρμα: Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Καρκίνος δέρμα: Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών .

“Για πολλούς ασθενείς, η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος εμπλέκεται πολύ περισσότερο από ό, τι θα ήταν εάν υπήρχε ένας τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους με μια απλή διαδικασία όπως μια ένεση”, δήλωσε ο Δρ. Michael Girardi, καθηγητής και αντιπρόεδρος της δερματολογίας στο Yale Ιατρική Σχολή και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό ήταν πάντα ένα ιερό δισκοπότηρο στη δερματολογία – να βρούμε έναν απλούστερο τρόπο για τη θεραπεία καρκίνων του δέρματος, όπως το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων.”

Για τη θεραπεία, οι όγκοι εγχέονται με νανοσωματίδια με βάση πολυμερές που φέρουν χημειοθεραπευτικό παράγοντα. Το κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας είναι ότι τα νανοσωματίδια είναι βιοσυγκολλητικά – δηλαδή, συνδέονται με τους όγκους και παραμένουν αρκετά προσκολλημένα για να σκοτώσουν σημαντικό αριθμό καρκινικών κυττάρων.

«Όταν ενέσεις τα νανοσωματίδια μας σε έναν όγκο , αποδεικνύεται ότι διατηρούνται εντός αυτού του όγκου πολύ καλά», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Mark Saltzman, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής, Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Ιδρύματος Goizueta και καθηγητής φυσιολογίας “Συγκεντρώνονται και συνδέονται στη μήτρα του όγκου, οπότε μία μόνο ένεση διαρκεί για πολύ καιρό – τα σωματίδια παραμένουν εκεί και απελευθερώνουν αργά τις ενώσεις. Το χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από τη βλάβη.”

Συγκριτικά, το ίδιο φάρμακο εγχύθηκε ελεύθερα σε όγκους μοντέλων ελέγχου χωρίς τα νανοσωματίδια. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι μειώθηκαν σημαντικά όταν τα φάρμακα χορηγήθηκαν από νανοσωματίδια. Επίσης κρίσιμο για τη θεραπεία είναι ότι η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με έναν παράγοντα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. “Αποκαλώ το φαινόμενο” σκοτώστε και συγκινήστε “, είπε ο Γκιράρντι. “Δεν θέλετε να σκοτώσετε μόνο τα κύτταρα και να τα αφήσετε εκεί, θέλετε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα για να καθαρίσετε το χάος και επίσης να αντιδράσετε εναντίον κυττάρων που μπορεί να μην είχαν σκοτωθεί άμεσα. Άρα είναι μια διττή επίθεση στο καρκίνος”.

Σε πολλές περιπτώσεις, η εξάλειψη των όγκων με ένεση θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, ανέφεραν οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις από πληγές και άλλες επιπλοκές. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς με άλλες ιατρικές παθήσεις είναι κακοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Μια θεραπεία με ένεση θα σήμαινε επίσης ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία πολλαπλών όγκων σε μία μόνο επίσκεψη. “Σε αυτές τις μελέτες, κάναμε μόνο μία ένεση και έτσι θα θέλαμε να λειτουργεί κλινικά”, δήλωσε ο Saltzman. “Πηγαίνετε σε έναν δερματολόγο, βλέπουν μια βλάβη και εγχέονται σε αυτήν, και έχει φύγει και δεν χρειάζεται να επιστρέψετε”.

Το εργαστήριο του Saltzman, το οποίο ειδικεύεται στα νανοσωματίδια , εργάστηκε για τη βελτιστοποίηση της ικανότητας μεταφοράς των ναρκωτικών να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες χημειοθεραπείας σε μία μόνο δόση. Επειδή το περιεχόμενο του νανοσωματιδίου παραμένει στη θέση του όγκου, το σύστημα χορήγησης επιτρέπει τη χρήση ιδιαίτερα ισχυρών φαρμάκων. Η συμβατική χημειοθεραπεία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, επομένως η τοξικότητα των φαρμάκων είναι πιο περιορισμένη.

Οι Girardi και Saltzman συνεργάζονται με την νεοσύστατη εταιρεία Stradefy Biosciences Inc., η οποία σχεδιάζει να προωθήσει την προκλινική ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές. “Ο Mike και ο Mark κάνουν εξαιρετική επιστήμη μαζί για αρκετά χρόνια”, δήλωσε ο Brian R. Dixon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Stradefy. «Είναι πραγματικά δύσκολο να νικήσεις αυτό το είδος ομάδας. Πιστεύουμε ότι η πρωτοποριακή δουλειά τους θα οδηγήσει σε πραγματικά χρήσιμες θεραπείες για τους ασθενείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμος τεχνολογία παγιδεύει έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος

Σοβαρή ανησυχία για τους επαγγελματικούς καρκίνους

Ανοσο-Ογκολογία: Η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος στην μάχη κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.