Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Οδοντιατρική

Εμφυτεύματα: ενδείξεις και αντενδείξεις

Εμφυτεύματα: ενδείξεις και αντενδείξεις

Πάνω από το 90% των οδοντικών εμφυτευμάτων που τοποθετούνται, λειτουργούν και μετά τη δεκαπενταετία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ενώ το ποσοστό αποτυχίας στην διαδικασία, δεν ξεπερνά το 1-2%.

Αντενδείξεις για την τοποθέτηση αποτελούν οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοβολίες, η λήψη συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων για την οστεοπόρωση, καθώς και κάποιες πολύ σπάνιες παθήσεις των οστών.

Στην θεωρία περί υψηλού κόστους σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους που είναι η οδοντοστοιχία και οι γέφυρες, το οικονομικό αποτελεί μία σχετική αντένδειξη, ωστόσο είναι σχετική καθότι οι τιμές λόγω της κρίσης έχουν πέσει αρκετά από το παρελθόν. Η ποιότητα ζωής την οποία εξασφαλίζουν οι ασθενείς, οι οποίοι τοποθετούν εμφυτεύματα, είναι πολύ καλύτερη, διότι τα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερότητα, όταν χρησιμοποιούνται για στηρίγματα οδοντοστοιχιών και πολύ καλή λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση.

Πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένας καλός κλινικός έλεγχος από τον ιατρό που θα τα τοποθετήσει. Μία λεπτομερής λήψη ιστορικού, καθότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ή ασθένειες που δημιουργούν αντενδείξεις και βεβαίως πρέπει να γίνει ένας πλήρης ακτινογραφικός έλεγχος, που ξεκινάει με μία πανοραμική ακτινογραφία ενώ στις μέρες μας έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε το ύψος και το πάχος του οστού των γνάθων με ειδικές αξονικές τομογραφίες για τις γνάθους προκειμένου να τοποθετηθούν τα κατάλληλα εμφυτεύματα. H επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται για να διατηρηθούν και να λειτουργούν στο στόμα του ασθενούς για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες πάνω από το 90% των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται, λειτουργούν και μετά τη δεκαπενταετία.

Απόρριψη είναι μία λέξη την οποία χρησιμοποιούν οι ασθενείς. Όμως στην περίπτωση ειδικά των εμφυτευμάτων αυτά κατασκευάζονται από τιτάνιο, το οποίο είναι ένα απόλυτα βιοσυμβατό υλικό, και δεν απορρίπτεται. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο εμφύτευμα μπορεί να μην οστεοενσωματωθεί, κυρίως για τραυματικούς λόγους. Δηλαδή θα πρέπει κατά την περίοδο της οστεοενσωμάτωσης, η οποία διαρκεί ανάλογα με το εμφύτευμα από 1.5 έως 3 μήνες, ο ασθενής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Δεν θα πρέπει το εμφύτευμα να δεχτεί πιέσεις, να ενοχληθεί από κάποια κινητή οδοντοστοιχία που φέρει ο ασθενής στο μεσοδιάστημα αυτό για να μπορεί να κυκλοφορεί.

Επίσης δεν θα πρέπει να τρώει σκληρές τροφές, καθώς επίσης να μην ξεχνά την καλή καθαριότητα στο στόμα του. Το ποσοστό των εμφυτευμάτων που δεν οστεοενσωματώνονται, δεν γίνονται δηλαδή ένα σώμα με το οστούν, στην κάτω γνάθο δεν ξεπερνά το 2%, στην δε άνω γνάθο το 3%. Σε γενικές γραμμές το ποσοστό αποτυχίας δεν ξεπερνά το 1-2%.

Ο πόνος είναι υποκειμενικός. Ο μετεγχειρητικός πόνος τραυματικής αιτιολογίας στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μία μικρή επέμβαση, είναι ένας πόνος που ελέγχεται με απλά παυσίπονα. Όταν το εμφύτευμα τοποθετηθεί από τον ειδικό γιατρό, με τις σωστές συνθήκες και δεν υπάρξει επιπλοκή, είναι ένας πόνος ανεκτός.

Ένας καρκινοπαθής που κάνει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι κατεσταλμένο, δεν είναι σωστό να προχωρήσει σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα, από τη λήξη των θεραπειών για να μπορούν αυτοί οι ασθενείς να προβούν σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Μία άλλη κατηγορία είναι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που κάποιες λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα για την οστεοπόρωση και τα οποία θα πρέπει να διακόπτουν πριν προχωρήσουν στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Επίσης υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες νόσοι οστών, που αν κάποιος τις έχει δεν μπορεί να βάλει εμφυτεύματα. Ωστόσο οι αντενδείξεις αυτές δεν είναι απόλυτες. Είναι σχετικές. Δηλαδή π.χ ακόμα και σε περιπτώσεις ακτινοβολημένων οστών, όταν παρέλθει ένα απαραίτητο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στην εν λόγω διαδικασία.

Ένα μειονέκτημα είναι το οικονομικό. Δεν έχει καμία σχέση το κόστος με αυτό της οδοντοστοιχίας αλλά η ποιότητα ζωής την οποία εξασφαλίζουν οι ασθενείς, οι οποίοι τοποθετούν εμφυτεύματα, είναι πολύ καλύτερη, διότι τα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερότητα, όταν χρησιμοποιούνται για στηρίγματα οδοντοστοιχιών, προσφέρουν πολύ καλή λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση. Κι έτσι εκτός από το οικονομικό που είναι μία σχετική αντένδειξη, τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν. Ο συμβατικός τρόπος είναι οι γέφυρες και οι οδοντοστοιχίες. Πέραν του οικονομικού όμως, τα εμφυτεύματα έχουν να κάνουν μόνο με πλεονεκτήματα.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς γιατρούς. Υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και υπάρχουν προσθετολόγοι και οδοντίατροι, οι οποίοι είναι πολύ εξειδικευμένοι στην προσθετική αποκατάσταση. Και υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, οι οποίοι κάνουν όλο το πακέτο, αλλά θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη πριν επιλέξουν γιατρό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα […]

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα « κάγκελα» οι οδοντίατροι του ΕΣΥ για την εξαίρεση τους από το ιατρικό δυναμικό .  Η παραπάνω άποψη ετέθη στην μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις (02.2020) με τίτλο “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”. Συγκεκριμένα , η ελληνική εταιρεία όταν νοσοκομειακής οδοντιατρικής (ΕΕΝΟ) τονίζει ότι η ισοτιμία ιατρών και […]

Close Icon