Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση

Στοματικό μικροβίωμα: Μια νέα μελέτη προσφέρει περισσότερες ενδείξεις ότι η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που φιλοξενούν συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα τους ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε 1.200 γυναίκες για μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι 15 είδη βακτηρίων του στόματος συνδέονται με τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότεροι ήταν συνδεδεμένοι με αυξημένο κίνδυνο, αλλά μερικοί τύποι ήταν δυνητικά προστατευτικοί. Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα μικρόβια στο στόμα επηρεάζουν άμεσα την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο Michael LaMonte, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo-State University της Νέας Υόρκης. Επομένως, δεν είναι ακόμη σαφές, είπε, εάν το βούρτσισμα και το νήμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης. Αλλά και η ιδέα δεν είναι τραβηγμένη. Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα άτομα με σοβαρή ουλίτιδα, η οποία είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μια θεωρία είναι ότι μόλις εμφανιστεί η ασθένεια των ούλων, τα «κακά» στοματικά βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στη συστηματική κυκλοφορία και να συμβάλουν στη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν διαφορετικό μικροβίωμα στόματος από τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Το «μικρόβιωμα» αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο έντερο – αλλά το στόμα έχει τη δική του μεγάλη μικροβιακή κοινότητα. Η ομάδα του LaMonte ήθελε να ανακαλύψει εάν συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης στο μέλλον. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, δεδομένα από 1.215 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη που ονομάστηκε Women’s Health Initiative. Οι γυναίκες, ηλικίας 53 έως 81 ετών, υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική εξέταση που περιελάμβανε λήψη δείγματος πλάκας. Αυτά τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος.

Την επόμενη δεκαετία, 735 γυναίκες διαγνώστηκαν πρόσφατα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ομάδα του LaMonte διαπίστωσε ότι 15 στοματικά βακτήρια συνδέονται με την πάθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερη αφθονία του μικροβίου σήμαινε υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά πέντε βακτήρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο.  Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαρτίου στο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή εγκεφαλικού

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon