Επιστημονικά Νέα

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση

Στοματικό μικροβίωμα: Μια νέα μελέτη προσφέρει περισσότερες ενδείξεις ότι η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που φιλοξενούν συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα τους ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε 1.200 γυναίκες για μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι 15 είδη βακτηρίων του στόματος συνδέονται με τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότεροι ήταν συνδεδεμένοι με αυξημένο κίνδυνο, αλλά μερικοί τύποι ήταν δυνητικά προστατευτικοί. Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα μικρόβια στο στόμα επηρεάζουν άμεσα την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο Michael LaMonte, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo-State University της Νέας Υόρκης. Επομένως, δεν είναι ακόμη σαφές, είπε, εάν το βούρτσισμα και το νήμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης. Αλλά και η ιδέα δεν είναι τραβηγμένη. Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα άτομα με σοβαρή ουλίτιδα, η οποία είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μια θεωρία είναι ότι μόλις εμφανιστεί η ασθένεια των ούλων, τα «κακά» στοματικά βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στη συστηματική κυκλοφορία και να συμβάλουν στη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν διαφορετικό μικροβίωμα στόματος από τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Το «μικρόβιωμα» αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο έντερο – αλλά το στόμα έχει τη δική του μεγάλη μικροβιακή κοινότητα. Η ομάδα του LaMonte ήθελε να ανακαλύψει εάν συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης στο μέλλον. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, δεδομένα από 1.215 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη που ονομάστηκε Women’s Health Initiative. Οι γυναίκες, ηλικίας 53 έως 81 ετών, υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική εξέταση που περιελάμβανε λήψη δείγματος πλάκας. Αυτά τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος.

Την επόμενη δεκαετία, 735 γυναίκες διαγνώστηκαν πρόσφατα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ομάδα του LaMonte διαπίστωσε ότι 15 στοματικά βακτήρια συνδέονται με την πάθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερη αφθονία του μικροβίου σήμαινε υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά πέντε βακτήρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο.  Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαρτίου στο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή εγκεφαλικού

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.