Επιστημονικά Νέα

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση

Στοματικό μικροβίωμα: Μια νέα μελέτη προσφέρει περισσότερες ενδείξεις ότι η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που φιλοξενούν συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα τους ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε 1.200 γυναίκες για μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι 15 είδη βακτηρίων του στόματος συνδέονται με τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότεροι ήταν συνδεδεμένοι με αυξημένο κίνδυνο, αλλά μερικοί τύποι ήταν δυνητικά προστατευτικοί. Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα μικρόβια στο στόμα επηρεάζουν άμεσα την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο Michael LaMonte, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo-State University της Νέας Υόρκης. Επομένως, δεν είναι ακόμη σαφές, είπε, εάν το βούρτσισμα και το νήμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης. Αλλά και η ιδέα δεν είναι τραβηγμένη. Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα άτομα με σοβαρή ουλίτιδα, η οποία είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μια θεωρία είναι ότι μόλις εμφανιστεί η ασθένεια των ούλων, τα «κακά» στοματικά βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στη συστηματική κυκλοφορία και να συμβάλουν στη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν διαφορετικό μικροβίωμα στόματος από τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Το «μικρόβιωμα» αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο έντερο – αλλά το στόμα έχει τη δική του μεγάλη μικροβιακή κοινότητα. Η ομάδα του LaMonte ήθελε να ανακαλύψει εάν συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης στο μέλλον. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, δεδομένα από 1.215 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη που ονομάστηκε Women’s Health Initiative. Οι γυναίκες, ηλικίας 53 έως 81 ετών, υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική εξέταση που περιελάμβανε λήψη δείγματος πλάκας. Αυτά τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος.

Την επόμενη δεκαετία, 735 γυναίκες διαγνώστηκαν πρόσφατα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ομάδα του LaMonte διαπίστωσε ότι 15 στοματικά βακτήρια συνδέονται με την πάθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερη αφθονία του μικροβίου σήμαινε υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά πέντε βακτήρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο.  Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαρτίου στο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή εγκεφαλικού

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.