Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Στοματική υγεία καρδιά: Παιδιά με καρδιακές παθήσεις παρουσιάζουν συχνότερα οδοντικά προβλήματα

Στοματική υγεία καρδιά: Παιδιά με καρδιακές παθήσεις παρουσιάζουν συχνότερα οδοντικά προβλήματα

Στοματική υγεία καρδιά: Οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές για τη βελτίωση της στοματικής υγείας και φροντίδας σε παιδιά με καρδιακές παθήσεις, ειδικά εκείνων με λιγότερους πόρους και νοητικές ή αναπτυξιακές αναπηρίες.

Τα παιδιά με καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κακή στοματική υγεία και δόντια σε μέτρια ή κακή κατάσταση από εκείνα χωρίς καρδιακές παθήσεις. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των ΗΠΑ. Η Karrie F. Downing, MPH, από τα CDC στην Ατλάντα και οι συνεργάτες της συνέκριναν την κατάσταση της στοματικής υγείας και τη λήψη προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά με και χωρίς καρδιακές παθήσεις (2.928 και 116.826, αντίστοιχα) χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Παιδιών 2016-2019 για την Υγεία.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη έλαβε χώρα από το 2016 έως και το 2019. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 83 και το 80% των ατόμων με και χωρίς καρδιακές παθήσεις, αντίστοιχα, έλαβαν οδοντιατρική φροντίδα το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με εκείνους χωρίς καρδιακές παθήσεις, εκείνοι με καρδιακές παθήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή στοματική υγεία (17,2 έναντι 13,7%) και δόντια σε καλή ή κακή κατάσταση (9,9 έναντι 5,3%). Παρατηρήθηκαν συσχετισμοί για χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, διανοητική ή αναπτυξιακή αναπηρία και καμία επίσκεψη σε καλά παιδιά ή ιατρικό σπίτι με κακή στοματική υγεία μεταξύ των ατόμων με καρδιακή πάθηση. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 ετών και άνω και εκείνων με ασφάλιση, η λήψη προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας ήταν υψηλότερη.

Η σημασία των ευρημάτων

“Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν στρατηγικές, όπως η εκπαίδευση γονέων και ασθενών και η συνεργασία παιδιάτρων, οδοντιάτρων και καρδιολόγων, για τη βελτίωση της στοματικής υγείας και φροντίδας σε παιδιά με καρδιακές παθήσεις, ειδικά εκείνων με λιγότερους πόρους και νοητικές ή αναπτυξιακές αναπηρίες”, αναφέρουν οι συγγραφείς. Οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές για τη βελτίωση της στοματικής υγείας και φροντίδας σε παιδιά με καρδιακές παθήσεις, ειδικά εκείνων με λιγότερους πόρους και νοητικές ή αναπτυξιακές αναπηρίες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βαθμολόγηση ασβεστίου για την καρδιά;

Πώς διαφέρουν οι καρδιακές παθήσεις σε άνδρες και γυναίκες;

Η διατροφή που προσθέτει χρόνια με υγεία στη ζωή σας

Πόσο ωφέλιμα είναι τα ενεργειακά ποτά για τους νέους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon