Επιστημονικά Νέα

Παιδιά παχυσαρκία υγεία: Διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα διαπιστώνονται σε υπέρβαρα παιδιά από νωρίς

Παιδιά παχυσαρκία υγεία: Διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα διαπιστώνονται σε υπέρβαρα παιδιά από νωρίς

Παιδιά παχυσαρκία υγεία: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παχυσαρκία μεταξύ των Αμερικανών παιδιών έχει εκτιναχθεί από 19% σε 22%.

Εάν τα παιδιά σας παλεύουν με το βάρος τους, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να πάσχουν από ασθένειες που κάποτε παρατηρούνταν μόνο σε ενήλικες. Σε περισσότερα από 600 παχύσαρκα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες που μελετήθηκαν, βρέθηκαν σκλήρυνση των αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, και διαβήτης τύπου 2. Και το πρόβλημα μόνο χειροτερεύει: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παχυσαρκία μεταξύ των Αμερικανών παιδιών έχει εκτιναχθεί από 19% σε 22%. “Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή είναι αρκετά εντυπωσιακά και ο κίνδυνος για σχετικές χρόνιες ασθένειες είναι αρκετά διάχυτος”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Joseph Kindler, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου Γεωργίας στην Αθήνα.

Η τραγική διαπίστωση της παιδικής παχυσαρκίας

“Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορούμε να δούμε αυτές τις πολύ σοβαρές επιπλοκές νωρίτερα και νωρίτερα στη διάρκεια της ζωής μας. Ο νεότερος συμμετέχων μας σε αυτή τη μελέτη ήταν 10 ετών — δυστυχώς είναι αρκετά εκπληκτικό.” Ο Kindler είπε ότι το τι σημαίνει ο πρώιμος διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις για αυτά τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν δεν είναι γνωστό, αλλά φοβάται ότι μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις ως ενήλικες. Η παιδική παχυσαρκία δεν προκαλείται από έναν μόνο παράγοντα, είπε. Ένας συνδυασμός ανθυγιεινής διατροφής, έλλειψης άσκησης, έλλειψης ύπνου και γενετικής πιθανώς παίζουν ρόλο, σημείωσε ο Kindler. “Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, αλλά ορισμένα πράγματα για τα οποία δεν μιλιούνται συχνά, όπως το αν κοιμόμαστε ή είμαστε αγχωμένοι ή άλλοι παράγοντες, συμβάλλουν επίσης», είπε.

“Έτσι, είναι όλοι μέρος της ιστορίας. Και καθιστά πολύ σημαντικό καθώς προχωράμε να σκεφτόμαστε τη μοναδική περίοδο της ιστορίας που ζούμε, όπου όλα αυτά έρχονται στο προσκήνιο.” Η ανατροπή στην επιδημία της παχυσαρκίας δεν θα είναι εύκολη, πρόσθεσε. “Αυτά τα δεδομένα χρησιμεύουν ως έκκληση στα όπλα, κοιτάξτε, έχουμε προβλήματα που εμφανίζονται με την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων υγείας που κατά κάποιο τρόπο μπορούν να προληφθούν, αλλά είναι κάτι περισσότερο από την απλή κατανάλωση μερικών φρούτων ή λαχανικών. Πραγματικά απαιτεί σημαντική προσοχή από άτομα, οικογένειες και κοινότητες”. Η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτιστική αλλαγή. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό Pediatric Obesity.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, ο Kindler και οι συνεργάτες του μέτρησαν το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή δυσκαμψία σε περισσότερα από 600 παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 10 έως 23 ετών. Οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους και αρτηριακή ακαμψία στους υπέρβαρους συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κοιλιακό λίπος είναι πιθανό να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα στα παιδιά. Αν και οι μελέτες για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους στα παιδιά είναι περιορισμένες, οι αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα πιθανότατα ξεκινούν νωρίς, σημείωσαν οι ερευνητές. Εκτός από τον αυξανόμενο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα του Kindler διαπίστωσε ότι 145 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη υπέφεραν ήδη από την πάθηση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου πιθανότατα να εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να τηρήσουν μια δίαιτα

Αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα όρασης στα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 2

1 στους 3 φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρος

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.