Επιστημονικά Νέα

Παιδιά παχυσαρκία υγεία: Διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα διαπιστώνονται σε υπέρβαρα παιδιά από νωρίς

Παιδιά παχυσαρκία υγεία: Διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα διαπιστώνονται σε υπέρβαρα παιδιά από νωρίς

Παιδιά παχυσαρκία υγεία: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παχυσαρκία μεταξύ των Αμερικανών παιδιών έχει εκτιναχθεί από 19% σε 22%.

Εάν τα παιδιά σας παλεύουν με το βάρος τους, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να πάσχουν από ασθένειες που κάποτε παρατηρούνταν μόνο σε ενήλικες. Σε περισσότερα από 600 παχύσαρκα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες που μελετήθηκαν, βρέθηκαν σκλήρυνση των αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, και διαβήτης τύπου 2. Και το πρόβλημα μόνο χειροτερεύει: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παχυσαρκία μεταξύ των Αμερικανών παιδιών έχει εκτιναχθεί από 19% σε 22%. “Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή είναι αρκετά εντυπωσιακά και ο κίνδυνος για σχετικές χρόνιες ασθένειες είναι αρκετά διάχυτος”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Joseph Kindler, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου Γεωργίας στην Αθήνα.

Η τραγική διαπίστωση της παιδικής παχυσαρκίας

“Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορούμε να δούμε αυτές τις πολύ σοβαρές επιπλοκές νωρίτερα και νωρίτερα στη διάρκεια της ζωής μας. Ο νεότερος συμμετέχων μας σε αυτή τη μελέτη ήταν 10 ετών — δυστυχώς είναι αρκετά εκπληκτικό.” Ο Kindler είπε ότι το τι σημαίνει ο πρώιμος διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις για αυτά τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν δεν είναι γνωστό, αλλά φοβάται ότι μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις ως ενήλικες. Η παιδική παχυσαρκία δεν προκαλείται από έναν μόνο παράγοντα, είπε. Ένας συνδυασμός ανθυγιεινής διατροφής, έλλειψης άσκησης, έλλειψης ύπνου και γενετικής πιθανώς παίζουν ρόλο, σημείωσε ο Kindler. “Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, αλλά ορισμένα πράγματα για τα οποία δεν μιλιούνται συχνά, όπως το αν κοιμόμαστε ή είμαστε αγχωμένοι ή άλλοι παράγοντες, συμβάλλουν επίσης», είπε.

“Έτσι, είναι όλοι μέρος της ιστορίας. Και καθιστά πολύ σημαντικό καθώς προχωράμε να σκεφτόμαστε τη μοναδική περίοδο της ιστορίας που ζούμε, όπου όλα αυτά έρχονται στο προσκήνιο.” Η ανατροπή στην επιδημία της παχυσαρκίας δεν θα είναι εύκολη, πρόσθεσε. “Αυτά τα δεδομένα χρησιμεύουν ως έκκληση στα όπλα, κοιτάξτε, έχουμε προβλήματα που εμφανίζονται με την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων υγείας που κατά κάποιο τρόπο μπορούν να προληφθούν, αλλά είναι κάτι περισσότερο από την απλή κατανάλωση μερικών φρούτων ή λαχανικών. Πραγματικά απαιτεί σημαντική προσοχή από άτομα, οικογένειες και κοινότητες”. Η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτιστική αλλαγή. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό Pediatric Obesity.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, ο Kindler και οι συνεργάτες του μέτρησαν το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή δυσκαμψία σε περισσότερα από 600 παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 10 έως 23 ετών. Οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους και αρτηριακή ακαμψία στους υπέρβαρους συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κοιλιακό λίπος είναι πιθανό να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα στα παιδιά. Αν και οι μελέτες για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους στα παιδιά είναι περιορισμένες, οι αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα πιθανότατα ξεκινούν νωρίς, σημείωσαν οι ερευνητές. Εκτός από τον αυξανόμενο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα του Kindler διαπίστωσε ότι 145 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη υπέφεραν ήδη από την πάθηση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου πιθανότατα να εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να τηρήσουν μια δίαιτα

Αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα όρασης στα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 2

1 στους 3 φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρος

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.