Οδοντιατρική

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα « κάγκελα» οι οδοντίατροι του ΕΣΥ για την εξαίρεση τους από το ιατρικό δυναμικό . 

Η παραπάνω άποψη ετέθη στην μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις (02.2020) με τίτλο “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Συγκεκριμένα , η ελληνική εταιρεία όταν νοσοκομειακής οδοντιατρικής (ΕΕΝΟ) τονίζει ότι η ισοτιμία ιατρών και οδοντιάτρων απορρέει από αυτό καθεαυτό το επιστημονικό και κλινικό αντικείμενο της Οδοντιατρικής.

Ο οδοντίατρος ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των στοματικών νοσημάτων, τα οποία είναι τα συνηθέστερα παγκοσμίως. Το στόμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οργανισμού, η δε σύνδεση της στοματικής υγείας με την γενική υγεία είναι ευρέως αναγνωρισμένες. Οι οδοντίατροι του ΕΣΥ αναπτύσσουν όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν και οι άλλες κλινικές ιατρικές ειδικότητες, όπως αντιμετώπιση ασθενών στο χειρουργείο, νοσηλεία, πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία τοπικών και συστηματικών νοσημάτων, πραγματοποίηση εφημεριών κ.ά., περιθάλποντας μάλιστα ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία, βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό κ.λ.π. 

Συνεργάζονται με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες και συμβάλλουν στη διαγνωστική διαδικασία στους ασθενείς τους με γνωμοδότηση-συσχέτιση στοματικών εκδηλώσεων με συστηματικά νοσήματα. Προετοιμάζουν τους ασθενείς των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων για ειδικές επεμβάσεις και θεραπείες (καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών, ακτινοθεραπείες, θεραπείες με διφωσφονικά φάρμακα κ.ά.), θεραπεύοντας τα στοματικά τους νοσήματα προ των επεμβάσεων και θεραπειών, τους παρακολουθούν και αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές από το στόμα των θεραπειών αυτών.

odontriatos ESY

Ακριβώς επειδή η ισοτιμία ιατρών και οδοντιάτρων είναι ουσιαστική, αυτή έχει αποτυπωθεί και στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ Ν.1397/83, άρθρο 24, παρ. 2: «Στο ιατρικό προσωπικό περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι». Μέχρι σήμερα οι οδοντίατροι αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία πλήρως ισότιμα και θεσμικά και νομοθετικά στην υπάρχουσα διαχρονική νομοθεσία του ΕΣΥ, όπως και στο σχετικά πρόσφατο ΦΕΚ 172Α (Περί Εναρμόνισης με Ευρωπαϊκή Οδηγία, Ν. 4498/2017), συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ και δεν διαχωρίζονται από αυτόν, έχουν τα ίδια θεσμικά και εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετέχουν σε όλα τα όργανα δυνάμενοι να καταλάβουν ακόμα και την θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. 

Η μη ισοδύναμη αναφορά και συμπερίληψή τους στην έννοια του ιατρικού δυναμικού του ΕΣΥ στην εν λόγω έρευνα πλήττει καίρια τόσο το κύρος της Οδοντιατρικής όσο και τα θεσμικά και εργασιακά δικαιώματα των υπηρετούντων στο ΕΣΥ οδοντιάτρων.

Ενδεχόμενη υιοθέτηση τέτοιων θέσεων από την Πολιτεία, αναμφίβολα θα πλήξει και την παροχή Δημόσιας Οδοντιατρικής Περίθαλψης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που μόνο τους καταφύγιο είναι τα δημόσια οδοντιατρεία.

Tο ΔΣ της ΕΕΝΟ ζητάει οι παραπάνω  απόψεις να απορριφθούν άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου υγείας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα […]

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικού επεισοδίου με απόφραξη μεγάλης αρτηρίας

Η περιοδοντίτιδα σχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω αρτηριοσκλήρυνσης μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου καθώς και καθώς και σοβαρής απόφραξης αρτηριών που δεν είχαν οδηγήσει σε σχετικά συμπτώματα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Σύμφωνα με δύο μελέτες, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου παράλληλα […]