Οδοντιατρική

Απονεύρωση δοντιού: Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά τη θεραπεία

Απονεύρωση δοντιού: Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά τη θεραπεία

Απονεύρωση δοντιού: Εάν έχετε κάνει απονεύρωση, το δόντι σας θα επιβιώσει για περίπου 11 χρόνια, λένε οι ερευνητές.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι απονευρώσεις μπορούν να συντηρήσουν τα δόντια που επηρεάζονται από κοιλότητες ή άλλα προβλήματα, αλλά το δόντι τελικά γίνεται εύθραυστο και πεθαίνει. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 46.000 ασθενείς που έκαναν απονευρώσεις σε 99 κοινοτικά οδοντιατρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ευρήματα «παρέχουν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών, όχι μόνο για αυτούς που λαμβάνουν περίθαλψη σε μεγάλα συστήματα υγείας ή για αυτούς που είναι ασφαλισμένοι», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Thankam Thyvalikakath, διευθύντρια οδοντιατρικής πληροφορικής στο Ινστιτούτο Regenstrief και στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, στην Ινδιανάπολη. «Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν την οδοντιατρική πρακτική και να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους να λάβουν καλύτερες αποφάσεις περίθαλψης», σημείωσε η Thyvalikakath σεσχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης ενός δοντιού μετά από μία απονεύρωση ήταν 11,1 χρόνια, διαπίστωσε η μελέτη. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να παρατείνουν ή να μειώσουν τη διάρκεια ζωής ενός δοντιού που έχει υποβληθεί σε θεραπεία, σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Τα δόντια, στα οποία γίνεται απονεύρωση και στη συνέχεια σφράγισμα και θήκη διαρκούν περίπου 20 χρόνια.
  • Τα δόντια που δέχονται είτε σφράγισμα είτε στεφάνη μετά από απονεύρωση διαρκούν περίπου 11 χρόνια.
  • Τα δόντια που δεν δέχονται εργασίες αποκατάστασης μετά από απονεύρωση διαρκούν περίπου 6,5 χρόνια.

 


Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Οι απονευρώσεις διήρκεσαν 20,5 χρόνια στα βορειοανατολικά, .2 στα Μεσοδυτικά, 9,1 χρόνια στις πολιτείες του Νότιου Ατλαντικού, 9 χρόνια στο South Central U.S. και 8,7 χρόνια στα δυτικά της χώρας.

Το ασφαλιστικό καθεστώς είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στον χρόνο επιβίωσης των δοντιών, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Dental Research. «Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να ενημερώσουν την οδοντιατρική ασφαλιστική κάλυψη καταδεικνύοντας την αξία της τοποθεσίας θήκης και των επιλογών μόνιμης αποκατάστασης», επεσήμανε η Thyvalikakath. “Η στοματική υγεία είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει σημαντικά τη συνολική υγεία των ανθρώπων. Η αξιοποίηση των οδοντιατρικών αρχείων μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τρόπους βελτίωσης της θεραπείας, εντοπισμού αιτιών και διατήρησης της υγείας των δοντιών και των ούλων.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν τα δόντια αντιδρούν στο ζεστό και το κρύο, πρέπει…

Νέα επιστημονική προσέγγιση στην απονεύρωση

Γιατί απονευρώνουμε τα δόντια;

Η τερηδόνα προσβάλλει τα άτομα σε ποσοστό μέχρι και 95%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Στοματικό μικροβίωμα: Μια νέα μελέτη προσφέρει περισσότερες ενδείξεις ότι η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που φιλοξενούν συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα τους ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα […]