Οδοντιατρική

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικού επεισοδίου με απόφραξη μεγάλης αρτηρίας

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικού επεισοδίου με απόφραξη μεγάλης αρτηρίας

Η περιοδοντίτιδα σχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω αρτηριοσκλήρυνσης μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου καθώς και καθώς και σοβαρής απόφραξης αρτηριών που δεν είχαν οδηγήσει σε σχετικά συμπτώματα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Σύμφωνα με δύο μελέτες, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου παράλληλα με την εξάλειψη άλλων παραγόντων υπεύθυνων για την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων, θα μπορούσε να μειώσει τη συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, τα οποία δύνανται να οδηγήσουν σε ένα νέο ή επαναλαμβανόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι δύο έρευνες δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της απόφραξης των αρτηριών ή τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τις μαλακές και σκληρές δομές που υποστηρίζουν τα δόντια και σχετίζεται με τη φλεγμονή. Καθώς η φλεγμονή φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης, εξετάσαμε εάν η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με την απόφραξη αγγείων του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση των αγγείων αυτών», δήλωσε ο Souvik Sen, MD, MS, MPH, συγγραφέας και των δύο μελετών, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικού επεισοδίου με απόφραξη μεγάλης αρτηρίας

Οι ερευνητές μελέτησαν 265 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 64 έτη και το 56% εξ αυτών άνδρες, οι οποίοι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το διάστημα 2015 έως 2017, εξετάζοντας εάν η περιοδοντική νόσος σχετίστηκε με συγκεκριμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι:

Τα εγκεφαλικά επεισόδια από απόφραξη μεγάλων αρτηριών λόγω ενδοκράνιας αθηροσκλήρωσης ήταν δύο φορές συνηθέστερα σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα.

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα ήταν τρεις φορές πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σχετιζόμενο με τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την όραση, το συντονισμό και άλλες ζωτικές λειτουργίες του σώματος. 

Η περιοδοντίτιδα ήταν πιο συνηθισμένη σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο από απόφραξη σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, σε σύγκριση με όσους είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω απόφραξης αγγείων στο εξωκράνιο εγκεφαλικό τμήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα […]

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα « κάγκελα» οι οδοντίατροι του ΕΣΥ για την εξαίρεση τους από το ιατρικό δυναμικό .  Η παραπάνω άποψη ετέθη στην μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις (02.2020) με τίτλο “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”. Συγκεκριμένα , η ελληνική εταιρεία όταν νοσοκομειακής οδοντιατρικής (ΕΕΝΟ) τονίζει ότι η ισοτιμία ιατρών και […]