Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Οδοντιατρική

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει.

Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα ρουτίνας στους οδοντιάτρους εν μέσω πανδημίας. “Οι οδοντίατροι είναι πραγματικά καλοί στον έλεγχο των λοιμώξεων και είναι προετοιμασμένοι να δημιουργήσουν ασφάλεια”, δήλωσε η California Dental Assn.

Παρόλο που η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία θεωρεί την οδοντιατρική «πολύ υψηλού κινδύνου » για μετάδοση κοροναϊού, δεν έχουν συσχετιστεί κρούσματα με οδοντιατρικές εργασίες ή μεταξύ επαγγελματιών οδοντιατρικής υγείας, σύμφωνα με το CDC. Αλλά το Μάρτιο, καθώς η πανδημία άρχισε να κλιμακώνεται στις ΗΠΑ, τα περισσότερα οδοντιατρεία περιορίστηκαν στην απλή αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Καθώς οι ασθενείς επιστρέφουν, το CDC και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας εξέδωσαν οδηγίες στις 3 και 7 Μαΐου, αντίστοιχα, για προληπτικές εξετάσεις, χρήση συγκεκριμένων εργαλείων από τους οδοντιάτρους και απαραίτητο φιλτράρισμα του αέρα μέσα στα γραφεία.

Ο κοροναϊός είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται, βήχει ή μιλά. Ωστόσο, πολλές τυπικές οδοντικές επεμβάσεις που απαιτούν όργανα υπερήχων μπορούν να αερολύσουν τον ιό δημιουργώντας ένα σπρέι που περιέχει ένα μείγμα νερού, σάλιου και άλλων σταγονιδίων, σύμφωνα με το CDC. Όταν ο κοροναϊός αερολυθεί, τα μεγάλα σταγονίδια που πέφτουν γρήγορα στο πάτωμα ή σε άλλες επιφάνειες μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Λόγω του κινδύνου του αερολύματος του ιού, το CDC δίνει έμφαση στα σωστά διατηρημένα συστήματα εξαερισμού, καθώς ανοίγουν ξανά τα οδοντιατρεία. Εκτός από το άνοιγμα παραθύρων για την προώθηση της κυκλοφορίας του αέρα όταν είναι δυνατόν, το CDC συνιστά στα γραφεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης φορητών φίλτρων αέρα κατά τη διάρκεια και μετά από διαδικασίες παραγωγής αεροζόλ. Τα φίλτρα μειώνουν τον αριθμό των σωματιδίων και ανανεώνουν τον αέρα στο δωμάτιο πιο γρήγορα.

Για τυχόν αερολυμένα σωματίδια που δεν φιλτράρονται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας, το CDC συνιστά στους υπαλλήλους να περιμένουν 15 λεπτά μετά την αποχώρηση ενός ασθενούς από την αίθουσα θεραπείας, προτού απολυμάνουν τις επιφάνειες του δωματίου. Αυτό επιτρέπει στα σταγονίδια, ακόμη και αυτά που βρίσκονται στον αέρα, να πέφτουν και να καθαρίζονται μέσω των τυπικών πρωτοκόλλων του οδοντιατρείου.

Πριν καθίσετε στην καρέκλα του οδοντιάτρου

Απαιτούνται μάσκες ανά πάσα στιγμή μέσα στο οδοντιατρείο για υπαλλήλους και ασθενείς, εκτός από τη στιγμή που λαμβάνουν περίθαλψη, και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας ενθαρρύνει τους οδοντιάτρους να διαθέτουν μάσκες προσώπου για να δώσουν σε ασθενείς που δεν έχουν δικές τους.

Το CDC συνιστά επίσης να τοποθετούνται οι καρέκλες στις αίθουσες αναμονής σε απόσταση τουλάχιστον έξι μέτρων για κοινωνική απόσταση, και τα ραντεβού να είναι κλιμακωτά για να αποτρέπεται η συγκέντρωση των ασθενών στην αίθουσα αναμονής.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Λόγω του κινδύνου αερολύματος του ιού, οι επίσημες συστάσεις είναι να περιοριστεί η χρήση ορισμένων οδοντικών εργαλείων. Οτιδήποτε όπως τρυπάνια υπερήχων, εργαλεία στίλβωσης και η σύριγγα αέρα / νερού που θα μπορούσαν να αναμιχθούν νερό με το σάλιο στο ανοιχτό στόμα ενός ασθενούς πρέπει να αποφεύγονται, εάν είναι δυνατόν.

Για όσους επιστρέφουν στον οδοντίατρο για τακτικό καθαρισμό, αυτό σημαίνει ότι οι υγιεινολόγοι πιθανότατα θα χρησιμοποιούν απλώς εργαλεία χειρός αντί για υπερηχητικό scaler ή συνδυασμό των δύο. Η χρήση εργαλείων χειρός αποκλειστικά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα « κάγκελα» οι οδοντίατροι του ΕΣΥ για την εξαίρεση τους από το ιατρικό δυναμικό .  Η παραπάνω άποψη ετέθη στην μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις (02.2020) με τίτλο “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”. Συγκεκριμένα , η ελληνική εταιρεία όταν νοσοκομειακής οδοντιατρικής (ΕΕΝΟ) τονίζει ότι η ισοτιμία ιατρών και […]

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικού επεισοδίου με απόφραξη μεγάλης αρτηρίας

Η περιοδοντίτιδα σχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω αρτηριοσκλήρυνσης μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου καθώς και καθώς και σοβαρής απόφραξης αρτηριών που δεν είχαν οδηγήσει σε σχετικά συμπτώματα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Σύμφωνα με δύο μελέτες, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου παράλληλα […]

Close Icon