Νευρολογία

Η βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων κλειδί για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων κλειδί για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer, θραύσματα αμυλοειδούς-β-πρωτεΐνης συσσωρεύονται στον ιστό και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, πιθανώς λόγω ενός ελαττωματικού μηχανισμού κάθαρσης. Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντικούς, οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) διαπίστωσαν ότι οι πολύ αργοί αυθόρμητοι παλμοί των αγγείων – επίσης γνωστοί ως «αγγειοκίνηση» – οδηγούν στην κάθαρση ουσιών από τον εγκέφαλο, υποδεικνύοντας ότι στόχευση και βελτίωση αυτής της διαδικασίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή να θεραπεύσει τη συσσώρευση βήτα – αμυλοειδούς.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Neuron, οι ερευνητές έκαναν έγχυση ενός φθορίζοντα επισημασμένου υδατάνθρακα που ονομάζεται δεξτράνη στους εγκεφάλους των  ποντικών και διεξήγαγαν τεστ απεικόνισης για να ακολουθήσουν την εκκαθάρισή του. Τα πειράματά τους αποκάλυψαν ότι η αγγειοπάθεια ήταν κρίσιμη για την εκκαθάριση της δεξτράνης από τον εγκέφαλο και την τόνωση της αύξησης του εύρους αυτών των παλμών αγγείων θα μπορούσε να αυξήσει την κάθαρση. Επίσης, σε ποντίκια με εγκεφαλική αμυλοειδής αγγειοπάθεια , μια κατάσταση που προκαλεί αμυλοειδές-βήτα να δημιουργηθεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου , οι παλμοί των αγγείων παρεμποδίστηκαν και μειώθηκαν τα ποσοστά κάθαρσης.

«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε για πρώτη φορά ότι οι μεγάλες διαστολές και συστολές των αγγείων που συμβαίνουν αυθόρμητα σε εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Susanne van Veluw, Ph.D. ., ερευνητής στο τμήμα Νευρολογίας του MGH. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του αγγειακού συστήματος στην παθοφυσιολογία της νόσου του Alzheimer.Αν κατευθυνόμαστε θεραπευτικές στρατηγικές για την προαγωγή της υγιούς αγγείωσης και ως εκ τούτου βελτιώνουμε την κάθαρση αμυλοειδούς-βήτα από τον εγκέφαλο , μπορεί να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer στο μέλλον.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]