Επιστημονικά Νέα

Μετάλλαξη κορωνοϊός Δέλτα: Καμπανάκι ειδικών για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Μετάλλαξη κορωνοϊός Δέλτα: Καμπανάκι ειδικών για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία ενώ έχει εμφανιστεί και στην Ευρώπη, προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, με τους επιστήμονες του Αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention)να προειδοποιούν πως μπορεί να γίνει το επικρατές στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Μετάλλαξη κορωνοϊός Δέλτα: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ειδικότερα αυτή του στελέχους «Δέλτα» ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για νέο κύμα που αναμένεται από το φθινόπωρο. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, όσο και του γιατρού-ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη. Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο στέλεχος «Δέλτα» του κορωνοϊού, για το οποίο ακούγονται διάφορα σχόλια το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας πως διαθέτει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων λίγο διαφορετικό από τους άλλους κάνοντάς το κατά 60% μεταδοτικότερο από το παλαιό «Α». Όπως σχολίασε, τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας, αποδεικνύονται χρήσιμα μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, εφόσον όμως κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αντισωμάτων στον οργανισμό. «Στη μία μόνο δόση όμως η αποτελεσματικότητα είναι μόνο 33%. Στη Βρετανία νοσούν οι έχοντες κάνει τη μία μόνο δόση. Στις περιοχές με έντονο το στέλεχος Δ επισπεύδονται οι εμβολιασμοί», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Το 70% μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι»

Και συνέχισε: «Δυστυχώς θα χτυπήσει και εδώ τους ανεμβολίαστους που του παρέχουν… χώρο για να διαβεί. Εθνική ανάγκη να πετύχουμε την ανοσία αγέλης όσο πιο γρήγορα γίνεται μέσα στο καλοκαίρι γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που χρειαζόμαστε τώρα που η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού είναι μικρότερη και δεν έχει επικρατήσει στη χώρα μας αυτό το στέλεχος, καθώς έχουμε ακόμα το βρετανικό στέλεχος, είναι γύρω στο 70%». «Είναι ένα ποσοστό που μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Κάνουμε το λάθος και λέμε: Η επιδημία είναι σε ύφεση. Γιατί να εμβολιασθώ τώρα και δεν εμβολιάζομαι από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο να έχουμε και παραπάνω δεδομένα; Ας μην κάνουμε τέτοιες σκέψεις, είναι απόλυτα λανθασμένες διότι αν προσπαθήσουμε να πετύχουμε ανοσία αγέλης τέλος φθινοπώρου ή τον Δεκέμβρη, δεν θα χρειαζόμαστε 70% εμβολιαστική κάλυψη αλλά 85% και 90%, κάτι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε».

Παυλάκης για κορωνοϊό: Επιθετικό το στέλεχος Δέλτα

Υψηλότερο «τείχος» ανοσίας, απ’ αυτό που αρχικώς υπολόγιζαν οι ειδικοί, άνω του 85%, θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια την επιστροφή της επιδημίας από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της επικράτησης της στελέχους «Δέλτα» της ινδικής μετάλλαξης. Αυτό υποστηρίζει στο iefimerida.gr ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, καλώντας τους Έλληνες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας από το φθινόπωρο

«Δυστυχώς, μάλλον από το φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, θα έχουμε επιστροφή της πανδημίας και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά παρατηρείται ήδη σε πολλές χώρες. Όπως π.χ. στην Αγγλία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραδύνει κατά ένα μήνα το άνοιγμα της κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι το στέλεχος «Δέλτα», ένα από τα στελέχη που επεκτάθηκε αρχικά στην Ινδία, που έχει επεκταθεί παγκόσμια είναι πολύ επίφοβο να προκαλέσει ένα νέο, καταστροφικό, πανδημικό κύμα», αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ μετάλλαξη δέλτα :" Έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες"

Τυπική ιατρική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος

Η παραλλαγή δέλτα "χτύπησε" πλήρως εμβολιασμένο κάτοικο της Χαβάης

Πανδημία μεταλλάξεις : H παραλλαγή δέλτα ανησυχεί τους ειδικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.