Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστήμη Έρευνα: Βιολογικοί δεσμοί μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου

Επιστήμη Έρευνα: Βιολογικοί δεσμοί μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου

Υψηλά επίπεδα βλάβης αλκυλίωσης όγκου παρατηρήθηκαν μόνο σε ασθενείς που τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερα από 150 γραμμάρια (πέντε ουγγιές) την ημέρα, περίπου, ίσα με δύο ή περισσότερες μερίδες.

Επιστήμη Έρευνα: Μια νέα εφημερίδα στο περιοδικό Cancer Discovery έχει πλέον εντοπίσει συγκεκριμένα μοτίβα βλάβης στο DNA που προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας – που εμπλέκουν περαιτέρω το φαγητό ως καρκινογόνο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου νωρίς και σχεδιάζει νέες θεραπείες. Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος είναι τυπική ιατρική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί τη μετάλλαξη των κυττάρων παρέμεινε ασαφής και δεν ήταν όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι υπήρχε ισχυρή σχέση.

Μια νέα εφημερίδα στο περιοδικό Cancer Discovery έχει πλέον εντοπίσει συγκεκριμένα μοτίβα βλάβης στο DNA που προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας – εμπλέκοντας περαιτέρω το φαγητό ως καρκινογόνο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου νωρίς και σχεδιάζει νέες θεραπείες.

Προηγούμενη έρευνα για τη διαπίστωση της σύνδεσης ήταν κυρίως επιδημιολογική, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την κατάσταση ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και οι ερευνητές εντόπισαν συσχετίσεις με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όμως, η έλλειψη σαφήνειας γύρω από τη βιολογία σήμαινε ότι η υπόθεση δεν ήταν αρκετά μεγάλη, και το 2019, μια ομάδα ερευνητών έκανε κύματα όταν δήλωσαν ότι είχαν μόνο «χαμηλό» βαθμό βεβαιότητας ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αποτρέψει τους θανάτους από καρκίνο.

«Όταν λέμε ότι το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνο και ότι επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, πρέπει να υπάρχει κάποιος εύλογος τρόπος με τον οποίο το κάνει», δήλωσε ο ογκολόγος του Ινστιτούτου Καρκίνου του Dana-Farber Μάριος Γιαννάκης, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Σε τελική ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν εδώ και πολύ καιρό ποιες χημικές ουσίες στον καπνό τσιγάρων ευθύνονται για τον καρκίνο και πώς ορισμένες ζώνες υπεριώδους φωτός διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης και διαίρεσης των κυττάρων.


Για να αντιμετωπίσει το κενό γνώσεων, ο Γιαννάκης και οι συνάδελφοί του ανίχνευσαν δεδομένα DNA από 900 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι προήλθαν από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα 280.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που συμμετείχαν σε πολυετείς μελέτες που περιελάμβαναν έρευνες στον τρόπο ζωής. –

Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι άνθρωποι που τεκμηριώνουν τη διατροφή τους δεν είχαν κανέναν τρόπο να γνωρίζουν τη μελλοντική τους διάγνωση καρκίνου, αντί να ζητούν από τους ανθρώπους να θυμούνται τις διατροφικές τους συνήθειες μετά τη νόσησή τους.

Η ανάλυση αποκάλυψε μια ξεχωριστή μεταλλακτική υπογραφή – ένα μοτίβο που δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί αλλά ήταν ενδεικτικό ενός τύπου βλάβης του DNA που ονομάζεται «αλκυλίωση».

Δεν θα γίνουν απαραίτητα όλα τα κύτταρα που περιέχουν αυτές τις μεταλλάξεις καρκινικά και η υπογραφή υπήρχε και σε ορισμένα υγιή δείγματα παχέος εντέρου.

Η υπογραφή μετάλλαξης συσχετίστηκε σημαντικά με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου, πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του ασθενούς, αλλά όχι με την πρόσληψη πουλερικών, ψαριών ή άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής που εξετάστηκαν.

«Με το κόκκινο κρέας, υπάρχουν χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλκυλίωση», εξήγησε ο Γιαννάκης.

Οι συγκεκριμένες ενώσεις είναι νιτροζο ενώσεις που μπορούν να παρασκευαστούν από αίμη, η οποία είναι άφθονη στο κόκκινο κρέας, καθώς και τα νιτρικά άλατα, που συχνά βρίσκονται στο μεταποιημένο κρέας.

Τα μοτίβα μετάλλαξης συσχετίστηκαν έντονα με το απομακρυσμένο κόλον – το κάτω μέρος των εντέρων που οδηγεί στο πρωκτικό κανάλι, όπου η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι εμφανίζεται συνήθως καρκίνος του παχέος εντέρου που συνδέεται με το κόκκινο κρέας.

Επιπλέον, μεταξύ των γονιδίων που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα πρότυπα αλκυλίωσης ήταν αυτά που έχει δείξει προηγούμενη έρευνα μεταξύ των πιο κοινών παραγόντων του καρκίνου του παχέος εντέρου όταν μεταλλάσσονται.

Συνολικά, οι πολλαπλές αποδείξεις δημιουργούν ένα συναρπαστικό επιχείρημα, είπε ο Γιαννάκης, παρομοιάζοντας την έρευνα με προσεκτική εργασία ντετέκτιβ. –

Η εποπτεία προτρέπεται – Σε αυτήν την περίπτωση, η ύποπτη υπογραφή μετάλλαξης έχει πολλά να απαντήσει: οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βλάβης αλκυλίωσης είχαν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα βλάβης.

Ωστόσο, ο Γιαννάκης, επίσης ασκούμενος γιατρός, είπε ότι ήταν σημαντικό να επικεντρωθούμε στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η έρευνα για να βοηθήσει τους ασθενείς.

Η μελλοντική εργασία μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς έχουν γενετική προδιάθεση για συσσώρευση βλάβης αλκυλίωσης και, στη συνέχεια, να τους συμβουλεύσουν να περιορίσουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

Ο εντοπισμός ασθενών που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν τη μεταλλακτική υπογραφή θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή να πιάσει την ασθένεια σε προγενέστερο στάδιο.

Και επειδή το ποσό της βλάβης της αλκυλίωσης φαίνεται να είναι βιοδείκτης της επιβίωσης των ασθενών, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει τους ασθενείς για την πρόγνωσή τους. Τέλος, η κατανόηση της βιολογικής οδού μέσω της οποίας εμφανίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα που διακόπτουν ή αναστρέφουν τη διαδικασία, αποτρέποντας την ασθένεια.

Ο Γιαννάκης τόνισε ότι το μήνυμα της απομάκρυνσης δεν είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν εντελώς από το κόκκινο κρέας:

«Η πρότασή μου θα ήταν ότι η μετριοπάθεια και μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί».

Υψηλά επίπεδα βλάβης αλκυλίωσης όγκου παρατηρήθηκαν μόνο σε ασθενείς που τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερα από 150 γραμμάρια (πέντε ουγγιές) την ημέρα, περίπου, ίσα με δύο ή περισσότερες μερίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Συσχέτιση καρκίνου με κόκκινο κρέας

Αυτές οι τροφές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

ΠΟΥ: Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Παχυσαρκία και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ωαρίου και την ενδομήτρια υποδοχή, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης και αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολών. Οι γυναίκες με ΣΠΩ και παχυσαρκία έχουν συχνά αυξημένο κίνδυνο αποτυχημένων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Η βλάβη στα οπτικά δίκτυα του εγκεφάλου συνδέεται με ψυχική ασθένεια 

Η βλάβη στα οπτικά δίκτυα μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς, όγκους ή νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ψυχική υγεία του ασθενούς μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συνεχούς αναζήτησης λύσεων, της απογοήτευσης και της δυσκολίας προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Η άσκηση ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία των εφήβων

Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια αυτής της ασταθούς περιόδου, οι έφηβοι βιώνουν πολυάριθμες σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές που μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες. Είναι μια περίοδος οικοδόμησης ταυτότητας, αυξημένης έκθεσης σε εξωτερικές πιέσεις και αναζήτησης αυτονομίας. Χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, όλα αυτά μπορούν να έχουν σημαντικό συναισθηματικό […]

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Γεύματα 30 λεπτών για πολυάσχολες ημέρες

Γεύματα 30 λεπτών: Η προετοιμασία γρήγορων, θρεπτικών γευμάτων δεν χρειάζεται να είναι πρόκληση. Με απλά υλικά και λίγη οργάνωση, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα γεύματα ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες.

Close Icon