Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα εμφανής κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής: Ένας 40χρονος με σύνδρομο Down είχε παρόμοιο κίνδυνο να πεθάνει από COVID-19 με κάποιον που ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερος στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet’s Clinical Medicine.

«Τα αποτελέσματά μας, που βασίζονται σε περισσότερους από 1.000 μοναδικούς ασθενείς με σύνδρομο Down, δείχνουν ότι τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία και έχουν υψηλά ποσοστά πνευμονικών επιπλοκών που σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα», δήλωσε ο Anke Huels, Επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Rollins University του Emory, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιπτώσεις στην προληπτική και κλινική αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 με σύνδρομο Down και υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με σύνδρομο Down για εμβολιασμό.”

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλείται συνήθως από την τρισωμία – ή έχοντας ένα επιπλέον αντίγραφο – του χρωμοσώματος 21. Αυτό το επιπλέον αντίγραφο αλλάζει τον τρόπο ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου ενός μωρού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ψυχικές και σωματικές προκλήσεις.

Για τη συλλογή δεδομένων για τη μελέτη, η πρωτοβουλία T21RS COVID-19 ξεκίνησε μια διεθνή έρευνα για κλινικούς και φροντιστές ατόμων με σύνδρομο Down που έχουν μολυνθεί με COVID-19 μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020. Οι ερωτηθέντες της έρευνας ήταν κυρίως από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική και την Ινδία. (Η έρευνα ήταν διαθέσιμη στα Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Μπενγκάλι, Χίντι και Μανταρίν).

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι, εν μέρει με βάση τα ευρήματά μας, το CDC συμπεριέλαβε το σύνδρομο Down στον κατάλογο των« ιατρικών παθήσεων υψηλού κινδύνου», το οποίο θα δώσει προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται σ’ αυτή τη γενετική κατάσταση για εμβολιασμό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Alberto Costa, καθηγητής παιδιατρικής και ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. «Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες».

Η Costa είναι μεταξύ των ηγετών μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης ομάδας γιατρών και επιστημόνων από επτά χώρες και περισσότερα από δώδεκα ιδρύματα συνεργάζονται για να μελετήσουν τον αντίκτυπο της COVID-19 σε άτομα με σύνδρομο Down, που ονομάζεται T21RS COVID-19 Initiative.

Η πρωτοβουλία T21RS COVID-19 αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2020 από την ερευνητική εταιρεία Trisomy 21 (T21RS) για τη συλλογή και διάδοση επιστημονικών πληροφοριών για την υποστήριξη κοινοτήτων ατόμων με σύνδρομο Down και των οικογενειών τους διεθνώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το T21RS ιδρύθηκε το 2014 και είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ερευνητική εταιρεία για το σύνδρομο Down στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γερμανία: Δημιουργείται ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα κινητά τηλέφωνα

Κορωνοϊός 23/02 - 2.147 νέα κρούσματα - 22 νεκροί - 357 διασωληνωμένοι

Η Κούβα θέλει να εμβολιάσει και τους τουρίστες της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.