ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Οι Κουβανοί θέλουν να εμβολιάσουν και τους τουρίστες

Κορωνοϊός: Οι Κουβανοί θέλουν να εμβολιάσουν και τους τουρίστες

Κορωνοϊός: Κλινικές δοκιμές της τελευταίες φάσης προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα για το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο της Κούβας κατά του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η Κούβα οδηγείται προς ένα εξαιρετικό ιατρικό επίτευγμα που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρο τον νότιο κόσμο.

Το πλέον υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο της Κούβας, ένα από τα τέσσερα  που αναπτύσσονται στη χώρα, ονομάζεται Soberana 02. Το όνομα του εμβολίου μεταφράζεται από τα ισπανικά ως «κυρίαρχος».

Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 ξεκινούν για το Soberana 02 από την 1η Μαρτίου και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα συμμετάσχουν έως και 150.000 εθελοντές εντός εβδομάδων.

Οι δοκιμές της Φάσης 3 αφορούν  το τελικό στάδιο προτού εγκριθεί γενικά ένα εμβόλιο από τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που αρκετοί Κουβανοί στήνονται σε μεγάλες ουρές και για πολλές ώρες για να προμηθευτούν βασικά είδη. Παράλληλα οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν μια παλιά ιστορία, το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ που κρατάει εδώ και δεκαετίες, με τις κυρώσεις να είναι ακόμη πιο αυστηρές τα τελευταία χρόνια υπό  την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι απλά αυτή η απίστευτη διχοτομία», σχολίασε  στο CNBC η Χέλεν Γιάφε, λέκτορας για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Κούβας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει αυτός ο προηγμένος τομέας βιοτεχνολογίας που φέρνει πολλές ελπίδες στον παγκόσμιο νότο επειδή καθιστά πιθανή την ανάπτυξη ενός προσιτού εμβολίου – (και) ο εμβολιασμός του παγκόσμιου νότου θα είναι η προτεραιότητα», δήλωσε επίσης. «Και την ίδια στιγμή οι Κουβανοί σηκώνονται στις τέσσερις ή πέντε το πρωί για να μπουν σε ουρές επειδή υπάρχει πραγματική έλλειψη πραγματικά βασικών τροφίμων και ακόμη και φαρμάκων», συνέχισε.

Τι ξέρουμε για το Soberana 02;

Το Finlay Institute της Κούβας επιβλέπει την ανάπτυξη του Soberana 02. Ο Δρ. Βισέντε Βέρεζ, διευθυντής του ινστιτούτου, υποστήριξε  ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί ως επιλογή στους τουρίστες αργότερα μέσα στο έτος.

Εφόσον  το Soberana 02 αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η ανάπτυξη ενός εγχώριου παραγόμενου εμβολίου πιθανότατα θα εκλαμβανόταν  ως μια εκπληκτική επιστημονική ανακάλυψη και σημαντικό πολιτικό θρίαμβο. Θα καθιστούσε επίσης την Κούβα ως την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ανοσοποιεί τον πληθυσμό της με ένα εγχώρια παραγόμενο εμβόλιο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταρτίσει  συγκεκριμένα σχέδια για τον εμβολιασμό των τουριστών, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι  που ταξιδεύουν στην Κούβα να μπορούν  να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο νησί- προτού πάρουν τις επόμενες δόσεις στην πατρίδα τους.

Παρόλο που τα δεδομένα δεν είναι δημόσια διαθέσιμα, θεωρείται ότι έως και τρεις δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με την Γιάφε, το εξελιγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας θα βοηθούσε τη χώρα να χορηγήσει το εμβόλιο «εξαιρετικά» γρήγορα.

«Μέχρι το καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα είναι αρκετά απελπισμένοι για διακοπές και νομίζω ότι η Κούβα θα ορίσει τον εαυτό της ως ιδανικό προορισμό. Οι άνθρωποι μιλούν ήδη για τον ήλιο, τη θάλασσα, την άμμο και το Soberana 02. Επομένως, δεν θα εκπλαγώ αν οι άνθρωποι καταλήξουν στην Κούβα για  να αναζητήσουν το εμβόλιο και είμαι σίγουρη ότι οι Κουβανοί θα το προσφέρουν», πρόσθεσε.

«Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά του κόσμου»

Η Κούβα είναι γνωστή για την ιατρική διπλωματία με την οποία «κινείται», με χιλιάδες εξειδικευμένο προσωπικό που αποστέλλεται στο εξωτερικό για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως φυσικές καταστροφές ή  ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει  την ανησυχία τους ότι η κουβανική κυβέρνηση επιβάλλει κατασταλτικούς κανόνες στους γιατρούς της που εργάζονται στο εξωτερικό. Οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ενδεικτικά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Στην αρχή της πανδημίας,  η Κούβα εκτιμάται ότι είχε 24.500 ιατρικό προσωπικό σε 58 χώρες. Περαιτέρω 4.000 μέλη της ταξιαρχίας Henry Reeve της Κούβας, μια ομάδα πολύ σεβαστών επαγγελματιών υγείας, έχουν πάει να εργαστούν σε χώρες από το Κουβέιτ έως το Μεξικό, την Ιταλία έως τη Νότια Αφρική.

Η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό μόλις πάνω από 11 εκατομμύρια , πιστεύεται ίτι έχει περισσότερο ιατρικό προσωπικό στο εξωτερικό από όλες τις χώρες της G-7.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μόσιαλος: Όσα πρέπει να προσέχουμε μετά τον εμβολιασμό

Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον Covid-19

Η Pfizer και η Moderna αυξάνουν τις προμήθειες των εμβολίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η θρεπτική αξία της κατανάλωσης ξηρών καρπών

Διατροφή: Είναι αλήθεια ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολύ λίπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αποφεύγετε. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και ενεργοποιημένοι. Αυτό θα μπορούσε ακόμη να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος σταδιακά. Εάν, μάλιστα, κάνετε δίαιτα, είναι πιο πιθανό να την τηρήσετε, όταν η διατροφή σας περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς. Απλά μην το παρακάνετε.

Πρόσθετε στη μέρα σου απόλαυση με αυτά τα πεντανόστιμα Smoothies

Αυτοφροντίδα Διατροφή: Τα Smoothies είναι καταπληκτικές και πανεύκολες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες του προγράμματός σας, ενώ παραμένετε εντός των συνιστώμενων μερίδων διατροφής. Ειδικά, εάν δεν είστε λάτρης των σαλατών, τα smoothies είναι ιδανικά για να προσθέσετε στη διατροφή σας σαλατικά γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι και ελβετικό chard.

Καταπολεμήστε τους μαύρους κύκλους με τρεις τροφές

Η ικανότητα της ντομάτας να προστατεύει τα αγγεία κάτω από τα μάτια σας και να βελτιώνει την κυκλοφορία εκεί ενισχύεται περαιτέρω από την κουερσετίνη (συναντάται, επίσης, και ως κερσετίνη ή κερκετίνη) που περιέχουν, η οποία διατηρεί το δέρμα νέο και σφριγηλό.

Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης

Συντροφικές σχέσεις: Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης. Σύμφωνα με τον Walter Riso, ένα ζευγάρι που απολαμβάνει μια πλήρη, ικανοποιητική και ευχάριστη αγάπη απαιτεί την ένωση τριών παραγόντων: επιθυμία ( Έρωτας ), τρυφερότητα (αγάπη) και συμπάθεια( Φιλία ). Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που γνωρίζουμε ως αληθινή αγάπη και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εμφάνιση της φυσικής έλξης και στην επακόλουθη ανάπτυξή της στη συγγένεια.

ΗΠΑ - Ειδικοί προς CDC: Ενθαρρύνατε τα συστήματα εξαερισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καθοδηγήσουν και να ενθαρρύνουν τη βελτιωμένη κυκλοφορία του αέρα στα κτίρια - ειδικά στα σχολεία - προκειμένου να συνδράμουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονωϊού, λένε ειδικοί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, το CDC δεν έχει δώσει αρκετή προσοχή στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο εξαερισμός στην εξάπλωση του ιού - ή τη μείωση του.

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;