ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Οι Κουβανοί θέλουν να εμβολιάσουν και τους τουρίστες

Κορωνοϊός: Οι Κουβανοί θέλουν να εμβολιάσουν και τους τουρίστες

Κορωνοϊός: Κλινικές δοκιμές της τελευταίες φάσης προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα για το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο της Κούβας κατά του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η Κούβα οδηγείται προς ένα εξαιρετικό ιατρικό επίτευγμα που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρο τον νότιο κόσμο.

Το πλέον υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο της Κούβας, ένα από τα τέσσερα  που αναπτύσσονται στη χώρα, ονομάζεται Soberana 02. Το όνομα του εμβολίου μεταφράζεται από τα ισπανικά ως «κυρίαρχος».

Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 ξεκινούν για το Soberana 02 από την 1η Μαρτίου και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα συμμετάσχουν έως και 150.000 εθελοντές εντός εβδομάδων.

Οι δοκιμές της Φάσης 3 αφορούν  το τελικό στάδιο προτού εγκριθεί γενικά ένα εμβόλιο από τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που αρκετοί Κουβανοί στήνονται σε μεγάλες ουρές και για πολλές ώρες για να προμηθευτούν βασικά είδη. Παράλληλα οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν μια παλιά ιστορία, το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ που κρατάει εδώ και δεκαετίες, με τις κυρώσεις να είναι ακόμη πιο αυστηρές τα τελευταία χρόνια υπό  την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι απλά αυτή η απίστευτη διχοτομία», σχολίασε  στο CNBC η Χέλεν Γιάφε, λέκτορας για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Κούβας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει αυτός ο προηγμένος τομέας βιοτεχνολογίας που φέρνει πολλές ελπίδες στον παγκόσμιο νότο επειδή καθιστά πιθανή την ανάπτυξη ενός προσιτού εμβολίου – (και) ο εμβολιασμός του παγκόσμιου νότου θα είναι η προτεραιότητα», δήλωσε επίσης. «Και την ίδια στιγμή οι Κουβανοί σηκώνονται στις τέσσερις ή πέντε το πρωί για να μπουν σε ουρές επειδή υπάρχει πραγματική έλλειψη πραγματικά βασικών τροφίμων και ακόμη και φαρμάκων», συνέχισε.

Τι ξέρουμε για το Soberana 02;

Το Finlay Institute της Κούβας επιβλέπει την ανάπτυξη του Soberana 02. Ο Δρ. Βισέντε Βέρεζ, διευθυντής του ινστιτούτου, υποστήριξε  ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί ως επιλογή στους τουρίστες αργότερα μέσα στο έτος.

Εφόσον  το Soberana 02 αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η ανάπτυξη ενός εγχώριου παραγόμενου εμβολίου πιθανότατα θα εκλαμβανόταν  ως μια εκπληκτική επιστημονική ανακάλυψη και σημαντικό πολιτικό θρίαμβο. Θα καθιστούσε επίσης την Κούβα ως την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ανοσοποιεί τον πληθυσμό της με ένα εγχώρια παραγόμενο εμβόλιο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταρτίσει  συγκεκριμένα σχέδια για τον εμβολιασμό των τουριστών, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι  που ταξιδεύουν στην Κούβα να μπορούν  να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο νησί- προτού πάρουν τις επόμενες δόσεις στην πατρίδα τους.

Παρόλο που τα δεδομένα δεν είναι δημόσια διαθέσιμα, θεωρείται ότι έως και τρεις δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με την Γιάφε, το εξελιγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας θα βοηθούσε τη χώρα να χορηγήσει το εμβόλιο «εξαιρετικά» γρήγορα.

«Μέχρι το καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα είναι αρκετά απελπισμένοι για διακοπές και νομίζω ότι η Κούβα θα ορίσει τον εαυτό της ως ιδανικό προορισμό. Οι άνθρωποι μιλούν ήδη για τον ήλιο, τη θάλασσα, την άμμο και το Soberana 02. Επομένως, δεν θα εκπλαγώ αν οι άνθρωποι καταλήξουν στην Κούβα για  να αναζητήσουν το εμβόλιο και είμαι σίγουρη ότι οι Κουβανοί θα το προσφέρουν», πρόσθεσε.

«Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά του κόσμου»

Η Κούβα είναι γνωστή για την ιατρική διπλωματία με την οποία «κινείται», με χιλιάδες εξειδικευμένο προσωπικό που αποστέλλεται στο εξωτερικό για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως φυσικές καταστροφές ή  ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει  την ανησυχία τους ότι η κουβανική κυβέρνηση επιβάλλει κατασταλτικούς κανόνες στους γιατρούς της που εργάζονται στο εξωτερικό. Οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ενδεικτικά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Στην αρχή της πανδημίας,  η Κούβα εκτιμάται ότι είχε 24.500 ιατρικό προσωπικό σε 58 χώρες. Περαιτέρω 4.000 μέλη της ταξιαρχίας Henry Reeve της Κούβας, μια ομάδα πολύ σεβαστών επαγγελματιών υγείας, έχουν πάει να εργαστούν σε χώρες από το Κουβέιτ έως το Μεξικό, την Ιταλία έως τη Νότια Αφρική.

Η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό μόλις πάνω από 11 εκατομμύρια , πιστεύεται ίτι έχει περισσότερο ιατρικό προσωπικό στο εξωτερικό από όλες τις χώρες της G-7.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μόσιαλος: Όσα πρέπει να προσέχουμε μετά τον εμβολιασμό

Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον Covid-19

Η Pfizer και η Moderna αυξάνουν τις προμήθειες των εμβολίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.