Επιστημονικά Νέα

JN.1: Η εμφάνιση της παραλλαγής JN.1 του SARS-CoV-2 εγείρει ανησυχίες

JN.1: Η εμφάνιση της παραλλαγής JN.1 του SARS-CoV-2 εγείρει ανησυχίες

JN.1: Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο έλεγχος των ιογενών λοιμώξεων είναι δύσκολος οφείλεται στην ικανότητα των ιών να μεταλλάσσονται και να εξελίσσονται.

Η εμφάνιση της παραλλαγής JN.1 του SARS-CoV-2 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία λόγω των διακριτών γενετικών χαρακτηριστικών και της αυξημένης μολυσματικότητας. Μεταφέροντας περισσότερες από 30 μεταλλάξεις πρωτεϊνών ακίδας, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηριστικού Leu455Ser, το JN.1 παρουσιάζει ουσιαστική δυνατότητα για ανοσολογική διαφυγή.

Ερευνητές από την Ιαπωνία αποκάλυψαν την παγκόσμια κυριαρχία του JN.1, καθώς ξεπερνά άλλες παραλλαγές σε αναπαραγωγικούς αριθμούς. Νέα ευρήματα υποδεικνύουν την ισχυρή αντίσταση του JN.1 στην ανοσία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ερευνητικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της απειλής του για τη δημόσια υγεία.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊός 2 (SARS-CoV-2) αποτελεί παγκόσμια απειλή. Η εμφάνιση της παραλλαγής BA.2.86, μιας υποπαραλλαγής του omicron, έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες λόγω του σημαντικού αριθμού μεταλλάξεων της.

Ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2023, αυτή η παραλλαγή διαφέρει σημαντικά από άλλους υπάρχοντες τύπους, όπως το omicron XBB (συμπεριλαμβανομένων των EG.5.1 και HK.3). Σε σύγκριση με τα XBB και BA.2, το BA.2.86 εμφανίζει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας του, συμβάλλοντας στην ικανότητά του να αποφεύγει αποτελεσματικά τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με την πάροδο του χρόνου, η παραλλαγή SARS-CoV-2 BA.2.86 υπέστη αλλοιώσεις, προκαλώντας μια νέα παραλλαγή με το όνομα JN.1 (BA.2.86.1.1) μέχρι το τέλος του 2023. Το JN.1 χαρακτηρίζεται από μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο πρωτεΐνη ακίδας – Leu455Ser – μαζί με μεταλλάξεις σε άλλα μέρη του ιού.

Αυτή η μετάλλαξη, παρόμοια με το Leu455Phe που εντοπίστηκε προηγουμένως σε παραλλαγές όπως το HK.3, έχει συσχετιστεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και την ικανότητα διαφυγής των ανοσολογικών αποκρίσεων. Λόγω του χαρακτηριστικού προφίλ μετάλλαξης του, που υποδηλώνει υψηλό δυναμικό για ανοσολογική διαφυγή και μεταδοτικότητα, η μελέτη των ιολογικών ιδιοτήτων του JN.1 έχει καταστεί επιτακτική.

Στη νέα τους μελέτη, ερευνητές από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν δεδομένα γονιδιωματικής επιτήρησης από όλη τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, αποκαλύπτοντας νέα ευρήματα σχετικά με τις ιολογικές ιδιότητες της παραλλαγής JN.1 του SARS-CoV-2 στη διαδικασία. Ο καθηγητής Kei Sato στο Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Ιαπωνία, ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των Δρ. Yu Kaku, Kaho Okumura και Dr. Jumpei Ito.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, ρίχνει φως στη δυνατότητα της παραλλαγής να γίνει η κυρίαρχη γενεαλογία και προειδοποιεί την παγκόσμια κοινότητα υγείας. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα πολυωνυμικό λογιστικό μοντέλο Bayes για να υπολογίσει τον σχετικό αποτελεσματικό αναπαραγωγικό αριθμό του JN.1 σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των BA.2.86.1 και HK.3.

Ο αναπαραγωγικός αριθμός του JN.1 βρέθηκε να ξεπερνά αυτόν των ομολόγων του στις τρεις χώρες που μελετήθηκαν, υποδηλώνοντας μια πιθανή παγκόσμια κυριαρχία στο εγγύς μέλλον. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2023, το JN.1 είχε ήδη ξεπεράσει το HK.3 τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο των παραλλαγών SARS-CoV-2.

Ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία είναι ότι το JN.1 όχι μόνο εξαπλώνεται εύκολα αλλά φαίνεται να αντιστέκεται και στην ανοσία. Τα αρχικά πειράματα που χρησιμοποιούσαν το αίμα τρωκτικών μολυσμένων ή εμβολιασμένων κατά του BA.2.86 έδειξαν ότι αυτά τα τρωκτικά επέδειξαν αποτελεσματική εξουδετέρωση τόσο του BA.2.86 όσο και του JN.1, η οποία ονομάζεται διασταυρούμενη ανοσολογική απόκριση.

Ωστόσο, κατά τη σύγκριση των πρωτοποριακών λοιμώξεων σε άτομα όπου ο ιός υπερνικά την ανοσία, το JN.1 αποδείχθηκε πιο δύσκολο να εξουδετερωθεί από το BA.2.86. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα ότι το JN.1 αντιστάθηκε σθεναρά στο εμβόλιο XBB.1.5, καθιστώντας το μια από τις πιο ανοσοποιητικές παραλλαγές που ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής.

Σχετικά με τις συνέπειες αυτής της μελέτης, ο καθηγητής Kei Sato δηλώνει, “Τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κίνδυνο της παραλλαγής SARS-CoV-2 JN.1, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να προκαλέσει επιδημικές εκρήξεις σε όλο τον κόσμο.”

Καθώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης στην παρακολούθηση και την κατανόηση του εξελισσόμενου τοπίου των παραλλαγών του SARS-CoV-2.

“Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο έλεγχος των ιογενών λοιμώξεων είναι δύσκολος οφείλεται στην ικανότητα των ιών να μεταλλάσσονται και να εξελίσσονται. Μέσω της έρευνας για τον SARS-CoV-2, η κατανόηση των αρχών της εξέλιξης του ιού και των επιδημιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε γνώσεις όχι μόνο για τον έλεγχο του COVID- 19 αλλά και για τη διαχείριση διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικών πανδημιών», καταλήγει ο καθηγητής Kei Sato.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο διαρκεί η περίοδος επώασης του Covid-19 και πότε πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για JN.1;

Παγκόσμια ανησυχία για τα διακριτά χαρακτηριστικά και την αυξημένη μολυσμαικότητα της παραλλαγής JN.1 του Sars-Cov-2

Εξέλιξη του ανοσοποιητικού συστήματος στη μετα-Όμικρον εποχή

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο COVID εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.