Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι ο COVID εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι ο COVID εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο Τέντρος προέτρεψε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την επιτήρηση και την αλληλουχία του ιού και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε προσιτές και αξιόπιστες δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια. «Και συνεχίζουμε να καλούμε τα άτομα να εμβολιαστούν, να κάνουν τεστ, να φορούν μάσκες όπου χρειάζεται και να διασφαλίζουν ότι οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι αερίζονται καλά», είπε.

ΠΟΥ: Σχεδόν 10.000 θάνατοι από τον COVID-19 αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο ΠΟΥ την Τετάρτη, καθώς προειδοποίησε ότι ο ιός παραμένει μια σημαντική απειλή παρά το γεγονός ότι πέρασε εν μέρει από τα ραντάρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι δεδομένα από διάφορες πηγές έδειξαν αυξημένη μετάδοση τον περασμένο μήνα, που τροφοδοτήθηκε από συγκεντρώσεις κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και από την παραλλαγή JN.1, η οποία είναι πλέον η πιο συχνά αναφερόμενη σε όλον τον κόσμο.

«Παρόλο που ο COVID-19 δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί, να αλλάζει και να σκοτώνει», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Εκτός από τους σχεδόν 10.000 θανάτους που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ τον περασμένο μήνα, σημειώθηκε αύξηση 42% στις νοσηλείες και 62% αύξηση στις εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα από λιγότερες από 50 χώρες – κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική, είπε ο Tedros. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλες χώρες που δεν αναφέρονται. «Όπως οι κυβερνήσεις και τα άτομα λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι άλλων ασθενειών, πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προφυλάξεις κατά του COVID-19. «Αν και 10.000 θάνατοι το μήνα είναι πολύ λιγότεροι από την κορύφωση της πανδημίας, αυτό το επίπεδο θανάτων που μπορούν να προληφθούν δεν είναι αποδεκτό».

Ο Τέντρος προέτρεψε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την επιτήρηση και την αλληλουχία του ιού και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε προσιτές και αξιόπιστες δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια. «Και συνεχίζουμε να καλούμε τα άτομα να εμβολιαστούν, να κάνουν τεστ, να φορούν μάσκες όπου χρειάζεται και να διασφαλίζουν ότι οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι αερίζονται καλά», είπε. Ο Τέντρος κήρυξε το τέλος του COVID-19 ως διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία τον Μάιο του 2023, περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναγερμός στη Βρετανία με τη νέα μετάλλαξη Έρις

Επάνοδος της πανδημίας covid-19 αναφέρεται σε ορισμένες χώρες - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μπορεί να έχουν βιώσει μακρά COVID, λέει αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

Μαθαίνοντας από την πανδημία covid - Να τι χρειάζεται για να προετοιμαστούμε για την επόμενη

Ο ΠΟΥ λέει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID έχει λήξει. Τι σημαίνει αυτό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού

Υπουργείο Εξωτερικών: Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν ανακοινώνει 100 εκατ. δολάρια για έρευνα για την υγεία των γυναικών

ΗΠΑ: Η Πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για την Έρευνα για την Υγεία των Γυναικών διευθύνεται από την Τζιλ Μπάιντεν και το Συμβούλιο Πολιτικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.