Ρεπορτάζ Υγείας

Covid JN.1: Πόσο διαρκεί η περίοδος επώασης του Covid-19 και πότε πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για JN.1;

Covid JN.1: Πόσο διαρκεί η περίοδος επώασης του Covid-19 και πότε πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για JN.1;

Covid JN.1: Οι μέρες που φοβόμασταν τη φράση, «tested positive» φαίνεται να έχουν επιστρέψει υπό το φως της νέας παραλλαγής του Covid-19, JN.1. 

Οι μέρες που φοβόμασταν τη φράση, «tested positive» φαίνεται να έχουν επιστρέψει υπό το φως της νέας παραλλαγής του Covid-19, JN.1. Ενώ ασχολούμαστε με τον Covid 19 για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα, φαίνεται να υπάρχει ακόμα κάποια σύγχυση σχετικά με την περίοδο επώασης του Covid ή πότε θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, εάν πρέπει να κάνουμε τεστ ή όχι, πόσες ημέρες σε καραντίνα και ούτω καθεξής. Είτε πρόκειται για Omicron, Delta, είτε για τη νέα παραλλαγή του Covid JN.1, η περίοδος επώασης του Covid, τα συμπτώματα και η ανάρρωση αλλάζουν δραστικά. Οι γιατροί μιλούν για την περίοδο επώασης Covid, πότε πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις και πώς να προστατέψετε την οικογένειά σας από τον Covid 19.

Τι είναι η περίοδος επώασης Covid-19;

Η περίοδος επώασης είναι ο αριθμός των ημερών που χρειάζεται για να αρχίσει ένα άτομο να εμφανίζει συμπτώματα. Στην περίπτωση του Covid, αυτή η περίοδος είναι όταν το άτομο θα αρχίσει να εμφανίζει δυσφορία στο λαιμό, πυρετό και άλλα συμπτώματα. «Η επώαση κυμαίνεται από 3 έως 15 ημέρες», εξηγούν οι γιατροί. Αυτή είναι η στιγμή που οι άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της μόλυνσης στα μέλη της οικογένειάς τους.

Πόσο καιρό χρειάζεται να περιμένετε για να ξεκινήσουν τα συμπτώματα;

Αν και υπήρξαν διαφορετικές παραλλαγές του Covid 19, η περίοδος επώασης του Covid παραμένει παρόμοια, καθώς τα συμπτώματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, λέει ο Δρ Rajamanya. «Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν οπουδήποτε μεταξύ 3 και 15 ημερών. Εάν έχουμε έρθει σε επαφή με ασθενή θετικό στον Covid, ένα άτομο θα μπορούσε να παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν υπήρξε διαφορά στο χρονικό πλαίσιο μεταξύ της παραλλαγής JN.1 και των προκατόχων της», προσθέτει.

Πότε πρέπει να κάνω το τεστ Covid-19 μετά την έκθεση;

Είναι αρκετό ένα μήνυμα από τον φίλο σας, τον οποίο έχετε γνωρίσει πρόσφατα, που επιβεβαιώνει ότι έχει Covid για να κάνετε και εσείς εξετάσεις; Αυτή η ερώτηση μας μπερδεύει από την αρχή της πανδημίας. Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι πολύ προληπτικοί στη διαδικασία, η εξέταση αμέσως μετά την έκθεση μπορεί να μην είναι και το ασφαλέστερο πράγμα. Πρέπει να λάβετε υπόψη μια ελάχιστη περίοδο επώασης Covid καθώς και την ανοσία σας και τον ιό στον οποίο έχετε εκτεθεί. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι το τεστ πρέπει να γίνει μετά από μια περίοδο πέντε ημερών. Αλλά αυτή η περίοδος θα διαφέρει εάν ένα άτομο εμφανίζει ήδη συμπτώματα. Η τρέχουσα παραλλαγή έχει περίοδο επώασης 3 ημερών, επομένως η εξέταση μπορεί να γίνει και νωρίτερα. «Εάν υπήρξε πιθανή έκθεση, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη συμπτώματα, δεν χρειάζεται να γίνει το τεστ για τον Covid. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, το τεστ μπορεί να γίνει μετά από 48 ώρες», λέει ο Δρ Rajamanya.

Ποια είναι η περίοδος επώασης της νέας παραλλαγής JN.1.;

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν πόσο διαρκεί η περίοδος επώασης Covid της νέας παραλλαγής, λέγεται ότι είναι παρόμοια με αυτή του Omicron, δηλαδή 3 ημέρες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine δείχνει ότι η περίοδος επώασης του Covid τώρα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής JN.1.;

Η τρέχουσα τάση που παρατηρείται στις λοιμώξεις από JN.1 είναι σχετικά ήπια και οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως:

  • κρύο
  • βήχας
  • υγρά μάτια
  • πονοκέφαλο
  • σωματικός πόνος
  • πόνος στο λαιμό, με ξηρό βήχα

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς αναρρώνουν ομαλά μέσα σε 3 έως 5 ημέρες. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με συννοσηρότητες έχουν μια ελαφρώς παρατεταμένη πορεία, με μερικά να απαιτούν οξυγόνο και νοσηλεία. Η συνιστώμενη περίοδος καραντίνας για αυτήν την παραλλαγή είναι 7 ημέρες. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα για να κρατήσετε μακριά τη μόλυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόθυμοι οι φαρμακοποιοί για τη διενέργεια εμβολιασμών Covid στα φαρμακεία, λέει εκλέκτορας του ΠΦΣ

Τα εμβόλια και φάρμακα για COVID στην αρμοδιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη

Πόσο θανατηφόρα είναι η Long Covid – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΕΚΠΑ

Κύμα COVID στην Αυστραλία: Μόνο το 20% των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.

Υπεκυψε στα τραύματά του ο Αμερικανός στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο στρατιωτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την αυτοπυρπόλησή του μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Επικινδυνότητα για την Αγία Σοφία

Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα» είπε, τέλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στάση εργασίας την Ημέρα της Μητέρας

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ το 60% των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Αγωνίζονται στη πρώτη γραμμή προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με εξαντλητικά ωράρια, δεκάδες χρωστούμενα repo και άδειες.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Συμμετέχουν ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη απεργία 28 Φλεβάρη 2024, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς.