ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid JN.1: Ποια είναι τα 2 επιπλέον συμπτώματα της νέας παραλλαγής;

Covid JN.1: Ποια είναι τα 2 επιπλέον συμπτώματα της νέας παραλλαγής;

Covid JN.1: Η πλειονότητα των περιπτώσεων JN.1 εμφανίζει ήπια συμπτώματα και η σοβαρότητα παρατηρείται σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισαν νέα συμπτώματα που σχετίζονται με την τελευταία υποπαραλλαγή της Covid-19, JN.1, τα οποία περιλαμβάνουν άγχος και προβλήματα ύπνου. Προηγουμένως, τα συμπτώματα που συνδέονται με την JN.1 περιορίζονταν κυρίως σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο σώμα και καταρροή. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) αποκάλυψαν δύο νέα συμπτώματα: προβλήματα ύπνου και άγχος.

Πάνω από το 10% των ατόμων με Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν σταθερά άγχος ή υπερβολική ανησυχία από τις αρχές Νοεμβρίου, όπως υποδεικνύεται από την έκθεση ONS χειμερινού Covid. Τα πιο κοινά συμπτώματα του Covid-19, με βάση τα δεδομένα, περιλαμβάνουν:

  • καταρροή (31,1%),
  • βήχα (22,9%),
  • πονοκέφαλο (20,1%),
  • κόπωση (19,6%),
  • μυϊκό πόνο (15,8%),
  • πονόλαιμο (13,2%). %),
  • προβλήματα με τον ύπνο (10,8%),
  • και άγχος (10,5%).

 

Συγκεκριμένα, τα κάποτε κοινά συμπτώματα απώλεια γεύσης και όσφρησης αναφέρονται επί του παρόντος μόνο στο 2 έως 3% των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα ευρήματα συμπίπτουν με την παγκόσμια αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19, με τον ΠΟΥ να αναφέρει αύξηση 52% στα νέα κρούσματα τον περασμένο μήνα. Στην Ινδία, καταγράφηκαν 573 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με συνολικά 197 περιπτώσεις JN.1 που αναφέρθηκαν σε 11 πολιτείες.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων JN.1 εμφανίζει ήπια συμπτώματα και η σοβαρότητα παρατηρείται σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο από 2%, και οι θάνατοι είναι σπάνιοι, με τους περισσότερους ασθενείς να αναρρώνουν στο σπίτι. Το JN.1, απόγονος της γενεαλογίας Omicron, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 40 χώρες.

Έχει ταξινομηθεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ. Η παραλλαγή, που προέρχεται από το BA.2.86 (επίσης γνωστή ως Pirola), φέρει μια επιπλέον μετάλλαξη L455S στην πρωτεΐνη ακίδας, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητά της. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προέτρεψαν τους ανθρώπους να φορούν μάσκες, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις για την αποφυγή μόλυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα της Αττικής εγείρουν ανησυχίες

Covid ΕΟΔΥ: Εκτοξεύονται τα κρούσματα - 229 εισαγωγές σε 24 ώρες

Η JN.1 υπεύθυνη για σχεδόν τα μισά κρούσματα COVID στις ΗΠΑ

JN1: Η αναδυόμενη παραλλαγή του COVID εξαπλώνεται ενόψει των γιορτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.