Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ Covid: Η JN.1 αναφέρεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος

ΠΟΥ Covid: Η JN.1 αναφέρεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος

ΠΟΥ Covid: Η παραλλαγή JN.1 εκτιμάται επί του παρόντος ότι αντιπροσωπεύει το 21% των νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC.

Μια παραλλαγή COVID γνωστή ως JN.1 έχει καταχωριστεί ως ξεχωριστή “παραλλαγή ενδιαφέροντος” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η υποπαραλλαγή της Όμικρον ταξινομήθηκε προηγουμένως στο μητρικό της στέλεχος, BA.2.86, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους επιστήμονες νωρίτερα φέτος λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η JN.1 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και τα υπάρχοντα τεστ, τα εμβόλια και οι θεραπείες αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμα, λένε οι ειδικοί.

“Γνωρίζουμε ότι ο ιός COVID συνεχίζει να αλλάζει. Και ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες, άλλαξε ξανά”, δήλωσε στο ABC News η Δρ Μάντι Κοέν, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). “Τα καλά νέα είναι ότι, αυτή η νέα αλλαγή στον ιό… ένα, μπορούμε ακόμα να την πάρουμε με τις δοκιμές μας. Δεύτερον, οι θεραπείες μας εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές έναντι αυτής της αλλαγής. Και το σημαντικότερο, το ενημερωμένο εμβόλιο COVID που μπορείτε να πάρετε αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει καλή κάλυψη για αυτές τις αλλαγές – το έχουμε δει στο εργαστήριο”, πρόσθεσε ο Cohen.

Οι παραλλαγές αναφέρονται σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες από τον ΠΟΥ:

  • παραλλαγές ανησυχίας, που είναι το υψηλότερο επίπεδο,
  • παραλλαγές ενδιαφέροντος,
  • και παραλλαγές υπό παρακολούθηση.

 

Η JN.1 εντάσσεται πλέον σε άλλες δευτερεύουσες παραλλαγές της Omicron όπως οι XBB.1.5, XBB.1.16, EG.5 και BA.2.86 στη λίστα των παραλλαγών που ενδιαφέρουν. Η παραλλαγή JN.1 εκτιμάται επί του παρόντος ότι αντιπροσωπεύει το 21% των νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Τα βορειοανατολικά είναι η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό παραλλαγών λοιμώξεων, όπου εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 32% των νέων κρουσμάτων COVID.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία της παραλλαγής JN.1 είναι χαμηλός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ακόμα κι έτσι, χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη μέση του χειμώνα, όπως οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να δουν αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, αναγνώρισε ο οργανισμός.

«Καθώς παρατηρούμε την άνοδο της παραλλαγής JN.1, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ μπορεί να εξαπλώνεται ευρύτερα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος σημαντικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι πιο σοβαρή ή ότι ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», είπε ο John Brownstein, Ph.D., επικεφαλής καινοτομίας στο νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και ιατρικός συνεργάτης του ABC News.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα ασφαλείας για τη μείωση της μετάδοσης, ειδικά καθώς η άνοδος αυτής της παραλλαγής πιθανότατα θα επιταχυνθεί από τα επερχόμενα ταξίδια διακοπών και συγκεντρώσεις», είπε ο Μπράουνσταϊν. “Ξέρω ότι όλοι έχουν κουραστεί από τον COVID, αλλά είναι ακόμα εδώ μαζί μας. Εξακολουθεί να αλλάζει και πρέπει ακόμα να παραμείνουμε μπροστά”, είπε ο Κοέν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: 48 θάνατοι από Covid - 59 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

ΕΟΔΥ: 44 θάνατοι από Covid - 54 διασωληνωμένοι - αύξηση της γρίπης

ΕΟΔΥ: 45 νεκροί από κορωνοϊό - 1 νεκρός από γρίπη

ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι από Covid & 42 διασωληνωμένοι - χαμηλή η θετικότητα της γρίπης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες υπολογίζεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Ντελέκος: Ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Μια χαμηλή επιβάρυνση με κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής ΚΜ εξελίσσεται σε θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ΚΜ».