Επιστημονικά Νέα

Εξέλιξη του ανοσοποιητικού συστήματος στη μετα-Όμικρον εποχή

Εξέλιξη του ανοσοποιητικού συστήματος στη μετα-Όμικρον εποχή

Το ανοσοποιητικό σύστημα που αντιμετώπισε πρωτοποριακή μόλυνση από την παραλλαγή της Όμικρον αποκτά ενισχυμένη ανοσία έναντι μελλοντικών παραλλαγών.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ο SARS-CoV-2 δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί και νέες παραλλαγές αναδύονται συνεχώς. Παρά τα εκτεταμένα προγράμματα ανοσοποίησης, οι πρωτοφανείς λοιμώξεις από νέες παραλλαγές είναι συχνές. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ανθρώπινες ανοσολογικές αποκρίσεις αλλάζουν επίσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατελείωτη εμφάνιση νέων παραλλαγών SARS-CoV-2. Ανακαλύφθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα που αντιμετώπισε πρωτοποριακή μόλυνση από την παραλλαγή του όμικρον αποκτά ενισχυμένη ανοσία έναντι μελλοντικών εκδόσεων της Όμικρον. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Immunology.

Μια ομάδα Νοτιοκορεατών επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Shin Eui-Cheol του Korea Virus Research Institute Center for Viral Immunology του Ινστιτούτου Βασικής Επιστήμης (IBS) ανακοίνωσε ότι τα κύτταρα Τ μνήμης που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από το όμικρον ανταποκρίνονται σε μετέπειτα στελέχη ο ιός. Εμφανιζόμενη στα τέλη του 2021, η παραλλαγή Όμικρον SARS-CoV-2 είχε δραστικά αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τους προκατόχους της, γεγονός που της επέτρεψε γρήγορα να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος το 2022.

Έκτοτε συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα στελέχη Όμικρον. Ξεκινώντας με τα BA.1 και BA2, τα στελέχη BA.4/BA.5, BQ.1, XBB και πιο πρόσφατα τα στελέχη JN.1 ήταν μεταξύ των νέων στελεχών της παραλλαγής Omicron. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη πρωτοποριακή μόλυνση παρά τον εμβολιασμό. Αφού μολυνθεί ή εμβολιαστεί, το σώμα δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα και Τ κύτταρα μνήμης κατά του ιού. Το εξουδετερωτικό αντίσωμα χρησιμεύει για την πρόληψη της μόλυνσης των κυττάρων-ξενιστών από τον ιό. Ενώ τα κύτταρα Τ μνήμης δεν μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση, μπορούν γρήγορα να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα, αποτρέποντας την εξέλιξη της ιογενούς λοίμωξης σε σοβαρή ασθένεια.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να ανακαλύψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας μετά από λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό. Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, εστίασαν στα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που σχηματίστηκαν μετά τη μόλυνση από την Όμικρον. Οι προηγούμενες μελέτες για την παραλλαγή της Omicron επικεντρώθηκαν κυρίως στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή στα εξουδετερωτικά αντισώματα και η έρευνα που σχετίζεται με τα Τ κύτταρα μνήμης ήταν συγκριτικά ελλιπής.

Τα κύτταρα Τ μνήμης που σχηματίστηκαν μετά από λοίμωξη από BA.2 omicron έδειξαν ισχυρή ανοσοαπόκριση όχι μόνο έναντι του BA.2 αλλά και μεταγενέστερων παραλλαγών του omicron, συμπεριλαμβανομένων των BA.4/BA.5, XBB και άλλων. Υποφέροντας από λοίμωξη από την Όμικρον, το ανοσοποιητικό σύστημα απέκτησε την ικανότητα να χειρίζεται μελλοντικές λοιμώξεις από αναδυόμενες παραλλαγές. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση λοίμωξης από όμικρον μπορεί να εμποδίσει έναν ασθενή να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19 όταν αντιμετωπίσει νέες παραλλαγές του ιού στο μέλλον.

Για να γίνει αυτό, τα ανοσοκύτταρα διαχωρίστηκαν από το περιφερικό αίμα των υποκειμένων και μετρήθηκαν η παραγωγή κυτοκίνης και η αντι-ιική δραστηριότητα των κυττάρων Τ μνήμης σε απόκριση σε διάφορες πρωτεΐνες αιχμής από διαφορετικές παραλλαγές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κύτταρα Τ μνήμης από αυτούς τους ασθενείς εμφάνισαν αυξημένη ανταπόκριση όχι μόνο έναντι του στελέχους BA.2 αλλά και των μεταγενέστερων στελεχών BA.4 και BA.5 του omicron. Υποφέροντας από πρωτοφανή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ασθενών ενισχύθηκε για την καταπολέμηση μελλοντικών στελεχών του ίδιου ιού.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλια: Πώς θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη covid-19 και γρίπης

JN1: Η αναδυόμενη παραλλαγή του COVID εξαπλώνεται ενόψει των γιορτών

ΠΟΥ Covid: Η JN.1 αναφέρεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος

Η "μακρά γρίπη" προέκυψε ως συνέπεια παρόμοια με τη μακρά COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πώς αναπνέουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα;

Αναπνοή έμβρυα: Επίσης γνωστή ως περίοδος κύησης, η εγκυμοσύνη υπολογίζεται ως 40 εβδομάδες και ξεκινά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως περίοδος.

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.