Ρεπορτάζ Υγείας

JN1: Η αναδυόμενη παραλλαγή του COVID εξαπλώνεται ενόψει των γιορτών

JN1: Η αναδυόμενη παραλλαγή του COVID εξαπλώνεται ενόψει των γιορτών

JN1: Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρόσθετος παγκόσμιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει το JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός.

Για τρίτη σεζόν, τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται ενόψει των εορτών, αυτή τη φορά με μια πιο πρόσφατη παραλλαγή των λοιμώξεων από την οδήγηση. Η JN.1, μια παραλλαγή της Όμικρον, αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 21% των νέων μολύνσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περιπτώσεις JN. 1 οι λοιμώξεις αυξήθηκαν από μόλις περισσότερο από 8% στα τέλη Νοεμβρίου σε διψήφιο αριθμό έως τις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Οι διεθνείς ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι το ξαφνικό άλμα δεν προκαλεί ανησυχία—ακόμα.

 

Τι είναι το JN.1;

Η παραλλαγή JN.1 σχετίζεται στενά με μια άλλη υποπαραλλαγή όμικρον που ονομάζεται BA.2.86, σύμφωνα με το CDC. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν να παρακολουθούν το BA.2.86 τον Αύγουστο, αλλά παρατήρησαν ότι ορισμένες περιπτώσεις είχαν μια μόνο αλλαγή στην πρωτεΐνη ακίδας, το τμήμα ενός ιού που διεισδύει στα κύτταρα ξενιστές για να προκαλέσει μόλυνση, σύμφωνα με το CDC.

Το JN.1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως δική του παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το CDC, και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε 11 χώρες. Η παραλλαγή αποτελούσε μόλις το 0,1% των περιπτώσεων στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, αλλά αυτός ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί εκθετικά. «Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτικό είτε καλύτερο στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος», ανέφερε το CDC στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή στην πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να διευκολύνει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα από τις προηγούμενες παραλλαγές ή να δυσκολέψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον ιό ως COVID-19. Οι διεθνείς ειδικοί στον τομέα της υγείας σημείωσαν επίσης την τάση, με το JN.1 να ταξινομείται επίσημα ως δική του παραλλαγή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 19 Δεκεμβρίου.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρόσθετος παγκόσμιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει το JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός», ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. «Παρόλα αυτά, με την έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, το JN.1 θα μπορούσε να αυξήσει το βάρος των λοιμώξεων του αναπνευστικού σε πολλές χώρες».

Το ενημερωμένο ενισχυτικό COVID προστατεύει από το JN.1;

Το CDC λέει ότι η παραλλαγή JN.1 σχετίζεται αρκετά στενά με προηγούμενες παραλλαγές, ώστε το ενημερωμένο ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19 να παρέχει προστασία. “Η πρωτεΐνη ακίδας – που ονομάζεται “ακίδα” επειδή μοιάζει με μικροσκοπικές αιχμές στην επιφάνεια του ιού – παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει τον ιό να μολύνει ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, η πρωτεΐνη ακίδας είναι επίσης το μέρος του ιού που στοχεύουν τα εμβόλια , που σημαίνει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να λειτουργούν κατά του JN.1 και του BA.2.86 ομοίως», ανέφερε το CDC.

Ο οργανισμός συνέχισε λέγοντας ότι αναμένει «οι θεραπείες και οι δοκιμές να παραμείνουν αποτελεσματικές» κατά του JN.1, σύμφωνα με προηγούμενες παραλλαγές. Το πιο πρόσφατο ενισχυτικό για τον COVID-19 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και στη συνέχεια προτάθηκε από το CDC τον Σεπτέμβριο, αλλά ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών έχει αποχωρήσει από τη λήψη.

Χρειάζομαι το νέο ενισχυτικό COVID;

Το εμβόλιο συνιστάται για όλους ηλικίας άνω των έξι μηνών, ανεξάρτητα από την προηγούμενη κατάσταση εμβολίου, λέει το CDC. Παρόλα αυτά, όλο και λιγότεροι Αμερικανοί προσθέτουν το εμβόλιο στα κανονικά εποχικά τους εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, μόνο 36 εκατομμύρια ενήλικες και 3,5 εκατομμύρια παιδιά είχαν λάβει την τελευταία λήψη, που ισοδυναμεί με περίπου το 14% του αμερικανικού κοινού, ανέφερε το ABC News.

Αυτό συγκρίνεται με το σχεδόν 70% των Αμερικανών που ολοκλήρωσαν την κύρια σειρά εμβολίων για τον COVID-19, ανέφερε η McClatchy News. Τα κρούσματα του JN.1 έχουν δει μερικές από τις υψηλότερες αυξήσεις στις Μεσοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, που συσχετίζονται με έναν θύλακα των Η.Π.Α. που ήταν ιδιαίτερα διστακτικός να κάνει τη νέα λήψη. Ενόψει των εορτών, το CDC επανέλαβε ότι το εμβόλιο, η κάλυψη και η τήρηση αποστάσεων όταν μπορεί να είστε άρρωστοι εξακολουθούν να είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 και την πρόληψη της εξάπλωσής της.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ Covid: Η JN.1 αναφέρεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος

Χριστούγενα Πρωτοχρονιά - Προληπτικές στρατηγικές για μια υγιή περίοδο διακοπών από τη Mayo Clinic

ΠΟΥ: Περισσότεροι θάνατοι και ασθένειες στην Αφρική από αντιμικροβιακή αντοχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες υπολογίζεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Ντελέκος: Ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Μια χαμηλή επιβάρυνση με κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής ΚΜ εξελίσσεται σε θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ΚΜ».