Επιστημονικά Νέα

Holter ρυθμού: Πότε είναι απαραίτητο ένα 24ωρο holter ρυθμού;

Holter ρυθμού: Πότε είναι απαραίτητο ένα 24ωρο holter ρυθμού;

Holter ρυθμού: Ένα holter ρυθμού, είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού ενός ασθενούς για παρατεταμένη περίοδο

Ένα holter ρυθμού γνωστό και ως περιπατητικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού ενός ασθενούς για παρατεταμένη περίοδο, συνήθως 24 έως 48 ώρες ή και περισσότερο. Αποτελείται από ηλεκτρόδια προσαρτημένα στο στήθος που ανιχνεύουν ηλεκτρικά σήματα από την καρδιά και τα μεταδίδουν σε μια μικρή συσκευή καταγραφής που φοράει ο ασθενής. Ένα μόνιτορ παλμού holter είναι απολύτως απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η παραδοσιακή παρακολούθηση ΗΚΓ μπορεί να μην παρέχει επαρκείς πληροφορίες.

Ένα σενάριο όπου η συσκευή holter είναι απαραίτητη είναι όταν ένας ασθενής εμφανίζει διαλείπουσα συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, ζάλη ή λιποθυμίες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σπάνια και απρόβλεπτα, καθιστώντας δύσκολη την καταγραφή τους κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στο ιατρείο. Φορώντας ένα holter ρυθμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν την καρδιακή τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια συμπτωματικών επεισοδίων, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη διάγνωση και τον προγραμματισμό της θεραπείας.

Μια άλλη περίπτωση όπου η συσκευή παρακολούθησης παλμών είναι απαραίτητη είναι η αξιολόγηση των ύποπτων αρρυθμιών, ιδιαίτερα εκείνων που εμφανίζονται σποραδικά ή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως η άσκηση ή ο ύπνος. Τα παραδοσιακά ΗΚΓ που εκτελούνται σε κλινικό περιβάλλον ενδέχεται να μην ανιχνεύουν παροδικές αρρυθμίες που εμφανίζονται κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Με μια οθόνη pulse holter, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ενώ η συσκευή καταγράφει συνεχώς τον καρδιακό τους ρυθμό, επιτρέποντας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίσουν και να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια τυχόν μη φυσιολογικούς ρυθμούς.

Επιπλέον, η παρακολούθηση παλμικού holter χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των αντιαρρυθμικών φαρμάκων ή παρεμβάσεων όπως η εμφύτευση βηματοδότη ή η θεραπεία κατάλυσης. Παρακολουθώντας τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό για εκτεταμένη περίοδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των θεραπευτικών παρεμβάσεων και να κάνουν προσαρμογές όπως είναι απαραίτητο για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Εν ολίγοις, ένα μόνιτορ παλμού holter είναι απαραίτητο για τη διάγνωση και τη διαχείριση διαφόρων καρδιακών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από διαλείποντα συμπτώματα ή αρρυθμίες που μπορεί να μην καταγραφούν κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων παρακολούθησης. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς για εκτεταμένη διάρκεια, διευκολύνοντας την ακριβή διάγνωση και εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι και πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Καρδιακές αρρυθμίες: Τι προκαλούν και πώς αντιμετωπίζονται;

Νέα κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής για την καρδιακή φυσιολογική βηματοδότηση

Holter ρυθμού: Τι είναι το holter ρυθμού; Πότε πρέπει να τοποθετείτε και σε τι βοηθά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.