ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Κολπική μαρμαρυγή: Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με AFib να συνεργάζονται στενά με τους επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας και στρατηγικών τρόπου ζωής.

Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι μια συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους και συχνά γρήγορους καρδιακούς παλμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από επιπλοκές για την υγεία. Η κατανόηση της AFib, των αιτιών, των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και της διαχείρισής της είναι ζωτικής σημασίας για όσους διατρέχουν κίνδυνο ή ζουν ήδη με την πάθηση.

Αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης AFib αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως σε άτομα άνω των 65 ετών.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την AFib.
 • Καρδιακές παθήσεις: Τα δομικά καρδιακά προβλήματα, όπως η νόσος των καρδιακών βαλβίδων, οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες ή η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να συμβάλουν στην AFib.
 • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης AFib.
 • Διαβήτης: Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης AFib.
 • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει επεισόδια AFib.
 • Άπνοια ύπνου: Η μη θεραπευμένη άπνοια ύπνου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης AFib.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Ένα οικογενειακό ιστορικό AFib μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου στην πάθηση.

Συνήθη συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής:

 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός.
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς: Αίσθηση έντονου, γρήγορου ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού.
 • Κόπωση: Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας, ιδίως κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.
 • Ζάλη: Επεισόδια αισθήματος λιποθυμίας ή ζάλης.
 • Δύσπνοια: Δυσκολία στην αναπνοή, ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε κατάσταση ηρεμίας.
 • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος: Ορισμένα άτομα μπορεί να αισθανθούν δυσφορία στο στήθος, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό.

Διάγνωση και αξιολόγηση:

Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διαγνώσει την AFib μέσω διαφόρων μεθόδων:

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Αυτή η μη επεμβατική εξέταση καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και μπορεί να εντοπίσει ακανόνιστους ρυθμούς όπως η AFib.
 • Οθόνη Holter: Μια φορητή συσκευή ΗΚΓ που φοριέται για 24 έως 48 ώρες για να καταγράφει τις διαλείπουσες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.
 • Καταγραφέας συμβάντων: Μια μικρή, φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για την καταγραφή των καρδιακών ρυθμών όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται λιγότερο συχνά.
 • Ηχοκαρδιογράφημα: Αυτό το υπερηχογράφημα της καρδιάς μπορεί να ανιχνεύσει δομικά προβλήματα που μπορεί να συμβάλλουν στην AFib.

Θεραπεία και διαχείριση:

Η προσέγγιση για τη διαχείριση της AFib εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα: Αντιπηκτικά (αντιπηκτικά) για τη μείωση του κινδύνου θρόμβων, φάρμακα ελέγχου του ρυθμού και φάρμακα ελέγχου του ρυθμού για τη διαχείριση του καρδιακού ρυθμού.
 • Καρδιομετατροπή: Μια διαδικασία για την αποκατάσταση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού, που συχνά πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρικών εκκενώσεων ή φαρμάκων.
 • Κατάλυση: Οι διαδικασίες κατάλυσης με καθετήρα μπορούν να στοχεύσουν και να εξαλείψουν την πηγή των ακανόνιστων ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά.
 • Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται χειρουργικές επεμβάσεις όπως η διαδικασία Maze.

 • Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διαχείριση υποκείμενων παθήσεων, η απώλεια βάρους, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης και η αντιμετώπιση της άπνοιας στον ύπνο, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της AFib.
 • Εμφυτεύσιμες συσκευές: Συσκευές όπως βηματοδότες ή εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς-απινιδωτές (ICD) μπορεί να συνιστώνται για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού ή την πρόληψη απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών.
 • Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων: Δεδομένου του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την AFib, συχνά συνταγογραφούνται αντιπηκτικά φάρμακα για τη μείωση του σχηματισμού θρόμβων.
 • Τακτική παρακολούθηση: Η συνεχής παρακολούθηση και η παρακολούθηση από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση της AFib.

Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με AFib να συνεργάζονται στενά με τους επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας και στρατηγικών τρόπου ζωής. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων ζουν με κολπική μαρμαρυγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς και του ήπατος

Ποιες είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες για την διαχείριση του εγκεφαλικού;

Συγκλονιστική έλλειψη γνώσης για την κολπική μαρμαρυγή

Ερευνητές αναπτύσσουν νέο εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.