Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά: Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια

Καρδιά: Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια

Καρδιά: Ερευνητές αξιολόγησαν εάν η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο για άνοια χρησιμοποιώντας δεδομένα από ενήλικες σε δύο συστήματα παροχής υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2010 και 2017.

Η κολπική μαρμαρυγή (AF) σχετίζεται με μέτρια αυξημένο κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 8 Μαρτίου στο Journal of the American Heart Association. Ο Nisha Bansal, M.D., από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο για άνοια χρησιμοποιώντας δεδομένα από ενήλικες που παρατηρήθηκαν σε δύο μεγάλα, ολοκληρωμένα συστήματα παροχής υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2010 και 2017.

Η ανάλυση περιελάμβανε 196.968 ενήλικες (μέση ηλικία, 73,6 έτη) με και χωρίς κολπική μαρμαρυγή που αντιστοιχεί:

  • στην ηλικία,
  • το φύλο,
  • την κατηγορία εκτιμώμενου ρυθμού σπειραματικής διήθησης,
  • και τη θέση μελέτης.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 3,3 ετών, τα ποσοστά επίπτωσης της άνοιας ήταν 2,79 και 2,04 ανά 100 άτομα-έτη σε άτομα με και χωρίς περιστατικό κολπικής μαρμαρυγής, αντίστοιχα. Το περιστατικό AF συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για διαγνωσμένη άνοια σε προσαρμοσμένες αναλύσεις (αναλογία κινδύνου υποκατανομής [sHR], 1,13). Η συσχέτιση παρέμεινε με πρόσθετη προσαρμογή για ενδιάμεσα συμβάντα εγκεφαλικού επεισοδίου (sHR, 1.10).

Ισχυρότερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για ηλικία μικρότερη των 65 ετών (sHR, 1,65) έναντι 65 ετών και άνω (sHR, 1,07) και για άτομα χωρίς (sHR, 1,20) έναντι χρόνιας νεφρικής νόσου (sHR, 1,06). Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανά φύλο, φυλή ή εθνικότητα. «Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των μηχανισμών που στηρίζουν αυτά τα ευρήματα, τα οποία μπορεί να παρακινήσουν πιο επιθετική χρήση θεραπειών AF σε πληθυσμούς σε κίνδυνο», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μόλυνση των ούλων παράγοντας κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία

Πώς να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το 2023

Aρρυθμίες Άντρες Γυναίκες -Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη

Οι μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπλοκές του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία των ορμονών στο σώμα, επηρεάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια.

Τα οφέλη του χαβιαριού για τα οστά και τους μύες

Χαβιάρι: Το χαβιάρι είναι μια εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών μυών και την οικοδόμηση γερών οστών.

ALS: Ποια γονίδια συνδέονται με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων;

ALS: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα ενισχύουν την κατανόησή μας για το γιατί ορισμένοι νευρώνες είναι πιο ευαίσθητοι στο ALS και εντοπίζουν πιθανούς νέους θεραπευτικούς στόχους.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας το 2021 συνδέεται με αύξηση των βρεφικών θανάτων

Αμβλώσεις Τέξας: «Τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να βλάπτονται από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα, αναμένουμε ότι περισσότερη έρευνα θα φωτίσει αυτό που οι Τεξανοί ήδη γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια: Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων βλάπτουν όλους».

Ακτινίδιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους μύες σας

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο, το ακτινίδιο παρέχει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για την προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και αποτρέπει τις κράμπες.

Close Icon