ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους

Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους

Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Παγκοσμίως, το αλκοόλ είναι το φάρμακο που καταναλώνεται πιο ευρέως και τώρα είναι σαφές ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ την Κυριακή του Super Bowl ή σε άλλες ειδικές περιστάσεις θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο για μια επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή (a-fib), ακόμα κι αν δεν την είχατε ποτέ, προειδοποιούν οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη. “Παγκοσμίως, το αλκοόλ είναι το φάρμακο που καταναλώνεται πιο ευρέως και τώρα είναι σαφές ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Gregory Marcus, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αυτός και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά αυξάνονταν ορισμένες ημέρες που οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο και ότι τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με την πάθηση. Το A-fib, που περιλαμβάνει τρέμουλο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, είναι μια κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και συμβάλλει σε περίπου 158.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Για τη νέα μελέτη, ο Marcus και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και από 59 χώρες. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ με οκτώ εκδηλώσεις:

  • Πρωτοχρονιά
  • Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ
  • Super Bowl
  • Ημέρα του Πατέρα
  • Ημέρα Ανεξαρτησίας
  • Χριστούγεννα
  • FIFA World Cup

 

Στη συνέχεια, ανέλυσαν δεδομένα του 2019 από την Καλιφόρνια για επισκέψεις ER για a-fib και βρήκαν έναν αυξημένο αριθμό εκείνη την περίοδο σε σύγκριση με άλλες. Τα ευρήματα παρέμειναν σημαντικά όταν οι ερευνητές συνέκριναν όλες τις άλλες ημέρες του έτους με καθένα από αυτά μόνο τα γεγονότα:

  • Πρωτοχρονιά
  • Super Bowl
  • Χριστούγεννα

 

Η ισχυρότερη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και των επισκέψεων ER για a-fib ήταν μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Nature Cardiovascular Research. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι αυξήσεις στις επισκέψεις ER για a-fib τις ημέρες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ήταν υψηλότερες μεταξύ εκείνων που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση.

Αυτό υποδηλώνει ότι πολλές νέες περιπτώσεις α-ινώδους πυροδοτούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είπε ο Marcus, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής επικεφαλής καρδιολογίας για την έρευνα στο UCSF Health. “Τα νέα μας δεδομένα υποδηλώνουν ότι η οξεία κατανάλωση αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου κινδύνου για ένα πρώτο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ ατόμων που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση”, είπε στο ένα πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων.

Το A-fib είναι πιο κοινό σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις υγείας όπως η παχυσαρκία και η χρήση αλκοόλ. Ο Μάρκους είπε ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι μια κλήση αφύπνισης για τους ανθρώπους που έχουν ένα αναγνωρίσιμο έναυσμα για την αιμορραγία τους. “Μπορεί να υποθέσουμε ότι [αυτοί] θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και στη συνέχεια να βιώσουν μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε νέους από κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Η παρακολούθηση της κολπικής μαρμαρυγής οδηγεί σε σπανιότερα επεισόδια

Κ.Ε.Φ.Ι.: Webinar 13 Οκτωβρίου στις 18:00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Ταξιδεύουμε στο Βέλγιο και δοκιμάζουμε το εμβληματικό μοσχάρι carbonnade, παραδοσιακά μαγειρεμένο με τοπική μπύρα.

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Πρωινό πρωτεΐνη: Επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στα πλαίσια ενός υγιεινού πρωινού.

Ο υγιής εγκέφαλος σε θέση να κάνει multitasking

Multitasking περπάτημα: Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι ήταν πιο σταθεροί όταν περπατούσαν και εκτελούσαν την εργασία από ό,τι όταν ήταν επικεντρωμένοι αποκλειστικά στο περπάτημα.