ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολπική μαρμαρυγή ιχθυέλαιο: Μετά-ανάλυση δείχνει ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή ιχθυέλαιο: Μετά-ανάλυση δείχνει ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή

Τα ιχθυέλαια σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy.

Κολπική μαρμαρυγή ιχθυέλαιο: Τα ιχθυέλαια σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy. «Επί του παρόντος, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδείκνυνται για ασθενείς με αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Salvatore Carbone του Πανεπιστημίου Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ.

Ορισμένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, την πιο κοινή καρδιακή αρρυθμία. Τα άτομα με τη διαταραχή αυτή έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι μελέτες δοκίμασαν διαφορετικές συνθέσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε διαφορετικές δόσεις. Επομένως, οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τα ιχθυέλαια συσχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η ανάλυση περιλάμβανε πέντε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που διερευνούσαν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και είχαν είτε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή είχαν ήδη καρδιαγγειακή νόσο. Συνολικά, 50.277 ασθενείς έλαβαν ιχθυέλαια ή εικονικό φάρμακο και παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2 και 7,4 ετών. Η δόση των ιχθυελαίων κυμαινόταν από 0,84 γρ. έως 4 γρ. την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με λόγο συχνότητας εμφάνισης 1,37 (διάστημα εμπιστοσύνης 95% 1,22-1,54, p <0,001). Δηλαδή, κατά μέσο όρο, τα ιχθυέλαια αυξάνουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή κατά 37%.

Ο δρ Carbone είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρόλο που μια κλινική δοκιμή έδειξε ευεργετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα για τα συμπληρώματα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν τέτοιοι παράγοντες συνταγογραφούνται ή αγοράζονται χωρίς συνταγή, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη αρρυθμιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Κολπική Μαρμαρυγή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.