ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολπική Μαρμαρυγή: Πώς οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της

Κολπική Μαρμαρυγή: Πώς οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της

Ενώ μέχρι σήμερα σε μελέτες παρατήρησης είναι γνωστό ότι η αυξημένη ελεύθερη θυροξίνη (FT4) και η μειωμένη θυρεοτροπίνη (TSH) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AF), η άμεση ευθεία συσχέτισή τους δεν είχε αποσαφηνιστεί ακόμα.

Κολπική Μαρμαρυγή: Δύο μεγάλες επιστημονικές μελέτες από την Αμερική και την Ευρώπη, οι οποίες δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Jama, αναφέρουν πως οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής.

Αυτά τα συμπεράσματα, στα οποία έφτασαν οι επιστήμονες, έχουν ανοίξει κρίσιμες νέες συζητήσεις στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Και αυτό διότι και οι δύο μελέτες τονίζουν την επίδραση του άξονα που συνδέει υπόφυση – θυρεοειδή αδένα – καρδιά.

Τα στοιχεία των δυο νέων μελετών αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε σχέση με τη λειτουργία της καρδιάς και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Στην πρώτη έρευνα που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ και στην οποία το δείγμα ξεπερνούσε τα 37.000 άτομα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν γενετικό προγνωστικό παράγοντα των επιπέδων θυρεοτροπίνης ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν τις γενετικά καθορισμένες διακυμάνσεις των επιπέδων της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής (AF).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα θυρεοτροπίνης (η γνωστή TSH) συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής. Ο μειωμένος κίνδυνος παρέμεινε ακόμα και μετά τον αποκλεισμό ασθενών με εμφανή νόσο του θυρεοειδούς από τη μελέτη.

Αυτό απλά σημαίνει ότι οι γενετικά καθορισμένες μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, ακόμη και εκείνες που εμπίπτουν σε μια φυσιολογικά αποδεκτή «κανονική» κλίμακα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

Ενώ μέχρι σήμερα σε μελέτες παρατήρησης είναι γνωστό ότι η αυξημένη ελεύθερη θυροξίνη (FT4) και η μειωμένη θυρεοτροπίνη (TSH) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AF), η άμεση ευθεία συσχέτισή τους δεν είχε αποσαφηνιστεί ακόμα.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία περιελάμβανε 55.100 ευρωπαίους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και 482.296 υγιείς ευρωπαίους ως αναφορά (controls) διαπίστωσε ότι η ορμόνη της υπόφυσης TSH αποτελεί καλύτερο δείκτη για την κολπική μαρμαρυγή, αποδεικνύοντας ότι η γενετικά αυξημένη αναλογία FT3 / FT4 και ο υπερθυρεοειδισμός και όχι οι απόλυτες τιμές της FT4 εντός της περιοχής αναφοράς, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για AF, ενώ οι φυσιολογικές τιμές αναφοράς της θυρεοτροπίνης και ο υποθυρεοειδισμός συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι υφίσταται ένας άξονας που συνδέει υπόφυση -θυρεοειδή αδένα – καρδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κολπική Μαρμαρυγή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Που οφείλεται η κολπική μαρμαρυγή στους παχύσαρκους;

Πως θα μειώσετε τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής

Σημάδια "καμπανάκι" για ορμονική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πίνοντας περισσότερο καφέ μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Η ανάλυση τριών μεγάλων μελετών για τις καρδιακές παθήσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ - με καφεΐνη - συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν έχει το ίδιο όφελος, αλλά μπορεί και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη χρήση ελαίου καρύδας ως λιπαντικού

Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα αγαπημένο προϊόν πολλαπλών χρήσεων (ενδείκνυται για το μαγείρεμα και χρησιμεύει ως μια εξαιρετική φυσική ενυδατική κρέμα) και πιθανώς η πιο δημοφιλής επιλογή φυσικού λιπαντικού. Αλλά πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας κατά το σεξ;

Αλμυρή πίτα για μικρούς και μεγάλους

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά του χυλού για να ενωθούν. Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου μια ώρα.

Κολπική ξηρότητα : Αίτια που την προκαλούν

Κολπική ξηρότητα : Η κολπική ξηρότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και για διάφορους λόγους.